E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η Κίνα «δείχνει» τις ΗΠΑ και την επέκταση του ΝΑΤΟ ως αιτία της ουκρανικής κρίσης

Αύριο μιλάει ο Μπάιντεν με τον Σι

Η Κίνα «δείχνει» τις ΗΠΑ και την επέκταση του ΝΑΤΟ  ως αιτία της ουκρανικής κρίσης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/3/2022 | 20:02

Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι δίκαιη» διαμηνύει το Πεκίνο - «Οι χώρες που θα έπρεπε να "αισθάνονται άβολα", είναι εκείνες που πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και μπορούν να επιβληθούν στον κόσμο»

Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και σε αυτό της διπλωματίας. Παράλληλα, ωστόσο, την ανησυχία έρχεται να ενοσχύσει η προσέγγιση -ή ευθυγράμμιση, κατά τους Αμερικανούς- του Πεκίνου με τη Μόσχα, που «εξοργίζει» την Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ η Κίνα αποφεύγει να ενισχύσει στρατιωτικά τη Ρωσία, δεν παραλείπει ωστόσο έως τώρα να μην καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία και να τερματίσει, έτσι, τον πόλεμο. Σήμερα, μάλιστα, το Πεκίνο διαμήνυσε ότι το «κλειδί» για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι ελπίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πραγματικά να σταθούν στο πλευρό της ειρήνης και της δικαιοσύνης, «μαζί με τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιγιάν, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κίνα προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καταβάλλει προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο ζήτημα. Τόνισε μάλιστα ότι οι «εμπνευστές» της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να αναλογιστούν προσεκτικά τον ρόλο τους σε αυτήν, να αναλάβουν με ειλικρίνεια τις ευθύνες τους και, αντί να κατηγορούν άλλους, να λάβουν πρακτικά μέτρα, ώστε να εκτονωθεί η κρίση.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, «πετώντας το μπαλάκι» στην Ουάσινγκτον. Υποστήριξε, δε, ότι η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι δίκαιη και αντικειμενική και ότι οι χώρες που θα έπρεπε να «αισθάνονται άβολα», είναι εκείνες που πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και μπορούν να επιβληθούν στον κόσμο, που αγνοούν τις ανησυχίες άλλων χωρών και συνεχίζουν να προωθούν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Xinhua, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι, σύμφωνα με έγγραφα, σε ένα εργαστήριο στο Χάρκοβο, οι Ουκρανοί έκαναν συστηματικές μυστικές έρευνες, προκειμένου να μελετηθούν οι τρόποι μετάδοσης παθογόνων από νυχτερίδες σε ανθρώπους, υπό την άμεση εποπτεία Αμερικανών ειδικών.

Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα δεν δείχνει να επιθυμεί «διακαώς» να εμπλακεί στην οικονομική διαμάχη μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης. Από την άλλη, οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά, αλλά χωρίς προς το παρόν να παίρνουν δραστικά μέτρα κατά του Πεκίνου, το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία και, κυρίως, πώς θα μπορούσαν οι Κινέζοι να βοηθήσουν τους Ρώσους να «παρακάμψουν» τις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις, που επέβαλαν Ηνωμένες Πολιτείες και ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, αύριο Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσουν για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γιανγκ Τζιεσί, σε μια «έντονη επτάωρη συνεδρίαση». Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση της συνάντησης είπε ότι οι Κινέζοι είχαν «ήδη αποφασίσει ότι θα παράσχουν οικονομική και χρηματοοικονομική υποστήριξη» πριν από τη συνάντηση. «Το ερώτημα είναι πραγματικά αν θα προχωρήσουν παραπέρα» συμπλήρωσε.

Πριν από αυτή τη συνάντηση, ωστόσο, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη είχαν απευθύνει προεδοποιήσεις στην κινζεική κυβέρνηση για την «άνευ όρων» στήριξή της στο καθεστώς Πούτιν. Οι συζητήσεις, ωστόσο, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους, δεν έχουν προχωρήσει τόσο, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τις κυρώσεις που ενδεχομένως θα επέβαλαν στο Πεκίνο, εάν παρείχε στρατιωτικές ή άλλου είδους διευκολύνσεις στους Ρώσους.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Reuters, αυτό συμβαίνει, γιατί μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει ευθείες συνέπειες στην ίδια την αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Οι εμπορικές σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον και τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρές από αυτές με τη Μόσχα και η κινεζική οικονομία εξαρτάται κυρίως από τις διεθνείς αγορές και το ξένο κεφάλαιο.

Έτσι, οι ΗΠΑ επιλέγουν προς το παρόν μια στάση αναμονής, αφήνοντας στους Κινέζους την πρωτοβουλία για τις επόμενες κινήσεις. Εκτός και αν ο Μπάιντεν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αύριο σκληρή γλώσσα κατά του Σι και να μιλήσει για συγκεκριμένες συνέπειες σε βάρος του Πεκίνου, εάν επιλέξει να εμπλακεί στον πόλεμο, στηρίζοντας έμπρακτα τη Ρωσία.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νάξος: Εντοπίστηκε πτώμα με στολή δύτη και βατραχοπέδιλα

Σήμερα

Σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την ταυτοποίηση του πτώματος

Τρόμος για 49χρονη στην Κρήτη: Πήγε στην Αστυνομία να καταγγείλει τον πρώην της και την περίμενε απ’ έξω

Σήμερα

Η 49χρονη, φοβισμένη, έσπευσε στο σπίτι της και ενεργοποίησε το panic button, ειδοποιώντας τις Αρχές

Τουρκικό υπουργείο Αμυνας: «Λαμβάνουμε μέτρα ακόμη και για πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο»

Σήμερα

Σε έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε το Nordic Monitor και έχει την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Αμυνας γίνεται αναφορά  ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο,

Θρίλερ στο Ιόνιο: Η αλλαγή σκάφους που εξετάζεται στην εξαφάνιση του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία

Σήμερα

«Ο πατέρας μου θα ήξερε να το χειριστεί απόλυτα, γιατί είναι έμπειρος στη ναυσιπλοΐα. Ίσως όμως η μητέρα μου να μην μπορούσε» δηλώνει ο γιος του

Συνελήφθη ο άνδρας που φορούσε φρικιαστική μάσκα κούκλας και τρομοκρατούσε κατοίκους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

Σήμερα

Εντοπίστηκε στο Λας Βέγκας μετά από δύο εβδομάδες ανθρωποκυνηγητού – Κατηγορείται πως καταδίωξε 40χρονη δρομέα και τρομοκράτησε έξι άτομα σε διάστημα 15 λεπτών

Ρόδος: «Μου έβαλαν τη σούβλα στον αυχένα και απείλησαν την κόρη μου» – Η απολογία του 63χρονου

Σήμερα

Ο 63χρονος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι δεν συμμετείχε οικειοθελώς στην κλοπή, αλλά εξαναγκάστηκε να βοηθήσει τους συγκατηγορουμένους του.

Λάρισα: Μουμιοποιημένη σορός 60χρονης βρέθηκε σε υπόγειο, ήταν νεκρή για τουλάχιστον έναν χρόνο

Σήμερα

Η γυναίκα εντοπίστηκε τυχαία μετά την πώληση του διαμερίσματος – Ο θάνατός της αποδίδεται σε παθολογικά αίτια, αναμένεται η επίσημη ταυτοποίηση μέσω DNA

Λονδίνο: Eκοψαν με μαχαίρι ρολόι αξίας 200.000 ευρώ από τον καρπό σχεδιαστή

Σήμερα

Μέιφερ: Τρεις άνδρες ακινητοποίησαν σχεδιαστή μόδας και του άρπαξαν ρολόι αξίας 200.000 ευρώ

Καύσωνα αντίο: Βοριάδες μέχρι 8 μποφόρ φέρνουν πτώση θερμοκρασίας – Πότε ξανάρχεται η ζέστη

Σήμερα

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι από την Πέμπτη χαρίζουν προσωρινή ανάσα από τη ζέστη, με τη θερμοκρασία να πέφτει κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά

Μαϊάμι: Ναυαγοσώστης κρουαζιερόπλοιου συνελήφθη για σeξουαλική επαφή με 17χρονη πάνω στο πλοίο

Σήμερα

Kρατείται με ένταλμα από τις μεταναστευτικές Αρχές - Η εταιρεία προχώρησε σε απόλυσή του

Πύθωνας αποφάσισε να κάνει… ανακαίνιση: Εισέβαλε από το ταβάνι και έκανε γυαλιά‑καρφιά ένα μπάνιο στην Αυστραλία

Χτες

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι ένοικοι της κατοικίας στο Κουίνσλαντ – Δείτε το βίντεο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.