E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ουκρανία: Σε κλοιό η Μαριούπολη ‑ Xάθηκε «προσωρινά» η πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα

Φόβοι ΝΑΤΟ για κίνηση της Ρωσίας προς την Οδησσό τις επόμενες ώρες

Ουκρανία: Σε κλοιό η Μαριούπολη ‑ Xάθηκε «προσωρινά» η πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 19/3/2022 | 08:32

Στη Μαριούπολη είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για 24η ημέρα και μάχες να διεξάγονται ακόμα και στο κέντρο της πόλης.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς στρατεύματα της Ρωσίας, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη - στρατηγικής σημασίας λόγω του λιμανιού της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν» τον στόχο τους στον «τομέα επιχειρήσεων του Ντανιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

Οι τοπικές αρχές λένε πως το 80% των σπιτιών της Μαριούπολης έχουν υποστεί ζημιές και ότι κάπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο κάτω από κατεστραμμένο θέατρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαριούπολη, πόλη στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πάνω στις ακτές της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, μπήκε στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου, τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να αρχίσει αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Το διπλωματικό θρίλερ

Στο διπλωματικό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραγματικό θρίλερ. Κίεβο και Μόσχα δίνουν μία εντελώς διαφορετική εκδοχή για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, με Ρώσο αξιωματούχο να υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν για «ουδετεροποίηση της Ουκρανίας και για μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και στενός φίλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και ζητεί ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των στρατευμάτων της Ρωσίας αλλά και εγγυήσεις ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Κρατικά μέσα ενημέρωσης του Πεκίνου ανέφεραν ότι ο Σι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του αλλά και η ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία.

Φόβοι ΝΑΤΟ για αποβατική ενέργεια στην Οδησσό μέσα σε 48 ώρες

Έντονοι είναι οι φόβοι για επικείμενη αποβατική ενέργεια της Ρωσίας στην Οδησσό. Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του Open η Γεωργία Λαγού η οποία βρίσκεται στην πόλη, υπάρχει μία ανησυχητική ηρεμία. Μπορεί οι σειρήνες να ηχούν αρκετές φορές την ημέρα, ωστόσο σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό αλλά και με ουκρανούς αξιωματούχους τα πλοία του ρωσικού στόλου που βρίσκονται ανοιχτά στη Μαύρη Θάλασσα παραμένουν στις ίδιες θέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον επικεφαλής του στρατού στην πόλη, ο οποίος έκανε λόγο για επιθυμία εκφοβισμού των κατοίκων της πόλης. Η Οδησσός βρίσκεται σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε η Γεωργία Γαραντζιώτη, υπάρχουν φόβοι ότι οι ρώσοι ετοιμάζονται για επίθεση στην Οδησσό. Τα ρωσικά πολεμικά πλοία εδώ και τουλάχιστον δύο 24ωρα είναι παραταγμένα στα ανοιχτά της πόλης. Στα περίπου 25 μίλια από τις ακτές, βρίσκονται τρία αποβατικά σκάφη, πέντε φρεγάτες, πέντε ναρκαλιευτικά πλοία, τέσσερις τουλάχιστον πυραυλάκατοι και δύο πλοία γενικής υποστήριξης.

Νοτιοανατολικότερα, προς την κριμαϊκή χερσόνησο, υπάρχει ένα υποβρύχιο, τρεις πυραυλάκατοι και τρία τουλάχιστον αποβατικά ενώ, πέρα από τη Σεβαστούπολη, στα ανατολικά, υπάρχουν και άλλα αποβατικά σκάφη. Συνολικά ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα αποτελείται από 30 πλοία. Περισσότερα από τα μισά αυτών βρίσκονται αυτή τη στιγμή απέναντι από τις ακτές της Οδησσού.

Τις προηγούμενες μέρες, από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είδαμε βίντεο πλοίων στα ανοιχτά της πόλης. Αυτά ήταν τα ναρκαλιευτικά πλοία των ρώσων τα οποία έκαναν επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών στη θαλάσσια περιοχή. Τις νάρκες είχαν τοποθετήσει οι ουκρανοί. Αφού ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις, τραβήχτηκαν προς τα πίσω και στις θέσεις τους έχουν μπει τα αποβατικά πλοία.

Οι ΝΑΤΟϊκές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει σχεδιασμός για αποβατική ενέργεια ακόμα και μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Πριν από αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει ναυτικός βομβαρδισμός των ακτών της Οδησσού και μένει να δούμε αν τελικά θα προχωρήσουν σε απόβαση ή θα αλλάξουν τα σχέδιά τους καθώς, όπως βλέπουμε καθημερινά, οι ρωσικές δυνάμεις είναι απρόβλεπτες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξαφάνιση Ισπανού επιχειρηματία στη Μεσόγειο: «Έχουμε ελπίδες να βρεθεί», λέει ο γιος του 66χρονου

Σήμερα

Ο Χουάν Χοσέ Μουτίλμπα ταξίδευε μαζί με τη σύζυγό του προς την Πύλο, στο ιστιοπλοϊκό τους, όταν ο ίδιος λόγω ενός ατυχήματος βρέθηκε στη θάλασσα και έκτοτε αγνοείται η τύχη του

Σχολεία: 21.000 μαθητές λιγότεροι σε τρία χρόνια λόγω δημογραφικού

Σήμερα

Έκλεισαν 100 σχολεία - Πώς το δημογραφικό αλλάζει τον εκπαιδευτικό χάρτη

«Προσπαθούσα να βγάλω τον σκύλο από τα δόντια του, δάγκωνε με μανία»: Η 26χρονη περιγράφει την επίθεση στο Μενίδι

Σήμερα

Ο ιδιοκτήτης του σκύλου που επιτέθηκε δηλώνει πως δεν μπορεί να καταλάβει τι έχει συμβεί

Νάξος: Εντοπίστηκε πτώμα με στολή δύτη και βατραχοπέδιλα

Σήμερα

Σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την ταυτοποίηση του πτώματος

Τρόμος για 49χρονη στην Κρήτη: Πήγε στην Αστυνομία να καταγγείλει τον πρώην της και την περίμενε απ’ έξω

Σήμερα

Η 49χρονη, φοβισμένη, έσπευσε στο σπίτι της και ενεργοποίησε το panic button, ειδοποιώντας τις Αρχές

Τουρκικό υπουργείο Αμυνας: «Λαμβάνουμε μέτρα ακόμη και για πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο»

Σήμερα

Σε έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε το Nordic Monitor και έχει την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Αμυνας γίνεται αναφορά  ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο,

Θρίλερ στο Ιόνιο: Η αλλαγή σκάφους που εξετάζεται στην εξαφάνιση του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία

Σήμερα

«Ο πατέρας μου θα ήξερε να το χειριστεί απόλυτα, γιατί είναι έμπειρος στη ναυσιπλοΐα. Ίσως όμως η μητέρα μου να μην μπορούσε» δηλώνει ο γιος του

Συνελήφθη ο άνδρας που φορούσε φρικιαστική μάσκα κούκλας και τρομοκρατούσε κατοίκους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

Σήμερα

Εντοπίστηκε στο Λας Βέγκας μετά από δύο εβδομάδες ανθρωποκυνηγητού – Κατηγορείται πως καταδίωξε 40χρονη δρομέα και τρομοκράτησε έξι άτομα σε διάστημα 15 λεπτών

Ρόδος: «Μου έβαλαν τη σούβλα στον αυχένα και απείλησαν την κόρη μου» – Η απολογία του 63χρονου

Σήμερα

Ο 63χρονος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι δεν συμμετείχε οικειοθελώς στην κλοπή, αλλά εξαναγκάστηκε να βοηθήσει τους συγκατηγορουμένους του.

Λάρισα: Μουμιοποιημένη σορός 60χρονης βρέθηκε σε υπόγειο, ήταν νεκρή για τουλάχιστον έναν χρόνο

Σήμερα

Η γυναίκα εντοπίστηκε τυχαία μετά την πώληση του διαμερίσματος – Ο θάνατός της αποδίδεται σε παθολογικά αίτια, αναμένεται η επίσημη ταυτοποίηση μέσω DNA

Λονδίνο: Eκοψαν με μαχαίρι ρολόι αξίας 200.000 ευρώ από τον καρπό σχεδιαστή

Σήμερα

Μέιφερ: Τρεις άνδρες ακινητοποίησαν σχεδιαστή μόδας και του άρπαξαν ρολόι αξίας 200.000 ευρώ

Καύσωνα αντίο: Βοριάδες μέχρι 8 μποφόρ φέρνουν πτώση θερμοκρασίας – Πότε ξανάρχεται η ζέστη

Σήμερα

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι από την Πέμπτη χαρίζουν προσωρινή ανάσα από τη ζέστη, με τη θερμοκρασία να πέφτει κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.