E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Συναγερμός για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δήλωση των αποθεμάτων

Συναγερμός για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/3/2022 | 14:08

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, δεδομένου ότι λόγω του πολέμου έχουν σταματήσει εξαγωγές προϊόντων από Ρωσία και Ουκρανία, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Στη σύσκεψη όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα συμμετάσχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και θα τεθεί μεταξύ άλλων το ζήτημα των αποθεμάτων και των πιθανών κινδύνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δήλωση των αποθεμάτων σε μία σειρά από προϊόντα που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ πολλές εταιρείες λιανικής βάζουν πλαφόν στις πωλήσεις αλευριού και ηλιέλαιου, όπως έχει συμβεί και στη Γερμανία.

Ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επισιτιστικής κρίσης, ωστόσο η κυβέρνηση προληπτικά εξετάζει ποια είναι τα αποθέματα και ποιοι οι κίνδυνοι στον ορίζοντα, και μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας θα γίνουν ανακοινώσεις για τη λήψη όποιων απαραίτητων μέτρων.

Στο νόμο που ψηφίστηκε χθες, περιλαμβάνονται ειδικότερα ρυθμίσεις που προβλέπουν στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί και στο ξέσπασμα της πανδημίας.

“Η κυβέρνηση, όπως απέδειξε και στην έναρξη της πανδημίας, αλλά και στην έναρξη της κρίσης ενέργειας, λειτουργεί έγκαιρα και προληπτικά, στο πλαίσιο μιας μετρημένης και νοικοκυρεμένης διακυβέρνησης. Προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο και δεν ακολουθούμε απλά τις εξελίξεις, μεριμνούμε για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για τη σταθερότητα της χώρας”, τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για την πρωτογενή παραγωγή είναι πολλαπλές και εγκυμονούν τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερου κύματος ακρίβειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τις αυξήσεις- φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, καθώς και του κόστους του πετρελαίου, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με “καπέλο” έως και 100% στα λιπάσματα και οι κτηνοτρόφοι με έλλειψη ζωοτροφών, που εισάγονται σε σημαντικό ποσοστό από Ρωσία και Ουκρανία. Σημειωτέον ότι οι δύο αυτές χώρες παράγουν το 30% των δημητριακών και ζωοτροφών παγκοσμίως.

Όχι μόνο θα σταματήσουν οι εισαγωγές σιτηρών από Ρωσία και Ουκρανία στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος επειδή οι αγρότες θα κάνουν αναγκαστικά μικρότερη χρήση λιπασμάτων, να είναι μειωμένη και η εγχώρια παραγωγή. Με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για τις επισιτιστικές δυνατότητες της Ελλάδας και βέβαια το κόστος του ψωμιού.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος για όλο το 2022. Η Ουκρανία είναι όμως ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ: Παρέχει περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών δημητριακών και φυτικών ελαίων, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του μισού καλαμποκιού της.

Ενώ η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης σε νιτρικό αμμώνιο, το απαραίτητο λίπασμα για την καλλιέργεια σιτηρών και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να αναστείλει τις εξαγωγές του πολύτιμου αυτού στοιχείου τουλάχιστον μέχρι τις 2 Απριλίου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

Πριν 11 ώρες

«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

Φρουροί της Επανάστασης: Μικρές οι πιθανότητες να ξαναρχίσει ο πόλεμος, οι ΗΠΑ είναι αδύναμες

Πριν 11 ώρες

Εκπρόσωπος των Φρουρών απείλησε πως αν οι πολεμικές επιχειρήσεις ξαναρχίσουν, η ακτογραμμή του Ιράν θα γίνει «νεκροταφείο για τους επιτιθέμενους»

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

Πριν 11 ώρες

Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

Κώστας Παπαδόπουλος: Συνελήφθη για ξυλοδαρμό 14χρονου ο πρώην παίκτης του Survivor, τι υποστηρίζει ο ίδιος

Πριν 11 ώρες

«Τον έβαλα στο αμάξι για να τον πάω στην Ασφάλεια», είπε μετά τις πληροφορίες ότι τοποθέτησε το ανήλικο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του

Τέμπη: Επανεκκίνηση της δίκης μετά από διακοπή ενός μήνα – Ποιοι θα μπουν στην αίθουσα

Πριν 11 ώρες

Συνεχίζεται η πολύκροτη διαδικασία με ενστάσεις κατηγορουμένων μετά τις εργασίες διαρρύθμισης

Σοκ στην Ιόνια Οδό: Θανατηφόρο τροχαίο με νταλίκα – Ένας νεκρός και μία τραυματίας

Πριν 11 ώρες

Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με το ΙΧ να μετατρέπεται σε άμορφη μάζα σιδερικών

Ποια είναι η μικρή Ήρα που έκλεψε την παράσταση στην παρουσίαση του νέου κόμματος Τσίπρα

Πριν 11 ώρες

Η 10χρονη παρέδωσε την ιδρυτική διακήρυξη της «ΕΛ.Α.Σ.»

«Απόβαση» εφορίας σε τουριστικές περιοχές με AI, tablet και drones ‑ «Θερινό σαφάρι» 50.000 ελέγχων

Πριν 11 ώρες

Στο «ραντάρ» εμπορικά καταστήματα, εστίαση, γραφεία ενοικίασης οχημάτων, παρκινγκ και τουριστικά καταλύματα.

Οι μωβ μέδουσες επέστρεψαν στις ελληνικές παραλίες: Πού εμφανίστηκαν και τι λένε οι επιστήμονες

Πριν 11 ώρες

Με πλωτά φράγματα απαντούν οι αρχές στο φαινόμενο που αναμένεται και φέτος εκτεταμένο

Στον «αέρα» η εκεχειρία: Γιατί οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στο Ιράν και πώς αντιδρά η Τεχεράνη

Πριν 11 ώρες

Πριν από τις αμερικανικές επιθέσεις σε στόχους στο νότιο Ιράν, η Τεχεράνη δήλωσε ότι μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν ήταν στον ορίζοντα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.