E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Πόλεμο» κάνει ο Καναδάς στην Ελλάδα για την ονομασία της φέτας

Το πρόβλημα φαίνεται να παίρνει πολιτικές διαστάσεις

«Πόλεμο» κάνει ο Καναδάς στην Ελλάδα για την ονομασία της φέτας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/9/2013 | 00:00

Η Ελλάδα μπορεί να κέρδισε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δικαστική μάχη για την κατοχύρωση της ονομασίας της φέτας, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα τη χάσει σε διεθνές επίπεδο, με κίνδυνο να παρακαμφθεί με έμμεσο τρόπο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κίνδυνος να χαθεί η κατοχύρωση της ονομασίας οφείλεται στον ανηλεή εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον μας ο Καναδάς, που προσπαθεί παντοιοτρόπως να κερδίσει σε διεθνές επίπεδο την ονομασία «φέτα» για τα τυροκομικά προϊόντα που παράγει.

Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη χθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Κομισιόν, εν όψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά για τη σύναψη συμφωνίας δημιουργίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα με τον Καναδά είναι και η προστασία των ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης ορισμένων προϊόντων, μεταξύ των οποίων και τυριά, όπως η φέτα, η γκοργκοντζόλα και το μίνστερ. Οι Καναδοί παράγουν αυτά τα τυριά, κυρίως τη φέτα, χρησιμοποιώντας τις ονομασίες που είναι κατοχυρωμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε. και επιμονή στην κατοχύρωση αυτών των προϊόντων και σε διεθνές επίπεδο προσκρούει και στα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των χωρών–μελών. Για παράδειγμα, οι βιομηχανικές χώρες του κοινοτικού Βορρά επιθυμούν να κάνουν παραχωρήσεις προς τους Καναδούς στον γεωργικό τομέα, προκειμένου να αποσπάσουν με τη σειρά τους παραχωρήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.

Ο αρμόδιος Βέλγος επίτροπος, Κάρελ Ντε Χουκτ, που θα ηγηθεί της κοινοτικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, φαίνεται ότι ταυτίζεται με τη θέση των χωρών αυτών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα πρέπει να επιμείνει στην επίτευξη συμφωνίας, η οποία δεν θα εμποδίζει τους υφιστάμενους παραγωγούς του Καναδά να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ονομασία που ήδη χρησιμοποιούν στα τυριά τους, αλλά θα απαγορεύει την είσοδο στην αγορά νέων προϊόντων με αυτές τις ονομασίες. Τη θέση της κυρίας Δαμανάκη υποστήριξαν ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι, και ο Γάλλος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο κ. Ντε Χουκτ, αφού ανέφερε τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας με τον Καναδά, επισήμανε ότι δεν είναι διατεθειμένος να βάλει κι άλλα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποθηκεύοντας τις πιθανότητες κατάληξης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σκληρή στάση των Καναδών, κυρίως στο θέμα της φέτας.

Τελικά, επιτεύχθηκε μια συναίνεση των επιτρόπων, η οποία δεν θεωρείται ικανοποιητική για τη χώρα μας. Η κοινοτική αντιπροσωπεία θα ζητήσει από τους Καναδούς να μην αναφέρεται στη συσκευασία των τυριών που παράγουν «ελληνική φέτα», επιτρέποντας να χρησιμοποιούν, όμως, τη λέξη «φέτα».

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γιατί σήμερα, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κανένα κράτος–μέλος εκτός της Ελλάδας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη «φέτα» ούτε άμεσα ούτε έμμεσα (δηλαδή «τύπου φέτας»), αλλά μόνο την ονομασία «λευκό τυρί».

Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τον Καναδά, αφενός μεν θα μπορούν να εξάγουν τυριά με την ονομασία φέτα στην Ε.Ε. αφετέρου δε –και εδώ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος– ορισμένες άλλες τρίτες χώρες, σημαντικοί παραγωγοί φέτας, όπως η Τουρκία, θα μπορούσαν να επικαλεστούν το προηγούμενο με τον Καναδά, απαιτώντας ανάλογη μεταχείριση στις συμφωνίες που έχουν ή θα υπογράψουν στο μέλλον με την Ε.Ε. Επίσης, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει την όρεξη εταίρων, όπως η Γαλλία, η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία που παράγουν φέτα, να επιχειρήσουν να παρακάμψουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χωρίς μετρό η Θεσσαλονίκη – Εκτός λειτουργίας ολόκληρη η γραμμή λόγω τεχνικού προβλήματος

Πριν 7 ώρες

Χωρίς τα δρομολόγια του μετρό πραγματοποιούνται από νωρίς το πρωί σήμερα οι αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη.

Μισθώσεις ακίνητης περιουσίας: Η απόφαση της ΑΑΔΕ

Πριν 7 ώρες

Μία εβδομάδα έμεινε για την υποβολή των δηλώσεων

Εύθραυστη η εκεχειρία Ιράν και Ισραήλ

Πριν 7 ώρες

Ο Νετανιάχου απειλεί την Τεχεράνη με νέες επιθέσεις αν συνεχίσει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας

Πώς ο Αζέρος κατάσκοπος κινούνταν κάτω από τα «ραντάρ» των αρχών

Χτες

Το ταξίδι στην Ελλάδα, το πλούσιο υλικό που βρέθηκε στην κατοχή του και η έρευνα για σύνδεση με τον 44χρονο Αζέρο που συνελήφθη στην Κύπρο

«Αλκατράζ των Κροκοδείλων»: «Όποιον αποδράσει, τον περιμένουν οι αλιγάτορες»

Χτες

Το νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα

Influencer και μητέρα 7 παιδιών δολοφονήθηκε από τον 45χρονο εν διαστάσει σύζυγό της σε πάρκινγκ εστιατορίου

Χτες

Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας άκουσε τους πυροβολισμούς και τον πυροβόλησε στην προσπάθειά του να τον ακινητοποιήσει

Η Ιταλία επιστρέφει 145 αρχαία ελληνικά νομίσματα και βάζει πλάτη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Χτες

Διά στόματος του υπουργού Πολιτισμού Alessandro Giuli ο οποίος συναντήθηκε στην Αθήνα με την Λίνα Μενδώνη

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: Πώς προετοίμασε το έγκλημα ο 54χρονος

Χτες

Αμέσως μετά τη δολοφονία, ο 54χρονος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Επίθεση αυτοκτονίας σε εκκλησία στη Συρία: Τζιχαντιστική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη

Χτες

Σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε η ομάδα ισχυρίστηκε ότι η επίθεση ήταν αντίποινα για αυτό που χαρακτήρισε ως «προκλήσεις από Χριστιανούς στη Δαμασκό»

Βίντεο ντοκουμέντο από κλοπή σε κατάστημα καλλυντικών στον Πειραιά από 7χρονους δράστες

Χτες

Το «χτύπημα» έγινε τη στιγμή που το ταμείο έμεινε αφύλαχτο, καθώς ήταν η ώρα που άλλαζαν βάρδια οι υπάλληλοι

Αυτοκτόνησε η YouTuber και ακτιβίστρια Mikayla Raines

Χτες

«Δεν άντεχε άλλο αυτά που ένιωθε και έβαλε τέλος στη ζωή της» είπε ο σύζυγος της 29χρονης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.