E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να γίνεται ρατσιστής;

Οι αιτίες πίσω από τις ρατσιστικές αντιλήψεις

Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να γίνεται ρατσιστής;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 23/9/2013 | 00:00

Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους με κριτήρια τη φυλή, το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή τους κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει και τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μίας άλλης ομάδας. Οι φυλετικοί ρατσιστές θεωρούν μία συγκεκριμένη ομοιογενή ομάδα ανθρώπων ως ανώτερη, π.χ. θεωρούν τους λευκούς ανθρώπους ανώτερους από τους μαύρους. Ο ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της οικονομίας και άλλων παραγόντων της καθημερινότητας.

Σπουδαίοι αγωνιστές κατά του ρατσισμού είναι οι βραβευμένοι με βραβείο Νόμπελ Νέλσον Μαντέλα, που αγωνίστηκε κατά του Απαρτχάινττ και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκτ που αγωνίστηκε ενάντια των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ.

Οι λόγοι που κάποιος γίνεται ρατσιστής

  • Η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας και η πνευματική φτώχεια είναι ένα από τα σημαντικότερα αίτια του φαινομένου του ρατσισμού. Από τη στιγμή που τα άτομα δεν διδάσκονται την αξία της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης, του σεβασμού, είναι εύκολο να παρασυρθούν από ρατσιστικές αντιλήψεις.
  • Παράλληλα, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο περιορίζει τους ορίζοντες των ανθρώπων, τους κάνει αδρανείς πνευματικά και έτσι χειραγωγούνται εύκολα, υιοθετώντας, χωρίς να το σκεφτούν, οποιοδήποτε στερότυπο.
  • Συμπλέγματα ανωτερότητας και κατωτερότητας που φέρουν άτομα ή και ολόκληροι λαοί δημιουργούν την αίσθηση της υπεροχής.
  • Οι οικονομικές ή πολιτικές σκοπιμότητες είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος, που επιρρίπτει ευθύνες για ένα φαινόμενο σε συγκεκριμένες ομάδες.
  • Ο φανατισμός, θρησκευτικός ή εθνικός, που υποκινείται επίσης από ποικίλες σκοπιμότητες, οικονομικές ή πολιτικές.
  • Τέλος, ευθύνη φέρουν οι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, που στηρίζονται στις μακραίωνες διαμάχες ανάμεσα σε κάποιους λαούς.

Στην Ελλάδα υπάρχει το Εθνικό Παρατηρητήριο του Ρατσισμού & της Ξενοφοβίας HLHR–KEMO (ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ), η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το ΚΕΜΟ (Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων) και το Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα την Ισότητα και την Ετερότητα i-RED (Institute for Rights Equality & Diversity).

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ημαθία: Παράνομο κάμπινγκ στήθηκε μέσα στο δάσος, με φιάλες υγραερίου και αναμμένες φωτιές

Σήμερα

Η παράνομη κατασκήνωση δημιουργήθηκε τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, μέσα στο δάσος και μόλις λίγα μέτρα από το χωριό

Το Ιράν απειλεί να χτυπήσει τη Βουλγαρία: «Δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια»

Σήμερα

Η Τεχεράνη προειδοποίησε τη Βουλγαρία κατά ενδεχόμενης συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε επίθεση εναντίον του Ιράν, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί «πράξη επιθετικότητας» και ότι το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει την πηγή της επίθεσης

Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: Ζευγάρι «έφυγε» με διαφορά 30 ημερών

Σήμερα

Το ζευγάρι αφήνει πίσω του μία κόρη, μαθήτρια της Β` Λυκείου

Ιταλία: Τέσσερα αεροσκάφη αναποδογύρισε καταιγίδα στο αεροδρόμιο του Φόρλι ‑ Βίντεο

Σήμερα

Στην περιοχή οι ριπές των ανέμων άγγιξαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα

Ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι: Ανήλικος σε κρίσιμη κατάσταση

Σήμερα

Όσα γνωρίζουμε για το σοβαρό περιστατικό με πατίνι στην Κυψέλη - Ο ανήλικος νοσηλεύεται στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Ντιέγκο Μαραντόνα: Πουλήθηκε η μπάλα από το «Χέρι του Θεού» για 2.9 εκατομμύρια ευρώ

Σήμερα

Η μπάλα με την οποία ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκόραρε το «Χέρι του Θεού» και το «Γκολ του Αιώνα» στο Μουντιάλ του 1986 πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ

Ο Μπέσεντ ανακοινώνει «οικονομική D‑Day» για το Ιράν και τους συμμάχους του: Ποιες χώρες ίσως βρεθούν στο στόχαστρο

Σήμερα

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει πρωτοφανή οικονομική επίθεση κατά της Τεχεράνης, που θα «βάλει το παιχνίδι στην τελική ευθεία» – Σαφές μήνυμα και στους συμμάχους της Τεχεράνης

Καύσωνας διαρκείας έως τις αρχές Σεπτεμβρίου ‑ Ακραίες θερμοκρασίες και αυξημένος κίνδυνος για επικίνδυνες πυρκαγιές

Σήμερα

Πλέον όλοι οι ειδικοί συγκλίνουν πως, δυστυχώς, η χώρα μας θα βιώσει φαινόμενα καύσωνα που θα είναι παρατεταμένα, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες θα κρατήσουν

Ζάκυνθος: 63χρονη στραγγάλισε γάτα ‑ Πρόστιμο 30.000 ευρώ

Σήμερα

Νέο σοκαριστικό περιστατικό κακοποίησης ζώου έρχεται στο φως, καθώς 63χρονη γυναίκα στη Ζάκυνθο κατηγορείται ότι στραγγάλισε τη γάτα της γειτόνισσάς της

Οδηγός λεωφορείου απειλεί ηλικιωμένο επιβάτη: «Θα σε σακατέψω, θα στη στήσω εκεί»

Σήμερα

«Φυσικά και φοβήθηκα... Στεναχωρήθηκα, γιατί κάνει κατάχρηση της εξουσίας που έχει... Είναι οδηγός λεωφορείου... """"""""Όπου θέλω ανοίγω, όπου θέλω κλείνω""""""""»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.