E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ακρίβεια: Επιδότηση φυσικού αερίου για να πέσει η τιμή στο ρεύμα

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει τη διαφορά της τιμής σε σχέση με τους λογαριασμούς που πλήρωναν πέρυσι οι καταναλωτές

Ακρίβεια: Επιδότηση φυσικού αερίου για να πέσει η τιμή στο ρεύμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/4/2022 | 13:27

Πρόταση «βόμβα», εφόσον το «κακό» σενάριο για την ενεργειακή κρίση εξελιχθεί σε βασικό (δηλαδή η πληθωριστική καταιγίδα δεν κοπάσει μέσα στο καλοκαίρι) έχει πέσει «στο τραπέζι»: Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση θα παρέμβει στην αγορά και θα επιδοτήσει πλήρως (ή κατά το μεγαλύτερο μέρος ενδεχομένως) το αυξημένο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε περίπου 2,5-4 δισ. ευρώ χονδρικά σε ετήσια βάση αλλά η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει προσωρινά, για λίγους μήνες μόνον, την διαφορά της τιμής σε σχέση με τα συμβόλαια αγοράς και τους λογαριασμούς που πλήρωναν πέρυσι οι καταναλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιδότηση φυσικού αερίου για όλους

Αυτό όμως που θα κάνει τη διαφορά και θα επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία είναι το σχέδιο για την μεγαλύτερη -η και πλήρη- επιδότηση τουκόστους προμήθειας του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Η πρόταση αυτή δεν δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, γιατί δεν έχει στόχο να καλύψει μόνο τις παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο, ή κάποιες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά προκειμένου να ζεσταθούν τον επόμενο χειμώνα. 

Καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί μέχρι και το 1/3 του μείγματος (και του κόστους) παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, η ωφέλεια από το συγκεκριμένο μέτρο θα απλώνεται σε όλο το φάσμα της αγοράς: από το χωράφι μέχρι την μεταποίηση και τη βιομηχανία, δηλαδή σε ολόκληρη την παραγωγή και στα νοικοκυριά-καταναλωτές, για να μπορέσουν έτσι όλοι να συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, με τους λιγότερους κραδασμούς και ανεξάρτητα από τι άλλα καύσιμα που χρησιμοποιεί επί μέρους ο καθένας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για μια τέτοια παρέμβαση -πέραν του ότι κάποιοι την “καλοβλέπουν” επειδή η χώρα εισέρχεται και προεκλογική χρονιά- το δημοσιονομικό κόστος θα είναι στην πραγματικότητα αισθητά μικρότερο επειδή, όπως οι εισηγητές του μέτρου υποστηρίζουν, θα συμβάλει καθοριστικά για να αποτραπεί ένα τεράστιο κύμα λουκέτων, απολύσεων και ανατιμήσεων στην αγορά (δευτερογενείς επιπτώσεις) που θα επιβάρυναν -ή και θα διέλυαν- με ένα πάρα πολύ αυξημένο κόστος, τόσο την παραγωγή, την αγορά και τον τελικό καταναλωτή, όσο όμως και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού – προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες πληρωμών υποχρεώσεων χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί να εισπράττει τα ανάλογα έσοδα.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση καθώς οι καταναλωτές βομβαρδίζονται από τον υψηλό πληθωρισμό, που κινείται χωρίς φρένα και εκτιμάται φέτος έως και στο 6% αντί 1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Σήμερα

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Σήμερα

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Ιράν: 28χρονη γέννησε στη φυλακή και εκτελέστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της

Σήμερα

Τι ανακοίνωσαν σήμερα δύο ΜΚΟ από το εξωτερικό

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Σήμερα

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Σήμερα

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Σήμερα

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Σήμερα

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Σήμερα

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Σήμερα

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.