E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σύγχρονη σκλαβιά και θάνατοι στο Κατάρ!

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ

Σύγχρονη σκλαβιά και θάνατοι στο Κατάρ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/10/2013 | 00:00

Η εφημερίδα Guardian διεξήγαγε μεγάλη έρευνα στο Κατάρ, έπειτα από μαρτυρίες που έκαναν λόγο για καθεστώς σύγχρονης δουλείας σε μετανάστες εργάτες από το Νεπάλ, οι οποίοι δεν αντέχουν τις συνθήκες και πεθαίνουν με τρομακτική συχνότητα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία αποκτήθηκαν από την πρεσβεία του Νεπάλ στην Ντόχα, τουλάχιστον 44 εργάτες πέθαναν από τις 4 Ιουνίου μέχρι τις 8 Αυγούστου. Περισσότεροι από τους μισούς πέθαναν από καρδιακές προσβολές ή εργατικά ατυχήματα.

Επίσης, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, υπάρχουν αποδείξεις για καταναγκαστική εργασία σε ένα μεγάλο έργο που αφορά το Μουντιάλ! Εργάτες από το Νεπάλ καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πληρωθεί για μήνες και ότι τους κρατούν τους μισθούς τους, ώστε να τους εμποδίσουν να φύγουν. Κάποιοι άλλοι εργάτες τονίζουν ότι οι εργοδότες τους δεν τους δίνουν τα διαβατήριά τους και αρνούνται να κινήσουν διαδικασίες για να τους βγάλουν ταυτότητες, διατηρώντας έτσι παράνομους μετανάστες. Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες για στέρηση πόσιμου νερού σε συνθήκες ερήμου, ενώ περίπου 30 εργάτες από το Νεπάλ ζήτησαν άσυλο από την πρεσβεία της χώρας τους! Οι καταγγελίες αφορούν επικεφαλής από το Κατάρ, οι οποίοι χειρίζονται το εργατικό δυναμικό.

«Θέλουμε να φύγουμε, αλλά η εταιρεία δεν μας αφήνει. Είμαι θυμωμένος για το πώς μας συμπεριφέρεται η εταιρεία, αλλά είμαστε αβοήθητοι. Μετανιώνω που ήρθα εδώ, αλλά τι να κάνω; Υποχρεωθήκαμε να έρθουμε, μόνο και μόνο για να τα βγάλουμε πέρα, αλλά δεν είχαμε τύχη», τονίζει χαρακτηριστικά ένας μετανάστης εργάτης από το Νεπάλ. ¶νθρωπος από την Επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο της διοργάνωσης του Κυπέλλου τόνισε στον Guardian ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα σε υποδομές που αφορούν άμεσα το Μουντιάλ, ωστόσο τόνισε οι καταγγελίες προκάλεσαν έντονο προβληματισμό για κατασκευές που γίνονται και αφορούν έργα που σχετίζονται με τη διοργάνωση. «Ενημερωθήκαμε ότι οι σχετικές κυβερνητικές αρχές διεξάγουν έρευνα για τις κατηγορίες», υποστηρίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα της εφημερίδας βρήκε εργάτες να κοιμούνται ανά 12 σε ένα δωμάτιο και να αρρωσταίνουν από τις συνθήκες υγιεινής. Κάποιοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δουλεύουν χωρίς χρήματα και παρακαλούν για φαγητό... «Δουλεύαμε με άδειο στομάχι για 24 ώρες. Δουλειά για 12 ώρες και χωρίς φαγητό για την νύχτα», δηλώνει ο 27χρονος Ραμ Κουμάρ Μαχάρα. «Όταν διαμαρτυρήθηκα, ο προπονητής μου μου επιτέθηκε, με έδιωξε από το μέρος που έμενα και αρνήθηκε να με πληρώσει. Έπρεπε να ζητιανεύω για φαγητό από άλλους εργάτες», προσθέτει.

Οι περισσότεροι εργάτες μετακινήθηκαν από το Νεπάλ με τη συνδρομή ενδιάμεσων, στους οποίους οφείλουν χρήματα, γεγονός που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, αφού δεν πληρώνονται και τα έγγραφά τους έχουν κατασχεθεί. Η λέξη σύγρονη δουλεία μόνο υπερβολική δεν είναι. «Οι αποκαλύψεις είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη για τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας στο Κατάρ», δηλώνει ο Αϊντάν ΜακΚουέιντ, διευθηντής της Anti-Slavery International.

Στο Κατάρ, περίπου το 90% του εργατικού δυναμικού είναι μετανάστες, ενώ αναμένεται 1,5 εκατομμύριο εργάτες ακόμα για την κατασκευή των έργων του Μουντιάλ. Πάνω από 100.000 άνθρωποι από το Νεπάλ έφυγαν για το Εμιράτο, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, πέφτοντας θύματα εκμετάλλευσης. «Θέλουμε να φύγουμε, αλλά δεν μας αφήνουν. Αν το σκάσουμε, γινόμαστε παράνομοι και δεν θα μπορούμε να βρούμε άλλη δουλειά, ενώ η αστυνομία θα μπορεί να μας πιάσει ανά πάσα στιγμή και να μας απελάσει», αναφέρει μια καταγγελία, ενώ κάποιοι τονίζουν ότι εργάζονται στους 50 βαθμούς Κελσίου χωρίς νερό!

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.