E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μαριούπολη: Αγωνία για τους αμάχους, θέμα ωρών να πέσει λέει ο Καντίροφ

Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι ο Πούτιν θέλει οπωσδήποτε μία νίκη γοήτρου έως τις 9 Μαΐου

Μαριούπολη: Αγωνία για τους αμάχους, θέμα ωρών να πέσει λέει ο Καντίροφ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσίευση 21/4/2022 | 09:08

Κορυφώνεται η αγωνία για τη Μαριούπολη, όπου είναι εγκλωβισμένοι χιλιάδες άμαχοι, αλλά και οι τελευταίοι ουκρανοί στρατιώτες, που υπερασπίζονται στην χαλυβουργία Azovstal, με το Κίεβο να ζητά «συνομιλίες άνευ όρων» και τον επικεφαλής των Τσετσένων Ραζμάν Καντίροφ να διαμηνύει ότι η πόλη θα πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η κατάσταση στο μαρτυρικό λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας είναι απελπιστική, καθώς δεν πέτυχε την Τετάρτη η εκεχειρία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι. Αλλά ούτε και το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της πόλης έως χθες το απόγευμα έγινε δεκτό με τις ουκρανικές δυνάμεις αντίστασης να συνεχίζουν την υπεράσπιση του τελευταίου οχυρού, έστω κι αν είναι δεδομένο ότι «μπορούν να επιβιώσουν μόλις λίγες ημέρες ή ώρες», όπως δήλωσε ο διοικητής τους Σεργκέι Βολίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Ουκρανοί στρατιώτες προστατεύουν με τίμημα τη ζωή τους σχεδόν χίλιους αμάχους, γυναίκες και παιδιά» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Πάντως την Τετάρτη σημειώθηκε για πρώτη φορά μετά από καιρό κινητικότητα στο μέτωπο της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς η Μόσχα απέστειλε στο Κίεβο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ένα κείμενο συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός.

Ο Πεσκόφ μίλησε για ένα «σαφώς διατυπωμένο και εμπεριστατωμένο σχέδιο εγγράφου», προσθέτοντας ότι «πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του Κιέβου». Δεν έθεσε ωστόσο χρονικό περιθώριο για το πότε πρέπει να απαντήσει η ουκρανική πλευρά.

Το Κίεβο πάντως εκτιμά ότι η κύρια ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Σύμφωνα με τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ντανίλοφ, οι επιθέσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε πόλεις όπως το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο «είναι πιθανόν δοκιμαστικές», εκτιμώντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Δημοσίευμα του Business Insider, αναφέρει ότι σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει μία συμβολική νίκη στην Ουκρανία μέχρι τις 9 Μαΐου και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ασύμμετρη βία για να την πετύχει. Η εκτίμηση των ΝΑΤΟϊκών υπηρεσιών είναι ότι ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, που έγινε γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας» και ανέλαβε προ εβδομάδων με εντολή Πούτιν τη διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης εισβολής στην Ουκρανία, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία για να πετύχει το στόχο, που έχει θέσει το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν θέλει κάτι εντυπωσιακό, ουσιαστικό και συμβολικό, να παρουσιάσει στη φετινή Επέτειο της Νίκης επί των ναζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγωνία για τη Μαριούπολη

Ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να αρχίσει άνευ όρων συνομιλίες με τη Ρωσία για την Μαριούπολη. Πρότεινε συγκεκριμένα ένα «ειδικό γύρο συνομιλιών» «για να σώσουμε τους δικούς μας, τους μαχητές του Αζόφ, τον στρατό, τους πολίτες, τα παιδιά, τους ζωντανούς και τους τραυματίες», όπως έγραψε στο twitter.

Με αποκομμένες τις γραμμές ενίσχυσης των τελευταίων ουκρανών μαχητών, που έχουν οχυρωθεί στην χαλυβουργία Azovstal, φαίνεται ότι είναι θέμα λίγων 24ώρων να πέσει ολοκληρωτικά η πόλη στα χέρια των Ρώσων. «Ο εχθρός έχει δεκαπλάσιες δυνάμεις από εμάς» είπε ο Σεργκέι Βολίνα της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τον διαβόητο επικεφαλής των τσετσενικών δυνάμεων, που έχουν σπεύσει στη Μαριούπολη για να ενισχύσουν την εισβολή των Ρώσων και τις επιδιώξεις του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, είναι θέμα ωρών η κατάληψη της Azovstal. «Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Azovstal θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Καντίροφ.

Στο μεταξύ ο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ Σερχίι Χαϊντάι δήλωσε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 80% της συγκεκριμένης περιφέρειας, που είναι η μία από τις δύο του Ντονμπάς (η άλλη είναι το Ντονέτσκ), τις οποίες ο Πούτιν ήθελε εξ αρχής της ρωσικής εισβολής να καταλάβει και να επιβάλλει στην πράξη την «αυτονομία» τους από την Ουκρανία – επιβάλλοντας διχοτόμηση της χώρας δηλαδή. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές της περιοχής ήλεγχαν πριν την ρωσική εισβολή περίπου το 30% της περιφέρειας.

Ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» - όπως ονομάζει την εισβολή – «της Ρωσίας έγινε για να προστατευτεί ο πληθυσμός στην ανατολική Ουκρανία». Όπως ισχυρίστηκε «η τραγωδία που εξελισσόταν στο Ντονμπάς ανάγκασε, απλά ανάγκασε τη Ρωσία να ξεκινήσει αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οδηγοί ταξί στο Αφγανιστάν φτιάχνουν αυτοσχέδια air condition στα αυτοκίνητα για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα

Χτες

Η φετινή άνοιξη στο Αφγανιστάν ήταν η πιο ζεστή στην ιστορία της χώρας

Τζορτζ Τσούνης: Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα

Χτες

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα μας, Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA, εξήρε τον χαρακτήρα της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, τονίζοντας ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα φτάσουν στο καλύτερο επίπεδο

Πυρκαγιά στο Γκραν Κάνιον: Εξαπλώνεται ραγδαία

Χτες

Απομακρύνονται οι τουρίστες - Έχει κάψει περισσότερα από 4.000 στρέμματα βορειότερα

Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο σπίτι του Γιάννη Πρετεντέρη

Χτες

Όπως πιστεύεται η επίθεση σημειώθηκε αργά το βράδυ, ώστε οι δράστες να μην γίνουν αντιληπτοί από τους περίοικους

Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ δυτικά των Στροφάδων

Χτες

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα 42 χιλιόμετρα δυτικά των Στροφάδων

Καστοριά: Πυροβόλησαν και σκότωσαν αρκουδάκι 6 μηνών

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη αρκούδα που εντοπίζεται νεκρή τους τελευταίους τρεις μήνες στην Π.Ε. Καστοριάς

Ρόδος: 18χρονη Γερμανίδα κατήγγειλε 19χρονο Ολλανδό για βιασμό ‑ Οι διαφορετικές εκδοχές τους

Χτες

Γιατί η κοπέλα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική του δίωξη

Λιβύη και Τουρκία ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία

Χτες

Νέα συμφωνία για εκπαίδευση και υποστήριξη

Τεράστια διάκριση για το παιδί‑θαύμα του ελληνικού τένις: Στα ημιτελικά του Wimbledon ο Παγώνης

Χτες

Μία τεράστια νίκη πέτυχε ο Ραφαήλ Παγώνης, κερδίζοντας την πρόκριση στα ημιτελικά του Wimbledon U14!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.