E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορονοϊός: Ελπίδες αντιμετώπισης του συνδρόμου long covid από το φάρμακο της Pfizer

Τι αναφέρει η εταιρεία

Κορονοϊός: Ελπίδες αντιμετώπισης του συνδρόμου long covid από το φάρμακο της Pfizer
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 25/4/2022 | 09:16

Ελπίδες για την καταπολέμηση του συνδρόμου long covid δίνουν αναφορές στον επιστημονικό τύπο για ασθενείς που φαίνεται ότι βρήκαν ανακούφιση με το γνωστό αντιιικό φάρμακο της Pfizer.

Οι αναφορές των δύο ασθενών -μεταξύ των οποίων και μιας ερευνήτριας που δοκίμασε το φάρμακο της Pfizer στον εαυτό της- παρέχουν ενδιαφέροντα στοιχεία για μελλοντικές κλινικές δοκιμές, που ενδεχομένως να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από τα εξουθενωτικά συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο Long Covid.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ερευνήτρια δήλωσε πως τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης, που την έκαναν να νιώθει «σαν να τη χτύπησε φορτηγό», εξαφανίστηκαν λίγο μετά τη λήψη από του στόματος θεραπείας με δύο χάπια.

Τι έδειξε η περίπτωση των ασθενών
Η πρώτη περίπτωση αφορά μια υγιή και εμβολιασμένη γυναίκα 47 ετών, η οποία μολύνθηκε με COVID το καλοκαίρι του 2021. Τα περισσότερα από τα οξέα συμπτώματά της εξαφανίστηκαν μέσα σε 48 ώρες, αλλά στη συνέχεια παρουσίασε έντονη κόπωση, εγκεφαλική σύγχυση, εξάντληση μετά από άσκηση, αϋπνία, ταχυπαλμία και σωματικούς πόνους αρκετά έντονους σε βαθμό που δεν μπορούσε πλέον καν να εργαστεί.

Έξι μήνες μετά την αρχική της μόλυνση, ωστόσο, μολύνθηκε εκ νέου, πιθανότατα με COVID, και πολλά από τα οξέα συμπτώματά της επανήλθαν. Ο γιατρός, της συνταγογράφησε την πενθήμερη θεραπεία Paxlovid, ενώ από την τρίτη κιόλας ημέρα, η ασθενής παρατήρησε μια ταχεία βελτίωση των μακροχρόνιων προβλημάτων που της είχε προκαλέσει η COVID.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο οργανισμός της επέστρεψε στο φυσιολογικό», είπε η Δρ Linda Geng, διευθύντρια της κλινικής Long COVID του Stanford Health Care και συγγραφέας της αναφοράς για την περίπτωση της συγκεκριμένης ασθενούς.

Η αναφορά δημοσιεύτηκε στο Research Square.

Βελτίωση μετά από 5 μέρες θεραπείας
Στη δεύτερη περίπτωση, η Lavanya Visvabharathy, μια 37χρονη ανοσολόγος που εργάζεται στην κλινική Long COVID του Northwestern Medicine, μολύνθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αρχικά συμπτώματά της ήταν ήπια, αλλά αργότερα -τέσσερις μήνες μετά τη μόλυνση- παρουσίασε χρόνια κόπωση, πονοκεφάλους και διαταραχές ύπνου. Επίσης συνέχισε να είναι θετική στα rapid test, δείγμα επιμονής του ιού.

Η Visvabharathy, ούσα ενήμερη σχετικά με άλλη μελέτη του NIH, αλλά και της περίπτωσης του Stanford, αποφάσισε να δοκιμάσει το Paxlovid η ίδια, ώστε να δει της επιπτώσεις. Διαπίστωσε, λοιπόν, πως προς το τέλος της θεραπείας των 5 ημερών, η κούραση και η αϋπνία της είχαν βελτιωθεί αισθητά, ενώ και οι πονοκέφαλοι της ήταν λιγότερο συχνοί.

Δύο εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας, η κούρασή της είχε εξαφανιστεί. «Υπήρξε βελτίωση στο 100%», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, για να αποδειχθεί με σιγουριά ότι ο Paxlovid παρέχει αυτό το είδος ανακούφισης στα συμπτώματα της Long COVID απαιτούνται μεγάλες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, είπε η Visvabharathy.

Τι αναφέρει η Pfizer για το φάρμακο της
Το Paxlovid, αποτελεί μία από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία της Pfizer, με τη χρήση της παλιάς δοκιμασμένης αντιικής ουσίας ριτοναβίρης.

Η έγκριση που έχει λάβει προς το παρόν, αφορά τη χορήγηση του στις πρώτες ημέρες της λοίμωξης από COVID-19, με στόχο την πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων που μπορεί να οδηγήσουν ασθενείς υψηλού κινδύνου σε νοσηλεία ή ακόμη και θάνατο.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Κιτ Λόγκλεϊ, ανέφερε πως όχι μόνο δεν έχουν εκπονηθεί μακροχρόνιες μελέτες για την Long Covid, αλλά δεν δεσμεύτηκε και για το εάν η εταιρεία θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Η φαρμακοβιομηχανία πραγματοποιεί προς το παρόν μόνο δύο μεγάλες κλινικές δοκιμές, με επίκεντρο την καταπολέμηση της αρχικής μόλυνσης από την COVID-19, περιορίστηκε να πει.

Αυτή η έρευνα, «μπορεί να μας παρέχει δεδομένα που θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των μελλοντικών μελετών», πρόσθεσε επίσης ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την σοβαρότητα του προβλήματος με τα συμπτώματα της Long Covid και παρά το γεγονός ότι αφορά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότερες από 20 κλινικές δοκιμές που διεξάγονται από μεμονωμένους ερευνητές ή μικρές φαρμακευτικές εταιρείες, σχετικά με τη δοκιμή νέων θεραπειών.

Από αυτές, ακόμη πιο λίγες έχουν ξεπεράσει τις πρώτες πρώιμες φάσεις της μελέτης, σύμφωνα με το Reuters.

Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς που υποφέρουν εδώ και μήνες από βαριά συμπτώματα Long Covid, δηλώνουν απογοητευμένοι από τις περιορισμένες φαρμακευτικές έρευνες για το πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύρος: Σε σοβαρή κατάσταση 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας

Πριν 11 ώρες

Το παιδί επιχείρησε να σηκώσει το φίδι από το έδαφος κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας την Μεγάλη Παρασκευή.

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα ‑ Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος βροχής

Πριν 11 ώρες

Ανοιξιάτικες συνθήκες με θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς στη χώρα, αλλά τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Πριν 11 ώρες

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τραγωδία στην Κύπρο: Τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Λεμεσό ‑ Δείτε πώς εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης

Χτες

Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για δεύτερο εγκλωβισμένο, τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Χτες

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.