E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ρίψη πυρών «από το ουκρανικό έδαφος»

Τα νέα «περιστατικά» προστίθενται στις «εκρήξεις» που έχουν καταγγείλει οι αυτονομιστικές αρχές

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ρίψη πυρών «από το ουκρανικό έδαφος»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/4/2022 | 13:00

Οι αρχές της αυτόκλητης φιλορωσικής δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία ανακοίνωσαν σήμερα ότι πυρά ερρίφθησαν την νύκτα «από το έδαφος της Ουκρανίας» εναντίον χωριού στο οποίο βρίσκεται αποθήκη πυρομαχικών των ρωσικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στον μολδαβικό θύλακα.

Το «υπουργείο Εσωτερικών» της Υπερδνειστερίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τη χθεσινή νύκτα «εντοπίσθηκαν πολλά drones επάνω από το χωριό Κολμπάσνα» ενώ σήμερα το πρωί ερρίφθησαν πυρά εναντίον του χωριού «από το έδαφος της Ουκρανίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα νέα αυτά «περιστατικά» που προστίθενται στις «εκρήξεις» που έχουν καταγγείλει οι αυτονομιστικές αρχές της Υπερδνειστερίας τις τελευταίες δύο ημέρες συντηρούν την ένταση και συμβάλλουν στην δημιουργία κλίματος που ευνοεί την επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στον φιλορωσικό θύλακα.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε χθες, χωρίς να κατονομάσει την Ρωσία, για τις απόπειρες κλιμάκωσης της έντασης στην Υπερδνειστερία. «Διατηρούμε την ανησυχία μας απέναντι σε κάθε πιθανή απόπειρα να προκληθεί κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες. Συντονιζόμαστε με τις εκκλήσεις για ηρεμία της μολδαβικής κυβέρνησης απέναντι στα συμβάντα αυτά και υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Μολδαβίας», πρόσθεσε, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κίεβο κατηγόρησε ευθέως την Μόσχα ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της φιλορωσικής δημοκρατίας, που συνορεύει με την Ουκρανία.

«Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την Υπερδνειστερία», πράγμα που σημαίνει ότι η Μολδαβία θα πρέπει να περιμένει «προσκεκλημένους», δήλωσε χθες στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Αν η Ουκρανία πέσει, αύριο τα ρωσικά στρατεύματα θα βρεθούν στις πόρτες του Κισινάου», την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, προειδοποίησε ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ουκρανικές υπηρεσίες Πληροφοριών έγραψαν στο Telegram ότι η Μόσχα προετοιμάζει «πυραυλικά πλήγματα κατά της Υπερδνειστερίας προκαλώντας θύματα» για να κατηγορήσει στην συνέχεια το Κίεβο.

Οι ρώσοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην αποσχισθείσα φιλορωσική δημοκρατία έχουν τεθεί «σε κατάσταση πλήρους συναγερμού», ανακοίνωσε χθες το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας.

Η Μολδαβία, η οποία συγκάλεσε χθες εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ανακοίνωσε την λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόκειται για απόπειρα αύξησης των εντάσεων. Καταδικάζουμε με δριμύτητα τέτοιες ενέργειες. Οι μολδαβικές αρχές θα φροντίσουν να αποτρέψουν την εμπλοκή της δημοκρατίας σε σύρραξη», δήλωσε η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Καλώντας τον πληθυσμό να διατηρήσει την ηρεμία, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της μικρής αυτής χώρας της ανατολικής Ευρώπης, όπως η ενίσχυση των ελέγχων στις οδικές αρτηρίες και στα μέσα μεταφοράς, των συνοριακών περιπολιών και την λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών.

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στην Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, που φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας.

Η ανησυχία επιτάθηκε έπειτα από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν χθες και σήμερα στην Υπερδνειστερία, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την Μόσχα.

Τα «περιστατικά» των τελευταίων δύο ημερών σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις του Κισινάου με την Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από την φιλοευρωπαία Μάια Σαντού.

Οι φόβοι ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, ζητώντας από την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Η Μολδαβία, μικρή χώρα της ανατολικής Ευρώπης με πληθυσμό 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, στριμωγμένη ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ουκρανία, υφίσταται ήδη τις συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία με την εισροή 400.000 προσφύγων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό stage του Tomorrowland – Τι ανακοίνωσαν οι διοργανωτές

Χτες

Συναγερμός λίγες ώρες πριν την έναρξη του μεγαλύτερου φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στον κόσμο – Καμία απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, αλλά σημαντικές υλικές ζημιές

Κυψέλη: Θρίλερ σε σουπερμάρκετ ‑ 34χρονος άρπαξε μαχαίρι και το κάρφωσε στο λαιμό του

Χτες

Έντρομοι παρακολουθούσαν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες

Συρία: Περισσότεροι από 300 οι νεκροί από τις επιθέσεις κατά Δρούζων ‑ Στον «αέρα» η εκεχειρία

Χτες

Σε μια κλωστή κρέμεται η ούτως ή άλλως ιδιαίτερα εύθραυστη ειρήνη στη Μέση Ανατολή

ΗΠΑ: Δασκάλα απέκτησε παιδί με 13χρονο μαθητή της ‑ Η λεπτομέρεια που το αποκάλυψε

Χτες

Κακοποιούσε σeξουαλικά το παιδί από τα 11 του - Αντιμετωπίζει φυλάκιση 10 ετών

Δολοφονία Πολωνού καθηγητή στην Αγία Παρασκευή: Προσήχθησαν η πρώην σύζυγος, ο σύντροφός της και 3 ακόμα άτομα

Χτες

Η πρώην σύζυγος του Πολωνού καθηγητή που δολοφονήθηκε στις 4 Ιουλίου στην Αγία Παρασκευή και τέσσερα ακόμη άτομα προσήχθησαν από την ΕΛΑΣ

Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο 76χρονος που κατηγορείται πως έκαψε το σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του

Χτες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 76χρονος έβαλε φωτιά με εύφλεκτο υγρό στο σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του - Εκείνη απουσίαζε από το σπίτι

Πάτρα: Ανδρας χτύπησε σύζυγο, ανήλικα παιδιά και μητέρα – Επιτέθηκε και σε αστυνομικό

Χτες

Τελικά συνελήφθη και αντιμετωπίζει αρκετές κατηγορίες με κύρια αυτή της ενδοοικογενειακής βίας.

Βίντεο: Πήγαν να σκοτώσουν μαχητή του ΜΜΑ έξω από το σπίτι του στο Νταγκεστάν

Χτες

Αντεπιτέθηκε, πάλεψε, δέχτηκε σφαίρες και κατάφερε να βγει ζωντανός

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.