E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκπαιδευμένα δελφίνια ανέπτυξαν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα

Δείτε που χρησιμοποιούνται

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκπαιδευμένα δελφίνια ανέπτυξαν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/4/2022 | 10:37

Εκπαιδευμένα δελφίνια έχει αναπτύξει η Μόσχα στη ναυτική βάση της στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανώς για να προστατέψει τον στόλο της από υποβρύχιες επιθέσεις, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση δορυφορικών εικόνων τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύει η Guardian.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το US Naval Institute (USNI) εξέτασε εικόνες που ελήφθησαν από δορυφόρο στη ναυτική βάση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο περιφράξεις δελφινιών μεταφέρθηκαν εκεί τον Φεβρουάριο, όταν ξεκινούσε η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία έχει παρελθόν στην εκπαίδευση δελφινιών για στρατιωτικούς σκοπούς, και στη χρήση των έξυπνων θηλαστικών για την ανάκτηση αντικειμένων και την αποθάρρυνση δυτών του εχθρού.

Η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης είναι εξαιρετικά σημαντική για τον Ρωσικό στρατό, καθώς βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση του USNI, πολλά από τα ρωσικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα εκεί, παρότι βρίσκονται εκτός εμβέλειας των πυραύλων, είναι πιθανώς ευάλωτα σε υποβρύχιες επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Ουκρανία είχε εκπαιδεύσει στο παρελθόν δελφίνια σε ένα ενυδρείο κοντά στη Σεβαστούπολη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε τη σοβιετική εποχή και πέρασε στο περιθώριο τη δεκαετία του '90.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τόσο η Σοβιετική Ένωση όσο και οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τεχνικές εκπαίδευσης των δελφινιών, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στις ικανότητες ηχοεντοπισμού τους, χάρη στις οποίες μπορούν να ανιχνεύουν αντικείμενα όπως υποβρύχιες νάρκες. Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 28 εκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση μιας «στρατιάς» δελφινιών και θαλάσσιων λεόντων - που επίσης μπορούν να εκπαιδευτούν- με στόχο τη χρήση τους σε συρράξεις.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας επιχείρησε να αναβιώσει το πρόγραμμα της Σεβαστούπολης το 2012, όμως τα θηλαστικά έπεσαν σε ρωσικά χέρια μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Το Κίεβο απαίτησε τότε την επιστροφή των δελφινιών, αλλά χωρίς να βρει ανταπόκριση, και το Ria Novosti μετέδωσε εκείνη την εποχή ότι η Μόσχα σχεδίαζε να επεκτείνει το πρόγραμμα.

«Οι ειδικοί μας έχουν αναπτύξει νέες συσκευές που μετατρέπουν τον υποβρύχιο ηχοεντοπισμό στόχων των δελφινιών σε σήματα που εμφανίζονται στο μόνιτορ του χειριστή. Το ουκρανικό ναυτικό δεν διέθετε τους απαιτούμενους πόρους για μια τέτοια τεχνολογία και ορισμένα πρότζεκτ έπρεπε να μπουν στον πάγο», δήλωνε μια πηγή στο ρωσικό πρακτορείο. Δύο χρόνια αργότερα, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αγοράσει πέντε ακόμη δελφίνια, ξεκινώντας μια διαδικασία υποβολής προσφορών για ένα συμβόλαιο ύψους 1,75 εκατ. ρουβλιων που θα περιλάμβανε την παράδοση των δελφινιών στη Σεβαστούπολη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Δεν είναι σαφές εάν τα δελφίνια που πιστεύεται ότι βρίσκονται σήμερα στη Σεβαστούπολη είναι τα ίδια που προμηθεύτηκε το ρωσικό Ναυτικό μέσω του συγκεκριμένου συμβολαίου.

Δορυφορικές εικόνες από το 2018 είχαν αποκαλύψει ότι η Ρωσία είχε επίσης χρησιμοποιήσει δελφίνια και στη ναυτική της βάση στην Ταρτούς, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Πάτρα: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός σε πλαζ

Χτες

Η σορός του άνδρα βρέθηκε εκτός της θάλασσας

Χίο: Με κρανιοεγκεφαλική κάκωση η 30χρονη που δέχθηκε επίθεση από τον πρώην σύντροφό της

Χτες

Ο δράστης αρχικά τράπηκε σε φυγή, αλλά τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη από τις Αρχές

Καιρός: «Ανοιξαν οι ουρανοί» στην Αττική ‑ Πολλά προβλήματα στο κέντρο από την ξαφνική μπόρα

Χτες

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες με ισχυρές καταιγίδες, ιδίως στην Αττική και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας

Κεφαλονιά: Κραύγαζε σαν «δαιμονισμένος» στη λιτανεία του Αγίου Γερασίμου ‑ Βίντεο

Χτες

Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, ένας άνδρας από όσους είχαν ξαπλώσει, άρχισε ξαφνικά να κραυγάζει ασυνάρτητα

Συνελήφθη άνδρας στη Χίο για απόπειρα δολοφονίας της πρώην συντρόφου του

Χτες

Τη χτύπησε με όπλο στο κεφάλι και στη θωρακική χώρα

Τζετ σκι συγκρούστηκε με φουσκωτό σκάφος στην Κέρκυρα ‑ Στο νοσοκομείο 11χρονος

Χτες

Οι χειριστές τόσο του τζετ σκι όσο και του σκάφους οδηγήθηκαν στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας για να καταθέσουν

«Καλάθι» ΔΕΘ: Τι μέτρα σχεδιάζονται για στέγαση, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές

Χτες

Το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνει τις τελικές εκτιμήσεις

Αττική: 21 έργα πολιτισμού έως το 2027 ‑ Ποια μνημεία αφορούν

Χτες

Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται με χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής

Αριέλα λα Λανγκόστα: Η γνωστή influencer βρέθηκε vεκρή στο αυτοκίνητό της

Χτες

Το αντίο του ράπερ και στενού της φίλου 6ix9ine

Συνελήφθη 55χρονος για εμπρησμό στην Πάρνηθα το 2005

Χτες

Σε βάρος του 55χρονου εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.