E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ελληνική «βόμβα»: Παγώνουν τα ΜΟΕ με την Τουρκία

Ηχηρή απάντηση της Ελλάδας στην άνευ προηγουμένου τουρκική προκλητικότητα

Ελληνική «βόμβα»: Παγώνουν τα ΜΟΕ με την Τουρκία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/4/2022 | 12:45

Στον «πάγο» αποφάσισε να βάλει η ελληνική κυβέρνηση -δίνοντας άλλη μια ηχηρή απάντηση- τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, μετά το άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ -τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μετατίθενται για το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H απόφαση της Αθήνας θεωρείται ειλημμένη και έρχεται μετά το μπαράζ υπερπτήσεων που κατεγράφη στο Αιγαίο και οδήγησε σε σχετικό διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, πρόκληση η οποία δεν μένει αναπάντηση.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι κινήσεις αυτές (σ.σ. οι παραβιάσεις) δεν συνάδουν με το πνεύμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπό αυτές τις συνθήκες, επεσήμανε, δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις με την Τουρκία.

Πού στοχεύει η Αγκυρα

Όπως δείχνουν οι κινήσεις της γείτονος τις τελευταίες ημέρες, επιθυμεί να διατηρήσει την ένταση σε χαμηλό επίπεδο και να συντηρεί το εθνικιστικό αίσθημα στο εσωτερικό της Τουρκίας, τόσο όσο χρειάζεται ενόψει της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και των εκλογών το 2023.

Η τουρκική διπλωματία θεωρεί άλλωστε πως οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο δεν είναι ικανές να σταματήσουν τον διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και επιχειρεί να στείλει εν μέσω ουκρανικής κρίσης και γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή τα δικά της μηνύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η κλιμάκωση της ένταση τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο είναι πρωτοφανής με το μορατόριουμ… ηρεμίας που συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πηγαίνει στον κάλαθο… των αχρήστων με ευθύνη του τελευταίου.

Τα επικίνδυνα «παιχνίδια»

Είναι ενδεικτικό πως μόνο χθες τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 168 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, με τις 41 εξ αυτών να είναι υπερπτήσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά όπως Ρόδος, Κως, Σάμος, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Νίσυρος, Σύμη και Κάρπαθος!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε χθες είναι πως ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε στις 19:37 υπέρπτηση στη νήσο Ρω στα 25.000 πόδια, στις 19:38 πέταξε πάνω από τη Μεγίστη στα 25.000 πόδια και στις 19:40 ξανά πάνω από τη Ρω στα 24.000 πόδια. Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση στις 19:58 στην Καλόλιμνο και τα Ίμια, στις 20:05 ξανά πάνω από την Καλόλιμνο, στις 20:08 πάνω από τους Λειψούς και στις 20:09 πάνω από τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια. Στη συνέχεια έκανε νέα υπερπτήση στις 20:18 στο Αγαθονήσι στα 20.000 πόδια, στις 20:19 στους Αρκιούς, στις 20:20 στα 24.000 πόδια στους Λειψούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησαν υπερπτήσεις σε Tέλενδο και Κάλυμνο στις 20:28 και στις 20:29 ξανά πάνω από τα Ίμια στα 23.000 πόδια!

Στη συνέχεια, πέμπτος σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 άνωθεν της Στρογγύλης, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω από τη Χάλκη στα 25.000 πόδια. Eπιπρόσθετα το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 21:07 πάνω από το Πρασονήσι και από τις 21:14 έως τις 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια!

Διάβημα κατά της Αγκυρας μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών

Η επιλογή της Άγκυρας να προβαίνει σε καθημερινές μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά δημιουργεί προβληματισμό στην ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Ο πρέσβης Δεμίρης τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Ακυρώθηκε η πρόσκληση για την άσκηση «Tiger Meet»

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τις τουρκικές προκλήσεις. Στην έκτακτη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν οι αρχηγοί όλων των κλάδων και δόθηκαν οδηγίες για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι σε αυτή τη δίχως προηγούμενο προκλητικότητα.

Τέλος, αποφασίστηκε να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε στείλει η Αθήνα στην Άγκυρα για να συμμετέχει στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Tiger Meet» που θα γίνει σε λίγες ημέρες στον Άραξο. Έτσι, η ελληνική πρόσκληση προς την Τουρκία πλέον δεν υφίσταται.

Πρόκειται για ένα μέτρο της Ελλάδας ώστε να αντιδράσει στα «μπαράζ» παραβιάσεων και υπερπτήσεων και που ουσιαστικά αποτελεί «κίτρινη κάρτα».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Σήμερα

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Σήμερα

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Σήμερα

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Σήμερα

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Σήμερα

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Σήμερα

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Σήμερα

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Σήμερα

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Σήμερα

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.