E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα που έπληξε το ποδόσφαιρο

Στις 4 Μαΐου του 1949

Σαν σήμερα: Το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα που έπληξε το ποδόσφαιρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Οι αεροπορικές τραγωδίες στην ιστορία του αθλητισμού δεν είναι καθόλου λίγες. Ποιος δεν θυμάται το αεροπορικό δυστύχημα το οποίο ξεκλήρισε την ομάδα - θαύμα της βραζιλιάνικης Σαπεκοένσε το 2016; Το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία του αθλητισμού έγινε στις 4 Μαΐου του 1949, όταν η θρυλική ομάδα της Τορίνο, που έγραφε ήδη ιστορία, βρισκόταν στο αεροπλάνο που προσέκρουσε στον λόφο Σουπέργκα λόγω δυνατής ομίχλης και σφοδρής καταιγίδας.

Την προηγούμενη ημέρα, η Τορίνο που ήταν πρώτη τότε στο Campionato με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν, έπαιξε σε φιλικό παιχνίδι στη Λισσαβόνα με αντίπαλο την Μπενφίκα. Το παιχνίδι έγινε προς τιμήν του παίκτη των «αετών» Φρανσίσκο Φερνάντεζ, ο οποίος θα αποχωρούσε από την ενεργό δράση. Η Τορίνο μπήκε στο αεροπλάνο της επιστροφής, ένα αεροσκάφος τύπου Fiat G-212 της εταιρείας Avio Linee Italiane, όμως όταν έφτασε πάνω από το Τορίνο έπεσε σε ομίχλη και σφοδρή καταιγίδα. Το αεροπλάνο χαμήλωσε το ύψος του και πριν προσγειωθεί προσέκρουσε στους πλαϊνούς τοίχους της βασιλικής της Σουπέργκα, που βρίσκεται πάνω στον ομώνυμο λόφο, ο οποίος υψώνεται στη νότια πλευρά της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@wikipedia.org

Από τους 31 επιβαίνοντες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν 18 ποδοσφαιριστές της Τορίνο, δεν επέζησε κανείς. Σπουδαία ονόματα του ιταλικού ποδοσφαίρου, που είχαν όλα τα φόντα να γράψουν ιστορία με την Τορίνο αλλά και την εθνική Ιταλίας, έχασαν της ζωή τους, όπως ο Βαλέριο Μπατσικαλούπο, ο Βαλεντίνο Ματσόλα (πατέρας του μετέπειτα σπουδαίου μέσου της Ίντερ Σάντρο Ματσόλα), ο Άλντο Μπαλαρίν και ο Ρούμπενς Φαντίνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως και στο δυστύχημα της Σαπεκοένσε, δυο ποδοσφαιριστές δεν ταξίδεψαν με την υπόλοιπη αποστολή και σώθηκαν. Ο Σάουρο Τομά ήταν τραυματίας και ο μετέπειτα προπονητής του Αιγάλεω, Λουίτζι Τζουλιάνο, δεν πρόλαβε να εκδώσει διαβατήριο.

Οι δυο ομάδες του Μιλάνου, Ίντερ και Μίλαν, διεκδικούσαν τότε τον τίτλο. Όμως ζήτησαν από την ιταλική ομοσπονδία να απονεμηθεί το πρωτάθλημα στην Τορίνο. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η Τορίνο αναγκάστηκε να κατέβει στους τέσσερις τελευταίους αγώνες με την ομάδα νέων. Οι υπόλοιπες ομάδες, σε ένδειξη σεβασμού έκαναν το ίδιο. Η Τορίνο κέρδισε και τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ιταλίας. Όμως το κακό είχε γίνει. Η Τορίνο δεν απέκτησε ποτέ ξανά την ομάδα της δεκαετίας του ’40 και από τότε βρίσκεται στη σκιά της άλλης ομάδας της πόλης, της Γιουβέντους. Κάτι που πολλοί πιστεύουν πως δεν θα συνέβαινε αν δεν είχε προηγηθεί η τραγωδία της Σουπέργκα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Χτες

Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Χτες

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Χτες

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Χτες

Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Χτες

Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Χτες

Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Χανιά: Στη φυλακή 37χρονος καθηγητής μουσικής για ασέλγεια σε 14χρονη μαθήτρια του

Χτες

Ο 37χρονος συνελήφθη τη Μεγάλη Τρίτη, έπειτα από καταγγελία του ανήλικου κοριτσιού στις αστυνομικές αρχές

Με στρατιωτικές τιμές η κηδεία του Μιρτσέα Λουτσέσκου

Χτες

«Ελπίζω να είσαι υπερήφανος για εμένα» είπε συγκινημένος ο Ραζβάν στον επικήδειο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.