E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σταϊκούρας: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία θα συζητηθεί στο Eurogroup στις 16 Ιουνίου

Σταϊκούρας: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/5/2022 | 15:06

«Εκτιμούμε ότι αύριο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι το 80% των πολιτών θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, το 13% θα πληρώσει τον ίδιο και ένα μικρό ποσοστό, περίπου 7 με 8%, θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ, στις περιοχές που καταγράφεται μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ενώ δηλαδή ο πλούτος των πολιτών αυξάνει, η συνολική φορολόγηση του πλούτου του μειώνεται ακόμη περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ότι είναι κάτι το εφικτό και η κυβέρνηση αγωνίζεται για την επίτευξή της το 2023. Ανακοίνωσε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία θα συζητηθεί στο Eurogroup στις 16 Ιουνίου όπου και θα ληφθεί η απόφαση.

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τη διαφορά που προκύπτει σε σχέση με το προηγούμενο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή πόσα πλήρωναν πριν και πόσα φέτος, μετά και τις αλλαγές που επέρχονται. O πολίτης δηλαδή θα έχει τη δυνατότητα να ξέρει τι πληρώνει για κάθε περιουσιακό του στοιχείο σήμερα, σε σχέση με αυτό που πλήρωνε στο παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Ειδικοτερα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1056/2022 σχετικά με τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) - πράξης προσδιορισμού φόρου έτους 2022 και επομένων.
  • Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. -πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2022 και επομένων έχει ως τα συνημμένα υποδείγματα 1 και 2 της απόφασης
  • Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. -πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2022 και επομένων έχει ως τα συνημμένα υποδείγματα 3 και 4 της απόφασης

Στο νέο εκκαθαριστικό οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν την νέα αξία των ακινήτων τους, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ή την έκπτωση που θα έχουν ανάλογα με το ύψος της αξίας της περιουσίας τους, αλλά και τις επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όπως φαίνεται και στο νέο έντυπό (και στα τον πινάκα με τα στοιχεία εκκαθάρισης) θα αποτυπώνεται καθαρά η έκπτωση η προσαύξηση του νέου φορου ακινήτων καθώς και η διαφορά με τον προηγούμενο λογαριασμό. Ακολουθούν οι προθεσμίες για τις δόσεις, η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου κλπ.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ εξέδωσε και νέο υπόδειγμα για το έντυπο Ε9 στο οποίο καταχωρούνται οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία των πολιτών.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 10 δόσεις από τον Μάιο του 2022 έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Για τους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2020.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τραγωδία στην Κύπρο: Τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Λεμεσό ‑ Δείτε πώς εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης

Χτες

Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για δεύτερο εγκλωβισμένο, τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Χτες

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Χτες

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.