Ειρήνη Πλωμαρίου: Το λάδι της Λέσβου που «κατακτά» τον πλανήτη
Εκεί παράγεται, εκεί συσκευάζεται και από εκεί κατακτά τις αγορές

Το «Ειρήνη Πλωμαρίου» είναι ένα βιολογικό λάδι που έχει τόπο προέλευσης τη Μυτιλήνη. Εκεί παράγεται, εκεί συσκευάζεται και από εκεί κατακτά τις αγορές του κόσμου.
Μέσα σε πέντε μόλις χρόνια κέρδισε 20 διεθνή βραβεία και έχει κατακτήσει τις αγορές σε Ευρώπη και Ασία.
Η ιστορία ξεκίνησε από το μεράκι ενός πολύτεκνου ζευγαριού δασκάλων, που αποφάσισαν να στραφούν και να επενδύσουν στη γη. Ο Νίκος και η Μύρτα Καλαμποκά κέρδισαν το στοίχημα και σήμερα εξάγουν σχεδόν και τους 12 τόνους της ετήσιας παραγωγής τους.
Το μπουκαλάκι με τα 250ml κοστίζει μάλιστα στη Δανία και στην Ιαπωνία επτά ευρώ.
«Εμείς, η οικογένεια Καλαμποκά από το Πλωμάρι Μυτιλήνης, παράγουμε και διαθέτουμε το δικό μας βιολογικό ελαιόλαδο από το 2008 με ετήσια παραγωγή πάνω από 10 τόνους. Με τη στήριξη από την πολύτεκνη οικογένειά μας και χωρίς καμία επιδότηση καταφέραμε σε διάστημα λίγων ετών να αποσπάσουμε πολλά διεθνή και εγχώρια βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ άλλων του Biol στην Ταλία και του Mariow Solinas στην Ισπανία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site της εταιρείας. Και ο κ. Καλαμποκάς αναφέρει στο «Έθνος», όπου και φιλοξενείται η συνέντευξή του: «Εκείνο που μας βοήθησε να προχωρήσουμε ήταν η αγάπη μας για τη βιολογική καλλιέργεια και το πάθος μας. Όταν το 1996 αποφασίσαμε να καλλιεργήσουμε τα κτήματα, όλοι μας χαρακτηρίζουν παράτολμους, γιατί ήταν άγρια και απρόσιτα. Λίγα χρόνια μετά, το προϊόν που βγαίνει από αυτά τα ίδια εδάφη πληροί τα κριτήρια για την κατηγορία «Beyond Extra Virgin», διάκριση που αποσπάμε σε διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στην Καλιφόρνια».
Όπως αναφέρουν, μάλιστα, ο Νίκος και η Μύρτα, αυτό που τους ξεχωρίζει είναι «ο σεβασμός στην ελιά και στο περιβάλλον που φύεται». Η συλλογή του καρπού ξεκινά στα τέλη του Οκτωβρίου, με την άγουρη ελιά να κόβεται απευθείας από το κλαδί, καθώς απαγορεύεται να πέσει στο χώμα. Ο καρπός για να δώσει το λάδι του πρέπει να είναι φρέσκος, ζουμερός και άγουρος. Την ίδια μέρα που γίνεται η συλλογή, η ελιά φτάνει στο λιοτρίβι και με ψυχρή έκθλιψη συλλέγεται ο χυμός της.
Για να μη χαθεί μάλιστα η αυθεντικότητα του ελαιόλαδου, αναφέρουν, το προϊόν εμφιαλώνεται αφιλτράριστο (σε γυάλινα μπουκάλια 250 και 500ml και μεταλλικές συσκευασίες του ενός και πέντε λίτρων), προκειμένου να κλειδώσει τα μοναδικά αρώματα της άγριας αγκινάρας, του φρέσκου χόρτου και του πικραμύγδαλου που περιέχει.
«Καλλιεργούμε και τα κτήματα των ανθρώπων που λείπουν στο εξωτερικό, δίνοντάς τους ποσότητα λαδιού, ενώ φέτος νοικιάζουμε επιπλέον 10.000 δέντρα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής», αναφέρει η Μύρτα Καλαμποκά.