E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σάλος στην Πολωνία με γλυπτό που απεικονίζει σοβιετικό στρατιώτη να βιάζει εγκυμονούσα

Το «μνημείο» στο Γκντανσκ είναι έργο του φοιτητή Γιέρζι Μπόγκνταν Σούμζικ

Σάλος στην Πολωνία με γλυπτό που απεικονίζει σοβιετικό στρατιώτη να βιάζει εγκυμονούσα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την έντονη αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε ένας νεαρός γλύπτης, που εγκατέστησε παράνομα στο Γκντανσκ της Πολωνίας ένα έργο του στο οποίο απεικονίζεται ένας Σοβιετικός στρατιώτης να βιάζει μια έγκυο γυναίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βαρσοβία δήλωσε ότι σοκαρίστηκε βαθιά, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της πρεσβείας.

Το μεγάλο γλυπτό τοποθετήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου, χωρίς την έγκριση των τοπικών αρχών, κοντά σε ένα μνημείο αφιερωμένο στον Κόκκινο Στρατό που εκδίωξε τους Γερμανούς από το Γκντανσκ το 1945.

Αστυνομικοί το απομάκρυναν από το σημείο αυτό μετά από μερικές ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο ανήκει στον Γιέρζι Μπόγκνταν Σούμζικ, που σπουδάζει ακόμη στη Σχολή Καλών Τεχνών του Γκντανσκ.

«Έχω σοκαριστεί βαθιά από αυτήν την απρέπεια του φοιτητή, ο οποίος προσέβαλε με την ψευτοτέχνη του τη μνήμη περισσότερων από 600.000 Σοβιετικών στρατιωτών, οι οποίοι πέθαναν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Πολωνίας», τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής Αλεξάντρ Αλεξέγεφ.

Ο διπλωμάτης χαρακτήρισε «πρόστυχο» και «ολοφάνερα βλάσφημο» το γλυπτό, καλώντας τις αρχές «να αντιδράσουν με τον κατάλληλο τρόπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εισαγγελία του Γκντανσκ θα αποφασίσει μέχρι αύριο αν θα ασκήσει δίωξη στο νεαρό για «υποκίνηση σε ρατσιστικό ή εθνικό μίσος».

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24, επικαλούμενο δηλώσεις του φοιτητή, ανέφερε ότι στόχος του ήταν να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία, στο κέντρο του Γκντανσκ, του μνημείου του Κόκκινου Στρατού, ενός παλιού σοβιετικού άρματος μάχης Τ–34 που χρησιμοποιήθηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα μνημεία του Κόκκινου Στρατού προκαλούν μέχρι και σήμερα πολλές αντιδράσεις στην Πολωνία, καθώς πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν συμβολίζουν μόνο την απελευθέρωση της χώρας από τους Ναζί, αλλά επίσης και την επί μισό αιώνα εξάρτηση της χώρας από τη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Γκντανσκ η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Η χανσεατική πόλη Γκντανσκ ή Ντάντσιχ, όπως προφέρεται στα γερμανικά, πριν από τον πόλεμο ήταν μια ελεύθερη πόλη που κατοικούνταν κυρίως από Γερμανούς, ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου μετατράπηκε σε καθαρά γερμανική πόλη.

Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι προς τα τέλη του πολέμου οι Σοβιετικοί στρατιώτες διέπραξαν βιασμούς, όμως δεν υπάρχει κανένα στατιστικό στοιχείο για αυτά τα εγκλήματα.

«Το μνημείο εικονίζει μια σκηνή βιασμού. Το αφιερώνω στη μνήμη των γυναικών, η τραγωδία των οποίων συχνά αποσιωπάται», δήλωσε ο Σούμζικ.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατερίνα Καινούργιου: «Δεν ξέρω αν θα έχω τη μαμά μου δίπλα μου αφού γεννήσω»

Σήμερα

Η παρουσιάστρια της «Super Κατερίνα», η οποία διανύει τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της, αναφέρθηκε στο άγχος που αισθάνεται όσο πλησιάζει η ημέρα της γέννας

Μάνος Παπαγιάννης: Ένοχος και στον Αρειο Πάγο για απλή σωματική βλάβη κατά της Σοφίας Παυλίδου

Σήμερα

Με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, η υπόθεση κλείνει οριστικά, καθώς απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ο ηθοποιός

Μπραντ Πιτ: Τα πρώτα πλάνα από τα γυρίσματα στη Χαλκίδα

Σήμερα

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης 05/03, ο Μπραντ Πιτ βρίσκεται στη Χαλκίδα, για τη συνέχεια των γυρισμάτων της ταινίας «The Riders», όπου πρωταγωνιστεί

Αρκάς: Το σκίτσο της Πέμπτης για την αδικία του πολέμου

Σήμερα

«Μαντέψτε ποιος θα την πληρώσει»

OPEN: Αυτός είναι ο νέος διευθυντής προγράμματος

Σήμερα

Η ανακοίνωση του καναλιού

Οι Beckham στέλνουν μήνυμα στον Brooklyn μετά το δημόσιο ξέσπασμα

Σήμερα

Η κίνηση των Beckham για τα γενέθλια του γιου τους

Η υπόθεση της ηθοποιού τηλεοπτικών σειρών που σόκαρε τις ΗΠΑ επιστρέφει στο προσκήνιο

Σήμερα

Από μικρούς ρόλους στο Χόλιγουντ σε 18 χρόνια ομοσπονδιακής κάθειρξης

«Σ`αγαπάμε»: Συγκινεί η ανάρτηση του Ντέιβιντ και της Βικτόρια Μπέκαμ για τα γενέθλια του Μπρούκλιν

Χτες

Οι δημόσιες ευχές του ζευγαριού για τα 27α γενέθλια του πρωτότοκου γιου τους, εν μέσω της οικογενειακής διαμάχης

Η Φαίη Σκορδά επιβεβαίωσε on air ότι παντρεύεται

Χτες

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή της η παρουσιάστρια θα κάνει το επόμενο βήμα στη σχέση της πριν το καλοκαίρι

Αναμπελ Σκόφιλντ: Πέθανε το μοντέλο και ηθοποιός στα 62 της από καρκίνο του εγκεφάλου

Χτες

Νοσηλευόταν μέχρι πρόσφατα στο Λος Αντζελες και έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.