E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Δίνουν 9 δισ. ευρώ για παραίτηση της Ελλάδας από τις πολεμικές αποζημιώσεις

Η εικόνα της χώρας προβληματίζει το Βερολίνο

Δίνουν 9 δισ. ευρώ για παραίτηση της Ελλάδας από τις πολεμικές αποζημιώσεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/10/2013 | 00:00

Το πλήγμα που δέχεται η εικόνα της χώρας, παρά το γεγονός ότι απορρίπτει οποιαδήποτε οφειλή της Γερμανίας προς την Ελλάδα από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προβληματίζει το Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επεξεργάζονται μάλιστα ακόμα και σενάρια μερικής αποκατάστασης, ενδεχομένως με παραίτηση από τμήμα των κεφαλαίων που έχουν διαθέσει για τα ελληνικά πακέτα διάσωσης ή με δημιουργία ταμείου για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ενώ τα περισσότερα γερμανικά κόμματα αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν την ουσία της ελληνικής διεκδίκησης, αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί αναγνωρίζουν αν όχι την υποχρέωση της χώρας τους να καταβάλει αποζημιώσεις ή να αποπληρώσει τα κατοχικά δάνεια, τουλάχιστον την ανάγκη με κάποιον τρόπο να τερματιστεί η συζήτηση που τείνει να προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

¶ρθρο των New York Times επικαλούνταν αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, όταν την επόμενη φορά θα αναζητηθούν τρόποι ελάφρυνσης του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυβερνητικός παράγοντας από την Ελλάδα εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι οι Γερμανοί αντί να συμφωνήσουν σε κούρεμα, θα προτιμήσουν να ξεπληρώσουν το κατοχικό δάνειο, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περάσει ευκολότερα στον γερμανικό λαό.

Η πρόταση που έχουν επεξεργαστεί σε αρχικό στάδιο κυβερνητικοί παράγοντες του Βερολίνου εστιάζει ακριβώς στον κίνδυνο η Γερμανία να καταλήξει ανεπιθύμητη στους ίδιους τους εταίρους της, παρά το γεγονός ότι συμμετέχει με αρκετά δισεκατομμύρια στη διάσωσή τους.

Δεδομένου ότι το Βερολίνο θέλει πάση θυσία να αποτρέψει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, εξετάζεται το σενάριο της παραίτησης από τμήμα των χρημάτων που αποτελούν τη γερμανική συμμετοχή στα πακέτα διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το ποσό δεν μπορεί να ανέρχεται σε περισσότερα από έναν υψηλό μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, έως δηλαδή και 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ταμείο για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το δεύτερο σενάριο αφορά τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου, το οποίο θα διαθέτει χρήματα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και θα μπορούσε να ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών για χαλάρωση της λιτότητας και προώθηση της ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και στις δύο περιπτώσεις δεν προβλέπεται επίσημη αναγνώριση του χρέους της Γερμανίας, αλλά θα απαιτηθεί η οριστική παραίτηση της Ελλάδας από οποιαδήποτε διεκδίκηση σε ένδειξη καλής θέλησης και αναγνώρισης της αλληλεγγύης της φίλιας χώρας.

Η Αθήνα θα βρισκόταν έτσι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς οι διεκδικήσεις της ανέρχονται σε πολύ μεγαλύτερα ποσά, ενώ θα είχε να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο.

Για τη Γερμανία ταυτόχρονα θα άνοιγε μια συζήτηση πολύ ευρύτερη, σχετικά με αντίστοιχες οφειλές προς άλλες χώρες που αντιμετώπισαν τη φρίκη των ναζί.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΕΚ ‑ Παναθηναϊκός 4‑0: Ιστορικό «καρέ» του Γιόβιτς και κορυφή για την Ένωση

Χτες

Ο Σέρβος επιθετικός διέλυσε την άμυνα των «πρασίνων» φτάνοντας τα 7 γκολ εναντίον τους φέτος

Εκτροχιασμός τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 100 τραυματίες, «έμοιαζε με σεισμό» λένε επιβάτες

Χτες

Στα τρένα επέβαιναν πάνω από 300 άνθρωποι - Η κυκλοφορία στη γραμμή υψηλής ταχύτητας από την Ανδαλουσία στη Μαδρίτη έχει ανασταλεί

Νεκρός εντοπίστηκε ο 75χρονος αγνοούμενος στο Μιχαλίτσι Ιωαννίνων

Χτες

Βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το σπίτι του και σε σημείο καλυμμένο από βάτα και θάμνους

Μην το αγνοήσεις! Μπορείς να κερδίσεις 6 επιπλέον άδειες στο δημόσιο ‑ Ποιοι τις δικαιούνται

Χτες

Η νέα άδεια δεν αφορά ασθένεια, αλλά έρχεται να καλύψει ανάγκες της οικογένειας

Ερφάν Σολτανί: Απόδειξη ζωής ‑ Συναντήθηκε με την οικογένειά του σύμφωνα με ΜΚΟ

Χτες

Υπήρξε ανησυχία και φόβος ότι το ιρανικό καθεστώς είχε προχωρήσει κρυφά στην εκτέλεσή του

Τζέσικα Μορέτι: «Κινηματογραφούσε τη φωτιά» στο Κραν Μοντανά ‑ Διέγραψε το βίντεο και σχεδίαζε φυγή

Χτες

Οι δικηγόροι των θυμάτων και των οικογενειών τους παραθέτουν αποδεικτικά στοιχεία στους εισαγγελείς καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μορέτι

Τραγωδία στη Λήμνο: Νεκρός 20χρονος μοτοσικλετιστής – Έπεσε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

Χτες

Ο νεαρός μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας και κατέλεηξε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν

Χτες

Στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από 21 έως και 23 Ιανουαρίου «κλειδώνουν» βροχές και τις χιονοπτώσεις

Προσοχή: Πρόστιμο σε όλους τους οδηγούς αν δεν έχουν αυτό το εξάρτημα στο αυτοκίνητο

Χτες

Ακόμα και σήμερα, με τόση δημοσιότητα πολλά είναι τα πρόστιμα που πέφτουν

Νεκρή σε τροχαίο η ηθοποιός Kianna Underwood

Χτες

Η αστυνομία αναφέρει ότι και οι δύο οδηγοί εγκατέλειψαν το σημείο του δυστυχήματος και δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.