E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Πώς θα φορολογηθούν σπίτια και αγροτεμάχια

Στη δημοσιότητα ο νόμος

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Πώς θα φορολογηθούν σπίτια και αγροτεμάχια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/10/2013 | 00:00

Στη δημοσιότητα δόθηκε την Τετάρτη ο νόμος για την επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 και θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) και τον ΦΑΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος φόρος ακινήτων είναι μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο.

Το σχέδιο νόμου και η αιτιολογική έκθεση τέθηκαν σε διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Για πρώτη φορά φορολογούνται τα αγροτεμάχια, τα οποία εξαιρούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο φορολογούμενος θα μπορεί να κάνει δήλωση μεταβολών για την ακίνητη περιουσία του οποιαδήποτε χρονική στιγμή μέσα στο έτος, θα φορολογείται, δε, για αυτά που είχε στην κατοχή του την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Προβλέπεται η δυνατότητα ο φόρος να καταβάλλεται σε δόσεις, καθώς και έκπτωση 1,5% για εφάπαξ καταβολή.

Πέραν των γενικών μέτρων που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, η εισπραξιμότητα του φόρου διαφυλάσσεται και μέσω της υποχρέωσης των συμβολαιογράφων και των υποθηκοφυλάκων να βεβαιώνουν ότι έχουν εκπληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις για το ακίνητο, προκειμένου να γίνει μεταβίβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακινήτων τα κόμματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κτίρια νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά, ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από τον στρατό, η Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου.

Υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται από την καταβολή του φόρου οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Συγκεκριμένα, θα παρέχεται έκπτωση 50% στο φόρο για νοικοκυριά με εισόδημα έως 7.000 ευρώ και 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Δεν θα καταβάλλουν φόρο τα νοικοκυριά που έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά και έχουν εισόδημα έως 11.000 ευρώ.
Προβλέπεται αναβολή της πληρωμής του φόρου για όσα νομικά πρόσωπα έχουν χαμηλό τζίρο, δηλαδή ο τζίρος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του φόρου, ενώ επίσης θα αναβάλλεται η πληρωμή του φόρου εάν έχει υποστεί 30% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον καθορισμό του νέου φόρου ακολουθήθηκε το μοντέλο του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), ωστόσο έχει 20 περισσότερες φορολογικές ζώνες σε σχέση με το προηγούμενο.

Στις πέντε πρώτες ζώνες βρίσκεται το 85% των κτιρίων, ενώ ο φόρος αυξομειώνεται ανάλογα με τους συντελεστές παλαιότητας, ορόφου (αυξάνεται από τον 2ο όροφο και πάνω) και προσόψεως. Οι μονοκατοικίες θα έχουν συντελεστή 1,03 και θα προσμετράται η ηλικία τους. Σημειώνεται ότι το 0,6% των μονοκατοικιών θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με τον προηγούμενο.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, για την επιβολή του φόρου θα προσμετράται και ο συντελεστής τοποθεσίας, αλλά και ο συντελεστής χρήσης (μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια 2,5), ενώ θα επιβάλλεται φόρος 10% σε βοηθητικούς χώρους εντός των αγροτεμαχίων. Κανονικό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και τα μαντριά.

Σημειώνεται ότι η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα για το 90% των μη αστικών οικοπέδων που βρίσκονται στις τρεις πρώτες ζώνες.

Πηγή: Τα Νέα

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ περιμένει 30 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Βενεζουέλα

Χτες

«Ο Τραμπ εγκαθιστά χωρίς κόμπλεξ ένα αμερικανικό προτεκτοράτο σε μία κυρίαρχη χώρα και διεκδικεί δικαιώματα στους πόρους της»

Λαϊκές αγορές: Αναστέλλεται η απεργία ‑ Κανονικά από την Παρασκευή η λειτουργία τους

Χτες

Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση στη λαχαναγορά - Η ανακοίνωση για τις λαϊκές αγορές

Κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες – Απαντούν με κλιμάκωση στα μέτρα της κυβέρνησης

Χτες

Σε εισήγηση για ανάλογο αποκλεισμό δείχνει πως βαδίζει και το μπλόκο της Θήβας

Προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις Βαρουφάκη – Εξετάζεται «διαφήμιση χρήσης ουσιών»

Χτες

Οι αναφορές του προέδρου του ΜέΡΑ25 αφορούν περιστατικό που, όπως ο ίδιος σημείωσε, έλαβε χώρα 37 χρόνια πριν, το 1989, στο εξωτερικό

Σφοδρός καύσωνας στην Αυστραλία

Χτες

Προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

Η ΕΛ.ΑΣ έστειλε στον εισαγγελέα το βίντεο του Βαρουφάκη που παραδέχεται πως έχει πάρει ecstacy

Χτες

Η Δίωξη Ναρκωτικών έστειλε το βίντεο στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ζητήματα διερεύνησης

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον στον Παναθηναϊκό

Χτες

Ο Εργκίν Αταμαν ανέλαβε την ευθύνη για την εικόνα του Παναθηναϊκού ενώ προχώρησε και σε μία βαρύγδουπη δήλωση αναφορικά με το μέλλον του

Σοκαριστικό: Ο Τραμπ εξευτελίζει δημόσια τον Μακρόν

Χτες

«Σε ικετεύω, θα κάνω ό,τι θέλεις, κύριε, μου έλεγε και κλαψούριζε»

Αμερικανοί κομάντος κατέλαβαν τάνκερ από τη Βενεζουέλα μετά από κυνηγητό δύο εβδομάδων, στην περιοχή ρωσικά πολεμικά

Χτες

Το πετρελαιοφόρο έπλεε υπό ρωσική σημαία και κατελήφθη από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις

Νέα απάτη μέσω QR codes ‑ Τι είναι το quishing και πώς να προστατευθείτε

Χτες

Μεγάλη προσοχή οφείλουν να δείξουν οι πολίτες σε άγνωστα QR codes που μπορεί να εντοπίσουν σε δημόσιους χώρους

ΑΜΚΑ: Πώς επηρεάζει τον καθαρό μισθό, ποιοι κερδίζουν

Χτες

Ο ΑΜΚΑ καθορίζει πλέον την παρακράτηση φόρου βάσει ηλικίας, αυξάνοντας καθαρούς μισθούς κυρίως για εργαζόμενους κάτω των 30, ενώ κάθε μετάβαση σε νέο ηλικιακό κλιμάκιο μειώνει αυτόματα τις αποδοχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.