E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πικρό φινάλε για τα γλυκά τρίγωνα Θεσσαλονίκης

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 44χρονος εργοδότης της εταιρείας «Αγαπητός»

Πικρό φινάλε για τα γλυκά τρίγωνα Θεσσαλονίκης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσαλλονίκης οδηγήθηκε ο 44χρονος εργοδότης της εταιρείας «Αγαπητός», Αγαπητός Βαλογιώργης, για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επιχειρηματίας των γνωστών θεσσαλονικιώτικων ζαχαροπλαστείων συνελήφθη την Τετάρτη για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ ύψους 154.877,36 ευρώ.

Πικρό φινάλε για τα γλυκά τρίγωνα Θεσσαλονίκης

Η «Αγαπητός Γαστρονομία», μην αντέχοντας το βάρος της κρίσης, είχε καταθέσει καιρό τώρα αίτηση για ένταξη στο άρθρο 107 του πτωχευτικού κώδικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα προβλήματα για την «Αγαπητός Γαστρονομία Α.Ε.» ξεκίνησαν τα τρία τελευταία χρόνια, στην απαρχή της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να οφείλει δεδουλευμένα στους εργαζομένους και να αυξάνονται τα υπέρογκα χρέη προς τους προμηθευτές.

Έτσι, γύρω στις αρχές του έτους κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση προσωρινής πτώχευσης και εφαρμογής σχεδίου ανασυγκρότησης. Όπως αναφερόταν στην αίτηση της εταιρείας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 47%. Συγκεκριμένα, το 2008 είχε τζίρο 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 ο κύκλος εργασιών της έκλεισε στα 3,4 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στα 10,6 εκατ. ευρώ, μεταξύ αυτών 4,5 εκατ. σε τράπεζες, 1,8 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία και 650.000 ευρώ στην Εφορία.

Από σουβλατζής, ζαχαροπλάστης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην οδό Τσιμισκή 53, στο ύψος της Αγίας Σοφίας, βρίσκεται το 1944 το πρώτο ζαχαροπλαστείο που έκανε το όνομα «Αγαπητός» γνωστό σε όλη τη συμπρωτεύουσα. Ο ιδρυτής του, ο Αγαπητός Βαλογιώργης, άνθρωπος ανήσυχος, εργατικός και φιλόδοξος, θα δουλεύει ακατάπαυστα μέχρι τα βαθιά του γεράματα, πραγματοποιώντας το 2000 ένα ακόμα όνειρό του: να κάνει το όνομά του γνωστό και στην πρωτεύουσα. Από το 2002 που έφυγε από τη ζωή, τα εγγόνια του θα δημιουργήσουν αλυσίδα 11 καταστημάτων, θα αναπτύξουν το franchising, θα εισέλθουν στο χώρο του catering, ενώ η γκάμα των προϊόντων «Αγαπητός» θα φτάσει τον αριθμό 500. Τα επιχειρηματικά ανοίγματα, όμως, σύντομα θα βρουν τοίχο και τα πλοκάμια της οικονομικής κρίσης θα ζώσουν την επιχείρηση ασφυκτικά. Τόσο, μάλιστα, που σήμερα τα τρία εγγόνια του ιδρυτή, οι Θεόδωρος, Αγαπητός και Αλέξανδρος, αναγκάστηκαν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 107 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ο Αγαπητός Βαλογιώργης γεννήθηκε στο Γομάτι Χαλκιδικής και σε ηλικία μόλις 7 ετών θα χάσει και τους δύο γονείς του. Λίγα χρόνια μετά, για βιοποριστικούς λόγους, θα εγκαταλείψει το γραφικό χωριό του για να εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη εργάζονταν τα μεγαλύτερα αδέλφια του. Αν και τον πίεζαν να τελειώσει το σχολείο, ο ίδιος θα πάρει την απόφαση να βγει στο μεροκάματο για να μην τους επιβαρύνει οικονομικά. Θα περάσει από ψησταριές και παντοπωλεία, για να καταλήξει στο εργαστήρι του «Φλόκα», του πιο θρυλικού ζαχαροπλαστείου της εποχής στη συμπρωτεύουσα.

Το εργαστήρι του «Φλόκα» θα αποτελέσει για τον ίδιο ένα μεγάλο σχολείο. Για ώρες ολόκληρες θα δημιουργεί τα δικά του γλυκίσματα, που μόλις εμφανίζονταν στις προθήκες και τα ψυγεία γίνονταν αμέσως ανάρπαστα, εθίζοντας σχεδόν τους θαμώνες του ζαχαροπλαστείου. Ο νεαρός Βαλογιώργης είναι εργατικός και με καινοτόμες ιδέες, χαρίσματα που γρήγορα θα γίνουν αντιληπτά από τον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου «Φλόκας», ο οποίος τον εμπιστεύεται τόσο, ώστε να του αφήσει απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν αντιλαμβάνεται ότι τα γλυκά του τεχνίτη του έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό που όλο και αυξάνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αγαπητός Βαλογιώργης, όμως, είναι άνθρωπος ανήσυχος και η ιδιότητα του «απλού υπαλλήλου» δεν καλύπτει τις φιλοδοξίες του. Είναι άριστος γνώστης της ζαχαροπλαστικής τέχνης, έχει αποκτήσει πείρα, αλλά και κοινό που τον εμπιστεύεται, έχει δηλαδή το απαραίτητο υπόβαθρο για να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο: να γίνει επιχειρηματίας. Τη φιλοδοξία αυτή βέβαια φρέναρε για κάποιο διάστημα η γερμανική κατοχή, όμως με την Απελευθέρωση, το 1944, θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιό του: με 30 χρυσές λίρες στην τσέπη, που δανείζεται από ένα χρηματιστή, θα νοικιάσει το κατάστημα στην Τσιμισκή. Για πάγκο θα χρησιμοποιήσει μια παλιά ντουλάπα, ενώ θα βάλει τραπεζοκαθίσματα μπροστά στο πεζοδρόμιο για να κάνει το μαγαζί του στέκι των Θεσσαλονικέων.

Ως υπαλλήλους θα απασχολήσει τη γυναίκα του και την πεθερά του, που φτιάχνουν τα γλυκά στο σπίτι, και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, που τα μεταφέρουν στα χέρια για να ψηθούν σε φούρνο του Βαρδάρη.

Το διάσημο πελατολόγιο και το άνοιγμα στην Αθήνα

Το πρώτο επίσημο δημιούργημά του ήταν τα θρυλικά ροδίνια (αμυγδαλόπαστα που γέμισε με κρέμα σαντιγί) και έγιναν περιζήτητα σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Με το πέρασμα των χρόνων και έπειτα από σκληρή δουλειά, ο «Αγαπητός» καταφέρνει να μεγαλώσει την γκάμα του, φτιάχνοντας περισσότερα από 300 είδη γλυκών, εκ των οποίων οι τούρτες «Μαρκησία» και «Ευφροσύνη», το προφιτερόλ, τα ροδίνια και οι καριόκες παραμένουν μέχρι σήμερα περιζήτητα. Το μαγαζί της Τσιμισκή θα γνωρίσει μεγάλες δόξες και θα γίνει στέκι γνωστών προσωπικοτήτων. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οικογένεια Καραμανλή, η Μαρινέλλα, ο Γιάννης Πάριος, αλλά και όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής θα περάσουν από το ζαχαροπλαστείο «Αγαπητός», συνήθεια απαράβατη σε κάθε επίσκεψή τους στη συμπρωτεύουσα. Όνειρο του παππού Αγαπητού είναι να επεκταθεί σύντομα και στην πρωτεύουσα, αφού ήδη έχει αποκτήσει πολλούς Αθηναίους πελάτες. Η επιθυμία του θα γίνει πραγματικότητα το 2000, οπότε και εγκαινιάζεται το πρώτο αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο στο Σύνταγμα.

Ο ιδρυτής της επιχείρησης θα αποκτήσει δύο γιους και δύο κόρες. Όλοι τους θα εργαστούν στην επιχείρηση, διατηρώντας αναλλοίωτο το ύφος και την παράδοση. Την Πρωτοχρονιά του 2002 ο Αγαπητός Βαλογιώργης θα φύγει από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, ενώ θα δουλεύει μέχρι και την παραμονή Χριστουγέννων, ικανοποιημένος που κατάφερε να στήσει ένα ζαχαροπλαστείο–σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Από τότε τα ηνία κρατούν τα τρία του εγγόνια, οι Θεόδωρος, Αγαπητός και Αλέξης, που ποτέ δεν θα κατεβάσουν την κορνίζα με τη μορφή του παππού πίσω από το ταμείο. Ο συνονόματος Αγαπητός θα μπει στην επιχείρηση σε ηλικία μόλις 6 ετών, με κύριο καθήκον να κάνει μασουράκια τα κέρματα. Θα σπουδάσει στο Λονδίνο Hotel and Catering Management και με το τέλος των σπουδών του θα επιστρέψει αμέσως στην οικογενειακή επιχείρηση σε επιτελική θέση, καταφέρνοντας να την εισαγάγει στον χώρο του catering.

Οι τρεις κληρονόμοι θα δημιουργήσουν αλυσίδα 11 καταστημάτων και μία γκάμα 500 προϊόντων. Θα στραφούν επίσης και στην ανάπτυξη του «Αγαπητού» μέσω franchising. Τα επιχειρηματικά ανοίγματα όμως θα τους αφήσουν ξεκρέμαστους, όταν η κρίση στην αγορά αλλά και ο ανταγωνισμός θα φέρουν τα πρώτα χτυπήματα, τα οποία, όπως αποδείχτηκε σήμερα, ήταν αλλεπάλληλα και ανελέητα. Τόσο που τελικά το οχυρό «Αγαπητός» παραδόθηκε στην οικονομική κρίση.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέραμα: Πώς έπεσε η 14χρονη από τον 3ο όροφο του σχολείου ‑ «Ακούσαμε ένα μπαμ» λέει συμμαθήτριά της

Χτες

Ο πατέρας μας δεν ξέρει τίποτα, είναι ναυτικός λέει ο αδερφός της

Live η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης του Euro 2024

Χτες

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Αγγελος Χαριστέας

Ταξί: Χειρόφρενο τραβάνε οι οδηγοί

Χτες

Αντιδρούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

«Χρωματιστά» τιμολόγια: Πού θα βρούμε την χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα

Χτες

Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν θα ανακοινωθούν την 1η Ιανουαρίου

Τι θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2024

Χτες

Οι εξαιρέσεις, οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές

Φορολογία: Οι 22 αλλαγές από το νέο έτος

Χτες

Ποιους αφορούν και τι πρέπει να γνωρίζουμε

Αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος Fitch και έδωσε επενδυτική βαθμίδα

Χτες

Σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές από το επίπεδο του ΒΒ+ με σταθερό outlook

Τρεις μαθήτριες ξυλοκόπησαν 13χρονη και βιντεοσκοπούσαν τη σκηνή

Χτες

Οι τρεις ανήλικες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα

Έβγαλαν σπαθί Κατάνα σε καβγά στον Πύργο

Χτες

Σοβαρό επεισόδιο έξω από το Κλειστό Γυμναστήριο

Δείτε βίντεο: «Κήρυγμα» Πολάκη στην ορκωμοσία της κόρης του

Χτες

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους στόχους της Νομικής και ότι οι πολίτες απευθύνονται στους δικηγόρους για να λύσουν ακόμη και το φορολογικό τους πρόβλημα

Πέθανε ο «πιο θλιμμένος» ελέφαντας: Έζησε μόνος σχεδόν όλη τη ζωή του

Χτες

Παρά τις εκκλήσεις, παρέμεινε στον ζωολογικό κήπο

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.