E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί οι άνθρωποι κλαίμε;

Υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην έχει κλάψει;

Γιατί οι άνθρωποι κλαίμε;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και οι σκληροί άνδρες, όταν μένουν μόνοι τους δακρύζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο άνθρωπος, ως μέλος του ζωικού βασιλείου, είναι το μοναδικό ον το οποίο κλαίει όταν υπερφορτίζεται συναισθηματικά. Τα υπόλοιπα όντα κλαίνε, ή καλύτερα δακρύζουν, επειδή βιολογικά πρέπει οι οφθαλμοί τους να διατηρούνται υγροί. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ένας Βρετανός επιστήμονας στο βιβλίο του, που τιτλοφορείται «Why Humans Like to Cry». Διαβάστε τι υποστηρίζει ο επιστήμονας για το κλάμα των ανθρώπων.

Ο Δρ Μάικλ Τριμπλ, ομότιμος καθηγητής Συμπεριφορικής Νευρολογίας στο Ίδρυμα Νευρολογίας του University College του Λονδίνου, θεωρεί ότι ο άνθρωπος ανέπτυξε τη συμπεριφορά του κλάματος κυρίως για λόγους επικοινωνίας, κυρίως στις προϊστορικές περιόδους.
Εξέφραζε έτσι τα συναισθήματά του προς τα άλλα μέλη της κοινωνίας του, πριν καν καταφέρει να αναπτύξει την ομιλία και φυσικά τη γραφή. Κλαίγαμε, λοιπόν, για δυο λόγους: πρώτον για να είναι υγρό το μάτι και να μην παθαίνει εύκολα μολύνσεις από μικρόβια και δεύτερον για να εκφράσουμε τη λύπη ή τη χαρά μας προς τους άλλους.

Αντίθετα, υποστηρίζει ο ¶γγλος επιστήμονας, τα ζώα, όσο και συναισθηματικά να φορτίζονται, δεν κλαίνε. Κλαίνε μόνο για να καθαρίζουν τα μάτια τους. Στο περιοδικό «Scientific American» ο Δρ Τριμπλ τόνισε: «Δεν κλαίνε, όμως, όλοι οι άνθρωποι εξίσου, και δεν κλαίνε και για τους ίδιους λόγους. Οι περισσότεροι, για παράδειγμα, θα κλάψουν για συναισθηματικούς λόγους, όπως το πένθος και η θλίψη για μία απώλεια, αλλά πολλοί λίγοι θα κλάψουν για αισθητικούς λόγους, δηλαδή όταν κοιτάζουν έναν πίνακα, ένα γλυπτό ή ένα άλλο εξαίσιο έργο τέχνης. Έχουμε επίσης τα δάκρυα χαράς, τα οποία κατά κανόνα διαρκούν λιγότερο από εκείνα της θλίψης και του πένθους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής τονίζει επίσης ότι το κλάμα, και όχι το δάκρυ, πρέπει να αναπτύχθηκε στους πρώτους ανθρώπους σε κάποια καθοριστική εξελικτική στιγμή. Όπως λέει, η εμφάνιση του συναισθηματικού κλάματος σχετίζεται με την εμφάνιση της αυτοσυνειδητοποίησης και την αντίληψη ότι και οι άλλοι άνθρωποι έχουν συνείδηση του εαυτού τους.
Αυτό το γεγονός οδήγησε στη συνειδητοποίηση ότι ο εαυτός και οι άλλοι μπορούν να υποφέρουν, να νιώσουν θλίψη, αλλά και να εξαφανιστούν. Συμπίπτει επίσης με την εμφάνιση της συναισθηματικής προσκόλλησης, που οδήγησε στην έκφραση συναισθημάτων με χαρακτηριστικές κινήσεις του προσώπου και τελικά με τα δάκρυα.

Ο Δρ Τιμπλ προσθέτει πως όλα αυτά σημαίνουν ότι τα δάκρυα αποτελούν φυσική αντίδραση όχι μόνο στον πόνο, αλλά και στη συμπόνια προς τους άλλους. Και καταλήγει: «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα συναισθήματά μας, ιδίως όσα σχετίζονται με τη συμπόνια, διότι η ικανότητά μας να νιώθουμε συμπόνια και να κλαίμε εξαιτίας της αποτελεί το θεμέλιο της ηθικής και του πολιτισμού, κάτι που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα όντα».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να μετατρέψεις την απλή ενυδατική σου σε super κρέμα πολυτελείας

Πριν 6 ώρες

Τα μικρά μυστικά που θα απογειώσουν το skincare σου χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία

5 φθινοπωρινοί προορισμοί στην Ευρώπη που θα σε εκπλήξουν με την ομορφιά τους

Πριν 6 ώρες

Φτιάξε βαλίτσα, πάρε παλτό και ετοιμάσου να ερωτευτείς το φθινόπωρο σε αυτές τις πόλεις!

To πρόβλημα του μεταβολισμού μετά τα 40 δεν είναι αυτό που νομίζεις

Χτες

Ο μεταβολισμός αλλάζει – αλλά δεν σταματά

Το μπιστρό ‑ θρύλος στο Παρίσι που σερβίρει μόνο ένα πιάτο εδώ και 66 χρόνια

Χτες

Το Le Relais de l’Entrecôte, είναι ένα ταπεινό μπιστρό που μοιάζει βγαλμένο από ταινία του ’50

Το `αντιπαθητικό` λαχανικό που θωρακίζει τον εγκέφαλο και την καρδιά

Χτες

Οι φύτρες του έχουν 20 φορές περισσότερα ευεργετικά στοιχεία

Τώρα μπορεί κι εσύ να τα φτιάξεις με την Taylor Swift; Ο έρωτας στην εποχή του AI

Χτες

Τα celebrity chatbots που πολλοί τα προτιμούν για σχέση

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου μετατρέπει το κλασικό πουκάμισο σε fashion statement

Προχτές

Το διαχρονικό κομμάτι που αποκτά νέο χαρακτήρα μέσα από ένα μοντέρνο styling

Η πλατεία‑γίγαντας που λίγοι ξέρουν ότι είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων – και βρίσκεται σε ένα ελληνικό νησί!

Προχτές

Η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων «κρύβεται» εκεί που δεν το περιμένεις - σε ένα ελληνικό νησί που λατρεύουν οι Ευρωπαίοι!

5 χωριά βγαλμένα από παραμύθι για τις πρώτες φθινοπωρινές αποδράσεις

Προχτές

Κλείσε το κινητό, πάρε ζεστό ρόφημα και άσε το φθινόπωρο να σε βρει εκεί!

Αυτός είναι ο νέος παράδεισος της Ευρώπης που όλοι θέλουν να επισκεφθούν ‑ και είναι στην Ελλάδα!

Προχτές

Το ολλανδικό περιοδικό Columbus Travel ανακάλυψε τη «μυστική Ελλάδα»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.