E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το φυτικό γάλα κερδίζει τους καταναλωτές. Ποιο να επιλέξετε;

Το φυτικό γάλα κερδίζει τους καταναλωτές. Ποιο να επιλέξετε;

Είναι το φυτικό γάλα μια υγιεινή επιλογή; Έχει παρόμοια θρεπτική αξία με το ζωικό γάλα; Ποιον τύπο φυτικού γάλακτος να επιλέξετε;

Το φυτικό γάλα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Έχει κερδίσει τη θέση του στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι food bloggers το συμπεριλαμβάνουν στις προτάσεις τους και κάθε καφέ δίνει στους πελάτες του την επιλογή ενός latte με γάλα σόγιας ή αμυγδάλου. Είναι όμως το φυτικό γάλα μια υγιεινή επιλογή; Έχει παρόμοια θρεπτική αξία με το ζωικό γάλα; Ποιον τύπο φυτικού γάλακτος να επιλέξετε;

Έρευνες αγοράς δείχνουν ότι η κατανάλωση φυτικού γάλακτος αυξάνεται σταθερά σε όλον τον πλανήτη1. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, οι καταναλωτές στρέφονται στο φυτικό γάλα για διάφορους λόγους: τις θρεπτικές του ιδιότητες, το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τον σεβασμό προς τα ζώα ή κάποια αλλεργία στα γαλακτοκομικά.

Ένας στους δύο καταναλωτές στην Ευρώπη και την Αμερική χρησιμοποιεί φυτικό γάλα, είτε αποκλειστικά είτε σε συνδυασμό με ζωικό γάλα. Στην Ασία και τη Νότια Αμερική αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στα δύο τρίτα των καταναλωτών.

Ποια οφέλη για την υγεία προσφέρουν τα φυτικά γάλατα;

Αν και τα φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έχουν αναλογικά την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, διαθέτουν μεγάλη αφθονία σε θρεπτικά συστατικά και πολλές υγιεινές ιδιότητες.

  • Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

  • Τα περισσότερα από αυτά είναι χαμηλά σε λιπαρά

  • Δεν περιέχουν χοληστερόλη

  • Έχουν έναν υγιή συνδυασμό μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών

  • Είναι ιδανικά για άτομα με αργό πεπτικό σύστημα

  • Δεν περιέχουν υπολείμματα ορμονών και αντιβιοτικών

Ποιο φυτικό γάλα είναι κατάλληλο για εσάς;

Καθώς διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός όσων ακολουθούν μια κατά βάση vegan ή χορτοφαγική διατροφή, όλο και περισσότεροι τύποι φυτικού γάλακτος εμφανίζονται στην αγορά. Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές που μπορείτε να βρείτε εύκολα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο με βάση τις δικές σας διατροφικές ανάγκες.

Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου περιέχει σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνες, μαγνήσιο, σίδερο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Είναι πολύ διαδεδομένο στην αγορά, αλλά είναι εύκολο να το φτιάξετε και στο σπίτι αν έχετε αποχυμωτή.

Γάλα σόγιας

Ίσως το πιο ευρέως διαθέσιμο vegan γάλα, το γάλα σόγιας είναι γεμάτο με πρωτεΐνες - τουλάχιστον επτά γραμμάρια ανά φλιτζάνι! Μπορεί να αντικαταστήσει το αγελαδινό γάλα σχεδόν σε κάθε συνταγή και είναι από τα πιο οικονομικά φυτικά γάλατα. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, στο Μάρκετ Ιν 2 για παράδειγμα θα βρείτε ρόφημα σόγιας μόνο με 1.29€, αλλά και γάλα σόγιας με σοκολάτα σε προσφορά με 1,59€ για τη συσκευασία 1 L.

Γάλα ρυζιού

Ελαφρύ και δροσιστικό, το γάλα ρυζιού είναι το πιο υποαλλεργικό γάλα που υπάρχει και είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με αλλεργίες και δυσανεξίες. Μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους αποφεύγουν τη σόγια ή τους ξηρούς καρπούς.

Γάλα κάσιους

Το γάλα κάσιους είναι εξαιρετικά κρεμώδες και πλούσιο σε πρωτεΐνες, ιδανικό για τις περισσότερες συνταγές, αλλά τείνει να είναι λίγο πιο ακριβό από άλλες επιλογές.

Γάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας είναι ιδανικό για μαγείρεμα, γιατί δίνει στο φαγητό άρωμα και νόστιμη γεύση, ενώ είναι τέλειο για επιδόρπια και κάρυ. Μπορείτε ακόμη και να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε το δικό σας vegan παγωτό!

Γάλα κάνναβης

Το γάλα κάνναβης αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων3 και ένα ποτήρι μπορεί να παρέχει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης άλφα-λινολενικού οξέος.

Γάλα βρώμης

Χωρίς κορεσμένα λιπαρά, το γάλα βρώμης περιέχει πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ποτήρι και είναι γεμάτο με φυτικές ίνες. Το γάλα βρώμης είναι φυσικά γλυκό, κάτι που το καθιστά ιδανικό για αρτοσκευάσματα όπως κέικ και μπισκότα.

Θα βρείτε πολλά ακόμη στην αγορά και πολλά άλλα φυτικά γάλατα, όπως γάλα λιναριού, φουντουκιού, αρακά, καρυδιού, πεκάν ή σουσαμιού. Καθένα από αυτά έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και η επιλογή εξαρτάται από τις ατομικές διατροφικές ανάγκες, τους περιορισμούς και τις ανησυχίες του κάθε καταναλωτή.

 

ΠΗΓΕΣ

1.   Plant milk market, Global Market Insight

2.   Ρόφημα σόγιας «Μικρές φάρμες του βουνού», Φυλλάδιο Μάρκετ Ιν

3.   Οι 7 καλύτερες φυτικές πηγές λιπαρών οξέων Ωμέγα 3, Healthline

4.   Κέικ βρώμης με μήλα και σταφίδες, Άκης Πετρετζίκης 

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ευρώπη εξερευνά το Διάστημα

Πριν 115 εβδομάδες

ΝΟΗΣΙΣαπό 26/02 έως 27/02

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 117 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA18/03

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρει τις Κινήσεις

Πριν 118 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 06/02 έως 24/02

Μελίνα Μερκούρη ‑ Να με θυμάσαι και να μαγαπάς

Πριν 118 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 11/03

Ειδύλλια οδός Eidylliaodos

Πριν 118 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 06/03

Ροκσταριλικια

Πριν 126 εβδομάδες

SKYLAND LIVE MUSIC VENUE13/12

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 126 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA17/12

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρω τις κινήσεις

Πριν 126 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 02/12 έως 30/12

CANCELMIKEIUS STAND UP COMEDY

Πριν 126 εβδομάδες

CINEMA ΒΑΚΟΥΡΑ18/12

Αλέξανδρος Τσουβέλας ‑ Θεσσαλονίκη

Πριν 149 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ11/09

Λάμπρος Φισφής ‑ Best Of

Πριν 150 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ30/06

par: 28
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.