E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σοκ στο Περού: Μεταλλωρύχοι αλληλοσκοτώνονται για κοίτασμα χρυσού

14 νεκροί ήδη

Σοκ στο Περού: Μεταλλωρύχοι αλληλοσκοτώνονται για κοίτασμα χρυσού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/6/2022 | 08:45

Συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες μεταλλωρύχων που βρίσκονταν σε διένεξη για κοιτάσματα χρυσού και χαλκού σε ορεινή, απομακρυσμένη περιοχή του νότιου Περού είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τετάρτη.

«Έχουμε δεκατέσσερις μεταλλωρύχους νεκρούς, όλους άνδρες, μετά τις συγκρούσεις που άρχισαν το σαββατοκύριακο στην περιοχή Άτικο», 1.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίμας, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα πτώματα βρίσκονται (σε νεκροτομείο) στην Αρεκίπα, αρχικά βρέθηκαν επτά και κατόπιν άλλα επτά σε χαράδρα βάθους εβδομήντα μέτρων», πρόσθεσε.

Αν και οι συγκρούσεις ξέσπασαν το σαββατοκύριακο, οι αρχές δεν ενημερώθηκαν παρά χθες, καθώς η περιοχή είναι απομονωμένη. Οι συγκρούσεις του είδους είναι συχνές σε απομακρυσμένους τομείς, όπου η παρουσία του περουβιανού κράτους είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Εισαγγελέας στην Αρεκίπα, η Μαρία Λοσάδα, επιβεβαίωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό τον θάνατο 14 μεταλλωρύχων και ανακοίνωσε τη σύλληψη 31 προσώπων και την κατάσχεση πυροβόλων όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύγκρουση ενεπλάκησαν δύο ομάδες μεταλλωρύχων, που εργάζονταν σε σχετικά μικρές δομές, καθώς «αλληλοκατηγορούνταν για καταπάτηση» κοιτασμάτων από τη μια της άλλης σε τομείς εκμετάλλευσης που «δεν είναι ακόμη σαφώς καθορισμένοι», εξήγησε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής της ΜΚΟ CooperAction, ο Χοσέ δε Ετσάβε.

Το Περού συγκαταλέγεται στους κυριότερους παραγωγούς ασημιού, χαλκού και χρυσού στον κόσμο και η εκμετάλλευση των μεταλλείων θεωρείται κινητήρας της οικονομίας του κράτους των Άνδεων. Το 2021, κατά τα επίσημα στοιχεία, το Περού παρήγαγε 96,6 τόνους χρυσού, τη μεγαλύτερη ποσότητα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Οι μεγάλες εταιρείες του τομέα απασχολούν κάπου 200.000 μεταλλωρύχους, σύμφωνα με το υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας, όμως άλλοι 300.000 άνθρωποι εργάζονται, κατά συνδικαλιστικές πηγές –είτε νόμιμα, ή παράνομα–, σε μικρότερες εκμεταλλεύσεις, σε απομονωμένες περιοχές στα υψίπεδα και στη ζούγκλα του Αμαζονίου, όπου οι αρχές είναι πρακτικά απούσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ούτε τα μεγαλύτερα μεταλλεία είναι απαλλαγμένα από τις διενέξεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Για παράδειγμα, το μεταλλείο χαλκού Λας Μπάμπας, στην περιοχή Απουρίμακ των Άνδεων, την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει η κινεζική επιχείρηση MMG, έχει παραλύσει εδώ και πενήντα ημέρες εξαιτίας επιθέσεων εναντίον των εγκαταστάσεών του και μελών του προσωπικού του από κατοίκους.

Στο μεταλλείο Λας Μπάμπας αντιστοιχεί σχεδόν το 15% της εθνικής παραγωγής χαλκού. Η αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας του πλήττει περίπου 8.000 εργαζομένους.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά τώρα στις Νεραντζιές Αιγίου –Ήχησε το 112

Σήμερα

Στο σημείο επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα - Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το μεταναστευτικό με 177 «ναι» ‑ Πλεύρης: Τέρμα το παραμύθι με τις μωρομάνες

Σήμερα

«Όχι» στην τροπολογία ψήφισαν 74 βουλευτές και 42 επέλεξαν το «παρών» - Σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Βόλος: Ανδρας έπεσε νεκρός ενώ περπατούσε στην παραλία

Σήμερα

Αμεση ήταν η αντίδραση πολιτών που βρίσκονταν στο σημείο

Δολοφονία Δουρουντάκη: Ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση 51χρονος

Σήμερα

Επί τρεις μήνες περίπου οι αρχές πραγματοποίησαν εντατικές έρευνες σε όλο σχεδόν τον νομό σε στεριά

Πατέρας στο Πακιστάν σκότωσε την 16χρονη κόρη εξαιτίας του TikTok

Σήμερα

Ο πατέρας σκότωσε την 16χρονη επειδή αρνήθηκε να κλείσει τον λογαριασμό της στην δημοφιλή πλατφόρμα

ΗΠΑ: Έκλεψε εκατομμύρια από τα σπίτια των πλουσίων ‑ Τώρα αποκαλύπτει το λάθος των «θυμάτων» της

Σήμερα

Η 40χρονη σήμερα Τζένιφερ, πρώην διαρρήκτρια μοιράζεται την εμπειρία της και δίνει συμβουλές σε ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών

Επιστρέφει η ακρίβεια στα τρόφιμα – Σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη

Σήμερα

Πιο ευάλωτα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

Θάσος: Αφηνιασμένο άλογο τραυμάτισε πεντάχρονο κοριτσάκι σε παραλία

Σήμερα

Το κορίτσι τραυματίστηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας όπου χρειάστηκε να νοσηλευτεί

Νέος νόμος για διαγραφές: Ποιοι φοιτητές έχουν δικαίωμα να ζητήσουν μερική φοίτηση στα πανεπιστήμια

Σήμερα

Οι φοιτητές που εργάζονται καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν διακοπή της φοίτησης τους για συγκεκριμένο διάστημα

Μουρτζούκου: Σε 33 σελίδες κατέγραψε με λεπτομέρειες τι συνέβη στον μικρό Παναγιωτάκη

Σήμερα

Που επικεντρώνονται οι έρευνες του Ανθρωποκτονιών - Η ίδια λέει ότι μη μου ζητάτε γιατί αν μιλήσω θα καούν κι άλλοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.