E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός‑αποκάλυψη: «Διέρρευσε από εργαστήριο της Ουχάν»

Αυτό φαίνεται πως εκτιμά ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Κορωνοϊός‑αποκάλυψη: «Διέρρευσε από εργαστήριο της Ουχάν»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/6/2022 | 20:23

Ο κορωνοϊός «διέρρευσε» μετά από «καταστροφικό ατύχημα» το 2019 από εργαστήριο της Ουχάν, πιστεύει off the record ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με ανώτερη πηγή της βρετανικής κυβέρνησης που επικαλείται η Mail on Sunday.

Και μπορεί ο ΠΟΥ να επιμένει δημοσίως ότι όλα τα σενάρια αναφορικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού παραμένουν ανοικτά, αλλά όπως λέει η πηγή στη βρετανική εφημερίδα, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα σε ανώτερο Ευρωπαίο πολιτικό, ότι η πιθανότερη εξήγηση είναι εκείνη ενός καταστροφικού ατυχήματος σε εργαστήριο στην Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει τις ανησυχίες δυτικών μυστικών υπηρεσιών για το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, όπου οι επιστήμονες έκαναν πειράματα με κορωνοϊούς, δείγματα των οποίων είχαν ληφθεί από νυχτερίδες που ζούσαν σε σπηλιές σε απόσταση σχεδόν 1.600 χλμ, από την κινεζική μεγαλούπολη. Ο ΠΟΥ είχε δεχθεί αρχικά επικρίσεις για τη χαλαρή στάση του έναντι της Κίνας αναφορικά με την πανδημία καθώς και την προθυμία του να αποδεχθεί τις αιτιάσεις του Πεκίνου ότι τα περί διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο ήταν απλώς μια «θεωρία συνωμοσίας».

Ο ΠΟΥ υιοθετεί πιο ουδέτερη στάση αναφορικά με την προέλευση του κορωνοϊού

Ωστόσο, ελλείψει πειστικών αποδείξεων περί ζωονοτικής μετάδοσης του κορωνοϊού – δηλαδή μεταπήδησής του από ζώα σε άνθρωπο – ο ΠΟΥ υιοθετεί τώρα πιο ουδέτερη στάση δημοσίως. Ο επικεφαλής του ενημέρωσε τα κράτη μέλη αναφορικά με την πανδημία αυτόν τον μήνα και παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε ακόμη τις απαντήσεις ως προς το από που προήλθε και πώς εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Η κατανόηση της προέλευσης του κορωνοϊού είναι πολύ σημαντική επιστημονικά για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών και πανδημιών. Αλλά από ηθικής άποψης το οφείλουμε και σε όλους εκείνους υπέφεραν και πέθαναν και στις οικογένειές τους. Όσο περισσότερο διαρκεί [η έρευνα] τόσο δυσκολότερη γίνεται. Πρέπει να την επιταχύνουμε και να δράσουμε επειγόντως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κορωνοϊός: Διχασμένη η Κοινότητα Υπηρεσιών Πληροφοριών για την προέλευση του ιού -Είτε από εργαστήριο, είτε από μολυσμένο ζώο

Όλες οι υποθέσεις πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι μέχρις ότου έχουμε αποδείξεις που θα μας επιτρέψουν να αποκλείσουμε ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις (…) Ο μόνος τρόπος που μπορεί αυτό το επιστημονικό έργο να προχωρήσει επιτυχώς είναι με την πλήρη συνεργασία όλων των χωρών, περιλαμβανομένης της Κίνας, όπου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα του SARS-CoV-2», είπε.

Σε εξέλιξη νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

Η αρχική έρευνα για την πανδημία από τον ΠΟΥ, στην οποία αντιστάθηκε σθεναρά η Κίνα, οδήγησε σε μια έκθεση που συμπέρανε ότι ο νέος κορωνοϊός πιθανώς πέρασε στους ανθρώπους από μια νυχτερίδα μέσω άλλου ζώου, που δεν προσδιορίστηκε. Αλλά μετά τις σφοδρές επικρίσεις από 14 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, για το πόρισμα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ παραδέχθηκε τις ελλείψεις στην έρευνα και διέταξε νέα.

Αν και η βρετανική κυβέρνηση τήρησε επιφυλακτική στάση ως προς τον καταλογισμό ευθυνών για τη διασπορά του κορωνοϊού, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έβαλαν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν στο επίκεντρο των αναλύσεών τους. Ο πρώην ΥΠ ΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, υποστήριξε ότι εργαζόμενοι στο εν λόγω ινστιτούτο είχαν νοσήσει με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της Covid-19 το φθινόπωρο του 2019, εβδομάδες προτού σημάνει συναγερμός για τη νέα μυστηριώδη τότε πνευμονία και είπε ότι οι επιστήμονες πειραματίζονταν στο πλαίσιο στρατιωτικών πρότζεκτ με κορωνοϊό από νυχτερίδα, παρόμοιο με εκείνον που προκαλεί την Covid-19. Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε πάντως ότι «ο δρ Τέντρος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοβαρό τροχαίο στην εθνική οδό – Νταλίκα παρέσυρε ΙΧ που είχε σταματήσει στη ΛΕΑ – Απεγκλωβίστηκε ο οδηγός

Σήμερα

Το ΙΧ ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης και είχε κάνει στην άκρη - Σώθηκε ο 80χρονος οδηγός

Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας ετοιμάζουν καταφύγια για την «Ημέρα της Κρίσης»: Πρέπει να ανησυχούμε;

Σήμερα

Γιατί ο Ζούκερμπεργκ και άλλοι κρίσοι ετοιμάζονται για «τέλος του κόσμου».

Επίθεση με πιρούνι στην έγκυο: Νέο βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον δράστη μεθυσμένο

Σήμερα

Ο σεσημασμένος 43χρονος δράστης, είχε στον όνομά του βαρύ ποινικό μητρώο, με δώδεκα συλλήψεις και ιστορικό κακοποιητικής συμπεριφοράς που ξεκινάει από το 2012.

Καρυστιανού: «Για να δίνουν το πράσινο φως για εκταφή, έχουν σκεφτεί τρόπο να ελέγξουν το αποτέλεσμα»

Σήμερα

«Υποχρεωτικά πρέπει να απευθυνθούμε σε εργαστήρια του εξωτερικού και για θέμα αξιοπιστίας και για θέμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό κράτος».

Πέθανε ο Τζον Λοτζ, τραγουδιστής και μπασίστας των Moody Blues

Σήμερα

Οι Moody Blues αναγνωρίζονται ευρέως ως πρωτοπόροι του προγκρέσιβ ροκ

Ισόβια σε πέντε άνδρες για τη δολοφονία Έλληνα στο Λονδίνο

Σήμερα

Τον σκότωσαν με ματσέτες για να τον κλέψουν

Ακρίβεια: Εκτίναξη των τιμών στο κρέας

Σήμερα

Θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για μείωση;

«Χρυσάφι» τα παλιά ακίνητα ‑ «Παλιό» δεν σημαίνει «φθηνό»

Σήμερα

Ανοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές

Ποτάμια Παλαιστινίων επιστρέφουν στη Γάζα μετά την εκεχειρία ‑ Δείτε live εικόνα από τη μαζική επιστροφή τους

Σήμερα

Οι σκηνές εκτυλίσσονται σε μια περιοχή που έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των τελευταίων μηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.