E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τρεις εύκολοι τρόποι να βρείτε κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια

Τι λένε οι ειδικοί

Τρεις εύκολοι τρόποι να βρείτε κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ο τουρισμός ανακάμπτει αλλά μαζί του έχουν επιστρέψει και οι φοβίες των ταξιδιωτών όσον αφορά στις κρυφές κάμερες αλλά και ακίνητα που νοικιάζονται μέσα από πλατφόρμες, όπως το Airbnb.

Σε μια έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ πριν από την πανδημία, περίπου το 60% όσων απάντησαν είπαν πως φοβούνται ότι υπάρχουν spy cams, ενώ το 11% των ενοικιαστών δήλωσε πως ανακάλυψε μια κρυφή κάμερα μέσω της προσωρινής διαμονής, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα IPX1031.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κρυφές κάμερες δεν είναι κάτι νέο. Στη Νότια Κορέα, έχουν αναφέρεθεί στην αστυνομία τουλάχιστον 30.000 περιπτώσεις παράνομης μαγνητοσκόπησης μέσα από κρυφές κάμερες, από το το 2013 μέχρι το 2018, όπως ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο αριθμός των περιστατικών έχει μεγαλώσει επειδή η αγορά τους είναι εύκολη, αλλά και την όλο και πιο μεγάλη ικανότητα των ταξιδιωτών να τις εντοπίζουν, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πληροφοριών Global Threat Solutions, Kenneth Bombace.

Οι ειδικοί λοιπόν προτείνουν απλές μεθόδους για τον εντοπισμό τους σε δωμάτια ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενα σπίτια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Ελέγξτε το δωμάτιο

Ξεκινήστε να ψάχνετε από τα μπάνια και τα υπνοδωμάτια, λέει ο Bombace. Οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb επιτρέπεται να έχουν κάμερες στα σπίτια τους, αλλά θα πρέπει να ενημερώνουν όσους τα νοικιάζουν, ενώ οι κάμερες δεν μπορούν να είναι τοποθετημένες σε ιδιωτικούς χώρους.

Η πλειοψηφία των κρυφών καμερών είναι κρυμμένες σε οικιακές συσκευές όπως φώτα και θερμοστάτες και ραδιόφωνα - ρολόγια, εξηγεί ο Bomabace. «Κοιτάξτε γύρω σας και αν δείτε κάτι ασυνήθιστο, εξετάστε το πιο προσεκτικά». Οι πλειονότητα των κατασκοπευτικών καμερών είναι συνδεδεμένες είτε σε μια ηλεκτρική πηγή, είτε σε μια ηλεκτρονική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος ο Bombace, όταν υποπτεύεται την ύπαρξη καμερών, το πρώτο πράγμα που κάνει στην κρεβατοκάμαρα είναι να αποσυνδέσει τα ηχεία και τα ρολόγια και να τα βάλει σε κάποιο συρτάρι. Ο Michael O'Rourke, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας Advanced Operational Concepts, κάνει ακριβώς το ίδιο. 

Ακόμη και οι καλά κρυμμένες κάμερες θα έχουν μια μικρή ποσότητα ανακλαστικού γυαλιού από το φακό, δήλωσε ο Bombace. «Αν χρησιμοποιήσετε φακούς και τους ρίξετε σε κάτι που πιστεύετε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να κρύβει την κάμερα, θα παρατηρήσετε μια αντανάκλαση από εκεί, η οποία είναι ένας αρκετά καλός τρόπος για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάμερα», εξηγεί.

Όπως δηλώνει ο O’ Rourke, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή για τον εντοπισμό τους. «Πολλοί θα προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν ερασιτεχνικά φακούς, που ίσως έχει αποτέλεσμα (...) Ωστόσο, αν δεν έχετε μια καλή μέθοδο αναζήτησης - αν προσπερνάτε πολύ γρήγορα, αν είστε ανυπόμονοι - μπορεί να ξεφύγουν αρκετά πράγματα από την προσοχή σας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Ελέγξτε το Wi-Fi

Η κάμερα είναι συνήθως συνδεδεμένη με ένα τοπικό δίκτυο Wi-Fi, ώστε να μπορεί η εικόνα να στέλνεται ασύρματα. Διάφορες εφαρμογές σάρωσης Wi-Fi, έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν συσκευές μέσα στο δίκτυο που είναι κάμερες. Βέβαια, όσοι κρύβουν κάμερες μπορούν να χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό δίκτυο για τη μετάδοση ζωντανών βίντεο, αλλά οι ίδιες εφαρμογές μπορούν να εντοπίσουν τον αριθμό των δικτύων που υπάρχουν σε μια κατοικία, εξηγεί ο Bombace.

Όμως ο ερευνητής ασφάλειας στην εταιρεία ασφάλειας δεδομένων και ανάλυσης Varonis, Kody Kinzie, προειδοποιεί πως αυτές οι σαρωτές δικτύων ενδέχεται να μην ανιχνεύσουν τα πάντα. «Το άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε συσκευές που μεταδίδουν το δικό τους όνομα δικτύου». Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται συσκευές ένα όνομα δικτύου είτε μέσω Bluetooth, είτε μέσω Wi-Fi.

3. Αν έχετε μεγάλη ανησυχία, τότε αγοράστε έναν ανιχνευτή κατασκοπευτικής κάμερας

Αν τα παραπάνω δεν σας φτάνουν, οι ανιχνευτές κατασκοπευτικών καμερών μπορούν και εντοπίζουν ραδιοσυχνότητες που συνδέονται με κρυφές κάμερες. Ο καθένας μπορεί να τους αγοράσει διαδικτυακά από διάφορες πλατφόρμες, αλλά ο O’ Rourke εξηγεί πως αυτή η μέθοδος λειτουργεί εφόσον η κάμερα μεταδίδει δεδομένα.

«Πολλές από αυτές έχουν πλέον κάρτες SD που απλώς αποθηκεύουν δεδομένα που θα ανακτηθούν αφού κάποιος φύγει. Και έτσι αυτά είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν».

Από την άλλη ο Bombace, αναφέρει πως η αγορά τους είναι εφικτή αλλά οι φθηνοί δεν είναι και τόσο καλοί. «Όπως με οτιδήποτε άλλο, παίρνεις αυτό που πληρώνεις - αν κοστίζει 30 δολάρια, μάλλον δεν είναι τόσο καλό», δήλωσε ο Bombace. «Τα καλύτερα μηχανήματα κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια ή ακόμη και πάνω από 1.000».

Τι πρέπει να κάνετε αν εντοπίσετε μια κρυμμένη κάμερα

Αν εντοπίσετε μια κρυφή κάμερα, πρέπει να την αποσυνδέσετε αμέσως αλλά χωρίς να την καταστρέψετε, κι αυτό γιατί το λογισμικό της μπορεί να περιέχει πληροφορίες αναγνώρισης, όπως το δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένη αλλά και πληροφορίες αναγνώρισης, δήλωσε ο Kinzie.

Οι κρυφές κάμερες που βρίσκονται σε δωμάτια ξενοδοχείων, όπως λέει ο O’ Rourke, πρέπει να αναφέρονται στη ρεσεψιόν. Ύστερα συστήνει να μην μετακινηθείτε απλά σε άλλο δωμάτιο, αλλά να βρείτε άλλο ξενοδοχείο. «Αν βρειτε μια κάμερα σε ένα δωμάτιο, μην εμπιστευτείτε κανένα άλλο σε ολόκληρο το ξενοδοχείο» είπε.

Ο Bombace από την άλλη συστήνει να αναφέρετε την ύπαρξη κρυφής κάμερας και στην αστυνομία, αφού μπορούν να ακολουθήσουν ποινικές διώξεις. «Θα μπορούσατε επίσης να το αναφέρετε στην Airbnb, ώστε να αποτρέψουν αυτό τον ιδιοκτήτη από το να το ξανακάνει», είπε.

Λέει πάντως επίσης πως δεν πρέπει να επικρατήσει ο φόβος και πως ο ίδιος δεν θα δίσταζε να νοικιάσει ένα σπίτι. «Θα έπαιρνα απλώς μέτρα κοινής λογικής για να προστατεύσω τον εαυτό μου. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν βρισκόμαστε στο σπίτι μας». 

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πριν 4 ώρες

Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Πριν 4 ώρες

Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Χτες

Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Προχτές

Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Προχτές

Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Πριν 3 μέρες

Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πριν 3 μέρες

Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Πριν 3 μέρες

Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.