E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Oι Έλληνες «κόβουν» τις διακοπές για να τα βγάλουν πέρα

Τι δείχνει έρευνα

Oι Έλληνες «κόβουν» τις διακοπές για να τα βγάλουν πέρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/6/2022 | 13:25

Καταναλωτικά αγαθά και διακοπές είναι τα πρώτα έξοδα που έχουν περιορίσει τα νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων με έναν στους πέντε να εμφανίζεται ότι έχει περιορίσει την αγορά καταναλωτικών αγαθών και σχεδόν έναν στους δύο να δηλώνει ότι θα κάνει μειωμένες διακοπές εφέτος, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Συγκεκριμένα από την εξαμηνιαία διερεύνηση του γενικού πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής, από την Pulse RC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Περίπου αντίστοιχη εικόνα με την προηγούμενη έρευνα του Οκτωβρίου εμφανίζει ο ιδιωτικός τομέας (υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι) στον δείκτη ανησυχίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους, τους επόμενους έξι μήνες: 48% ανησυχούν (από 51%) – 42% δεν ανησυχούν (από 43%). Στον χώρο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων όμως η ανησυχία έχει μεγαλώσει αξιόλογα: 60% ανησυχούν (από 53%) – 29% δεν ανησυχούν (από 32%).
  • Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνεται και στον δείκτη αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, στο σύνολο των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα πως αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες απαντούν: 31% αισιόδοξα (από 40%) – 68% απαισιόδοξα (από 58%)!

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα στα ερωτήματα επικαιρότητας:

  • Ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) με σχεδόν έξι στους δέκα συμμετέχοντες και με τρεις στους δέκα, για βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, super market) να είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που προβληματίζουν σήμερα περισσότερο (έως «σχεδόν αποκλειστικά», αφού οι υπόλοιπες κατηγορίες καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά) τα ελληνικά νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι ποσοστό ανησυχίας για την ενέργεια είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο των βασικών αγαθών.
  • Στην ενέργεια, έχουν παρατηρήσει οι περισσότεροι (έξι στους δέκα) το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των τιμών και ακολουθούν και εδώ τα βασικά αγαθά.
  • Τα καταναλωτικά αγαθά (ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές) και -σχεδόν ισόποσα- η ενέργεια είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που έχουν κυρίως περιορίσει, τους τελευταίους μήνες, οι καταναλωτές. Κοντά στα παραπάνω είναι και το ποσοστό όσων (ένας στους πέντε) έχει περιορίσει τα βασικά αγαθά. Λίγο χαμηλότερα καταγράφονται όσοι έχουν κάνει περικοπές σε διασκέδαση, ψυχαγωγία, ταξίδια.
  • Περίπου αντίστοιχα ποσοστά συναντάμε και στις απαντήσεις των επαγγελματιών / επιχειρηματιών.
  • Αν και η διάθεση για διακοπές, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και υγειονομικών περιορισμών, είναι σίγουρα αυξημένη σε όλους μας, μόνο το 36% των συμμετεχόντων, απαντούν ότι θα διαθέσουν τις ίδιες (πάνω- κάτω και σε σύγκριση με πέρυσι) ημέρες για τις φετινές τους καλοκαιρινές διακοπές – μόλις 4% απαντά: «περισσότερες». Πάνω από τους μισούς θα διαθέσουν μειωμένες ημέρες για τις φετινές τους διακοπές: τρεις στους δέκα (29%) θα ξεκουραστούν λιγότερες ημέρες και ένας στους τέσσερις (25%) καθόλου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Ως ο κύριος λόγος που οι ημέρες των φετινών καλοκαιρινών διακοπών θα είναι μειωμένες αναδεικνύονται οι οικονομικές δυσκολίες (για τους τρεις στους τέσσερις). Παραπλήσια ποσοστά, με αυτά του γενικού πληθυσμού, αποτυπώνονται και στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες.
  • Ωστόσο, είναι θετική η εικόνα αξιολόγησης των μέτρων και των εξαγγελιών της κυβέρνησης για τη στήριξη των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις: Το 50% των συμμετεχόντων τα βρίσκουν προς τη σωστή κατεύθυνση (οι περισσότεροι από αυτούς πάντως, κρίνουν ότι χρειάζονται κι άλλα), έναντι 42% που κρίνουν ότι κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Από τα επιδόματα να περάσουμε σε μειώσεις φόρων

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας: «Για να μπορούμε να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις ως απάντηση στα δύσκολα προβλήματα της εποχής, είναι αναγκαίο να έχουμε ως Επιμελητήριο πλήρη γνώση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η αγορά και η πραγματική οικονομία.

Και η νέα μεγάλη εξαμηνιαία διερεύνηση του γενικού πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής, από την Pulse RC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βλέπουμε λοιπόν ότι συνεχίζεται η ανησυχία του ιδιωτικού τομέα για το μέλλον, περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες παρατηρούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης τιμών το συναντούν στην ενέργεια, καταγράφεται ο περιορισμός στην κατανάλωση, ακόμα και σε βασικά αγαθά για έναν στους πέντε, ενώ πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι θα κάνουν μειωμένες διακοπές φέτος, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 42% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν για εμάς στο ΕΕΑ ότι πρέπει να δούμε εφαρμογή άλλων πολιτικών και από τα επιδόματα να περάσουμε σε μειώσεις φόρων, όπως στον ΕΦΚ για τα καύσιμα και στον ΦΠΑ για συγκράτηση των τιμών σε βασικά αγαθά.

Η κατάσταση σε οικονομία και επιχειρηματικότητα είναι σε οριακό σημείο και αν θέλουμε να στηριχθούν αποφασιστικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη μάχη που δίνουν, τότε πρέπει να αλλάξουμε το μίγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σύρος: Σε σοβαρή κατάσταση 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας

Πριν 11 ώρες

Το παιδί επιχείρησε να σηκώσει το φίδι από το έδαφος κατά τη διάρκεια οικογενειακής βόλτας την Μεγάλη Παρασκευή.

Πώς θα είναι ο καιρός το Πάσχα ‑ Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος βροχής

Πριν 11 ώρες

Ανοιξιάτικες συνθήκες με θερμοκρασίες έως 21 βαθμούς στη χώρα, αλλά τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια.

Τι έγινε στον Νέο Κόσμο κατά την Ανάσταση ‑ Μπλόκο στο επικίνδυνο έθιμο με μολότοφ

Πριν 11 ώρες

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και κατάσχεσε μολότοφ, με τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές στην περιοχή της Λαγουμιτζή.

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τραγωδία στην Κύπρο: Τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Λεμεσό ‑ Δείτε πώς εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης

Χτες

Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για δεύτερο εγκλωβισμένο, τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Χτες

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.