E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Υπουργείο Εργασίας: Στον «αέρα» η πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων

Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους σε σχετικό ερώτημα του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου για τη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, προκάλεσε το θέμα - Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση

Υπουργείο Εργασίας: Στον «αέρα» η πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων
unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 2/7/2022 | 10:54

Ανησυχία έχει προκαλέσει στο δημόσιο η γνωμοδότησή του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, η οποία ουσιαστικά καταργεί την πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων και δέχεται τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο δημόσιο προέκυψε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 εως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησης τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά.

Aν και η γνωμοδότηση επηρεάζει μόνο 1.000 έως 2.000 άτομα (κυρίως εκπαιδευτικούς) το υπουργείο δεν έχει ακόμα εξετάσει το ζήτημα. Αυτή τη στιγμή έχει στα χέρια του ενημερωτικό σημείωμα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αναμένει ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι πρόκειται για γνωμοδότηση και όχι για δικαστική απόφαση την οποία βεβαίως και όφειλαν να σεβαστούν. Όπως εξηγούν και νομικοί που ασχολούνται με την ασφάλιση , η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο σενάρια: 1) Να γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση και να καταργηθεί η συνταξιοδότηση πριν από τα 62 για τους εν λόγω υπαλλήλους 2) Να κατατεθεί τροπολογία η να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα διαχωρίζει τους υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες.

Σε εκείνους που υπέβαλλαν ήδη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την τροπολογία οι οποίοι μπορεί να αποχωρήσουν με μειωμένα όρια και σε εκείνους που δεν υπέβαλαν ακόμα παρότι είχαν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης. Η δεύτερη κατηγορία δεν αποκλείεται να υποστεί αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σχολιάζοντας αυτό το ενδεχόμενο, ο δικηγόρος ειδικός σε θέματα ασφάλισης Δημήτρης Μπούρλος κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση και θεωρεί ότι θα πρέπει να ισχύσει μεταβατική περίοδος τουλάχιστον ενός έτους πριν την αύξηση των ορίων ηλικίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν προκύψει η διχογνωμία των υπηρεσιών το υπουργείο Εργασίας είχε κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν μετά την 01/01/2022.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα δημόσιος υπάλληλος εάν είχε 25ετία το 2011 και ήταν γεννημένη τον Ιούνιο του 1966, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56 ακόμα και αν έπιανε αυτό το όριο ηλικίας τον Ιούνιο του 2022.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου όπου οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους ,από την 1/1/2022 υπάρχουν μόνο 3 επιλογές:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης)

2. Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης).

3. Για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι 62 έτη με 4.500 ημέρες ασφάλισης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ανοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για τους γονείς – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σήμερα

Οι γονείς που ψάχνουν άνθρωπο για τη φροντίδα του μωρού τους, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο ntantades.gov.gr

Εικόνες καταστροφής στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ μετά την ιρανική επίθεση

Σήμερα

Ένας νεκρός, πολλοί τραυματίες και ζημιές σε διπλωματικές αποστολές

Παρέλυσε η Πορτογαλία από γενική απεργία: Ακυρώθηκαν πτήσεις, ανεστάλησαν δρομολόγια τρένων, έκλεισαν σχολεία

Σήμερα

Τα συνδικάτα αντιδρούν στο κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει ευκολότερες απολύσεις και αλλαγές στον εργασιακό κώδικα

Πέθανε ο ηθοποιός Αγγελος Αντωνόπουλος

Σήμερα

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του ηθοποιού

Νέες ταυτότητες: Πότε παύουν να ισχύουν οι παλιές και για ποιες διαδικασίες

Σήμερα

Τι αλλάζει από τις 3 Αυγούστου, το κόστος έκδοσης και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ιταλία: Βίντεο‑ντοκουμέντο από το φλεγόμενο βαν με τους τέσσερις νεκρούς στην Καλάβρια

Σήμερα

Κάμερα κλειστού κυκλώματος κατέγραψε το μίνι βαν να τυλίγεται στις φλόγες στην Καλάβρια της Ιταλίας - τέσσερις νεκροί

Θεσσαλονίκη: Αναγκαστική προσγείωση στο «Μακεδονία» λόγω μεθυσμένου Βρετανού επιβάτη

Σήμερα

Επιβάτης βρετανικής υπηκοότητας, σε κατάσταση μέθης, προκάλεσε αναστάτωση κατά τη διάρκεια πτήσης από το Μάντσεστερ προς την Αττάλεια.

Παιανία: Ομάδα 30 ατόμων επιτέθηκε σε ανήλικους ‑ Χτύπησαν τον έναν με ρόπαλο στο κεφάλι

Σήμερα

Tο παιδί που χτυπήθηκε από το ρόπαλο μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς»

Μαρουσάκης: Ανεβαίνει η θερμοκρασία αλλά έρχονται καταιγίδες ‑ Πού και πότε θα χρειαστεί προσοχή

Σήμερα

Πού οφείλεται η αστάθεια στον καιρό σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Η 39χρονη είχε ενημερώσει συμμαθητές της στη σχολή χορού για την κακοποίηση που δεχόταν

Σήμερα

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη γυναικοκτονία στην Καλαμάτα, όπου μία 39χρονη δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, προκαλώντας σοκ στην τοπική κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.