E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έρχεται ο «φουσκωμένος» λογαριασμός της εφορίας

Έρχεται ο «φουσκωμένος» λογαριασμός της εφορίας

Το «Γολγοθά» της εφορίας θα υποχρεωθούν να ανέβουν από το τέλος Ιουλίου εκατομμύρια νοικοκυριά

Δημοσίευση 5/7/2022 | 15:29

Το «Γολγοθά» της εφορίας θα υποχρεωθούν να ανέβουν από το τέλος Ιουλίου εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς θα πρέπει να πληρώνουν μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις από το φόρο εισοδήματος και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Εν μέσω ακρίβειας που πλήττει με σφοδρότητα τα εισοδήματα οι μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών διογκώνονται ακόμα περισσότερο λόγω του φορολογικού φορτίου με αποτέλεσμα την επιδείνωση της οικονομικής τους στενότητας.

Κάθε μήνα και έως τον Φεβρουάριο του 2023 θα έρχεται ο λογαριασμός για τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος που ξεπερνά συνολικά τα 4 δισ. ευρώ ενώ πάνω από 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει έως τις 29 Ιουλίου να καταβάλλουν τη πρώτη από τις 96 δόσεις και να επιστρέψουν συνολικά στο κράτος 3 δις. ευρώ.

Βέβαια όσοι διαθέτουν ρευστότητα μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους και να κερδίσουν έκπτωση 3% στο φόρο εισοδήματος και 15% στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Αναλυτικότερα ο φόρο-λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

ΕΝΦΙΑ: Η προθεσμία για την καταβολή της τρίτης από τις δέκα δόσεις του φόρου λήγει στις 29 Ιουλίου με τη τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουάριου του 2023. Για όσους δυσκολεύονται να ακολουθήσουν το ημερολόγιο πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες όμως επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο γύρω στο 5% ενώ υπάρχει και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου δεν προβλέπεται έκπτωση. Συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος το ποσό των 2,25 δις. ευρώ ενώ ήδη στα κρατικά ταμεία έχουν εισρεύσει πάνω από 1 δις. ευρώ

Φόρος εισοδήματος: Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αποπληρωμή από τα φυσικά πρόσωπα του φόρου που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς έως τις 29 Ιουλίου πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Η οφειλή από το φόρο εισοδήματος μπορεί να ενταχθεί και αυτή στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθεί σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Εκτιμάται ότι τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 φόρο συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ ενώ η επιβάρυνση φόρος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 3,28 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών ενώ η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα και εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση από τις 29 Ιουλίου «τρέχουν» οι δόσεις για την επιστροφή στο κράτος των «κουρεμένων» έως και 75% ενισχύσεων. Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να εξοφληθούν σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Όσοι από τους 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιλέξουν να καταβάλλουν εφάπαξ την οφειλή έως τις 29 Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού

Επισημαίνεται ότι στο τέλος του μήνα λήγει και η προθεσμία για την απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός στη Γερμανία: 34 τραυματίες σε λούνα παρκ της Legoland ‑ Συγκρούστηκαν δύο τρενάκια

Πριν λίγο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο τρενάκι ακινητοποιήθηκε απότομα και ένα δεύτερο που ακολουθούσε προσέκρουσε σε αυτό

Κίνα: Συναγερμός λόγω του νέου ιού «Langya» ‑ Δεκάδες τα κρούσματα

Πριν λίγο

Ο «Langya» είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2018 - Οι μολύνσεις διαπιστώθηκαν στις κινεζικές επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν

Σοκαρισμένη η Ιωάννα Παλιοσπύρου για την επίθεση σε 49χρονη με καυστικό υγρό στην Μεσσήνη

Χτες

"Ελπίζω η γυναίκα να τα καταφέρει, πιστεύω σε εκείνη κι έχω μάθει ότι είναι δυνατή. Ό,τι χρειαστεί, είμαι δίπλα της" δήλωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Νέα αιχμή Ερντογάν: Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν ‑ Ντονμέζ: Σε 45 ‑ 60 ημέρες θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση

Χτες

"Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το γεωτρύπανο - Τη δουλειά μου κάνω", είπε ο Ερντογάν σε τελετή εγκαινίων

Έγκλημα στο Αστροχώρι Αρτας: Γαμπρός πυροβόλησε και σκότωσε τον πεθερό του ‑ Τον αναζητά η ΕΛΑΣ

Χτες

Tο θύμα δέχθηκε τουλάχιστον τέσσερις πυροβολισμούς - Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για το Power Pass: Πότε θα καταβληθούν τα ποσά για τον Ιούνιο

Χτες

Υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες για τις αιτήσεις έως το τέλος του Μαΐου και για τον Ιούνιο

Θεσπρωτία: «Ολόκληρο χωριό βρωμάει ψοφίμι»

Χτες

Αγελάδες τρώνε κάθε 15 μέρες και πεθαίνουν από ασιτία

«Ξεχάστε τα αεροπορικά εισιτήρια των 10 ευρώ»:

Χτες

Τέλος εποχής για τις low cost πτήσεις, λέει ο CEO της Ryanair

>
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.