E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί υπάρχουν όλο και περισσότερα λιοντάρια στις παραλίες της Ινδίας

Ένα χρόνιο πρόβλημα μέσα από ένα σύγχρονο παράδειγμα

Γιατί υπάρχουν όλο και περισσότερα λιοντάρια στις παραλίες της Ινδίας
@bbc.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Στις ακτές της Ινδίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Gujarat έχουν μαζευτεί 104 λιοντάρια. Είναι η περιοχή που βρίσκεται το δάσος Gir, ο μοναδικός φυσικός βιότοπος του ασιατικού λιονταριού. Εκεί το 2020 υπήρχαν 400 λιοντάρια, ενώ στην υπόλοιπη πολιτεία υπάρχουν συνολικά 275, από τα οποία τα 104 βρίσκονται στην ακτογραμμή της Gujarat.

Για να γίνει αυτό, οι ειδικοί αναφέρουν ότι φαίνεται πως μειώνεται η έκταση του φυσικού τους βιότοπου. «Φυσιολογικά, είναι δύσκολο για τα λιοντάρια να προσαρμοστούν σε παράκτιο περιβάλλον, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή λόγω ανεπάρκειας έκτασης», αναφέρει ο Dr. Nishith Dhariya, ειδικός στην άγρια ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα λιοντάρια κάποτε ήταν απλωμένα σε όλη την έκταση της πολιτείας, αλλά το κυνήγι, η αστικοποίηση και η ξηρασία μείωσαν κατά πολύ των πληθυσμό τους στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι προσπάθειες διάσωσής τους είχαν σαν αποτέλεσμα να μαζευτούν στα δάση του Gir. Τα οποία όμως μικραίνουν.

Οι δασοφύλακες αναφέρουν πως τα λιοντάρια άρχισαν να εμφανίζονται στις ακτές την δεκαετία του 1990, λόγω της πολεμικής σύγκρουσης στην περιοχή. Τα λιοντάρια φτάνουν στις ακτές ακολουθώντας τον ποταμό Heran που διασχίζει το Gir. Αυτό σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι, όπως ο Uday Shah, o οποίος έχει σπίτι πάνω στην ακτή, έχει συνηθίσει να τα βλέπει. «Στην αρχή φοβόμασταν, αλλά τώρα δεν μας ενοχλούν», δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@trickytravellers.com

Κυνηγούν συνήθως αγριόχοιρους και μπλε ταύρους, αλλά όταν δεν βρουν τροφή καταφεύγουν σε κοντινά χωριά, τρώγοντας κατσίκες και αγελάδες. Καλλιεργητής στην περιοχή μπορεί να λέει ότι τα λιοντάρια του έχουν σκοτώσει 10 μοσχάρια. Αλλά ο ίδιος και οι υπόλοιποι γεωργοί, προσπαθούν να συνυπάρχουν μαζί τους, με αλληλοσεβασμό. Κανένα λιοντάρι δεν έχει επιτεθεί σε άνθρωπο όλα αυτά τα χρόνια.

Τα λιοντάρια φαίνεται πως έχουν προσαρμοστεί στο περιβάλλον. Μερικές φορές πάνε στο δάσος να κυνηγήσουν και επιστρέφουν εκεί για ξεκούραση. Έχουν συνηθίσει μάλιστα και την παρουσάι του ανθρώπου, όμως το φυσικό τους σπίτι συνεχώς συρρικώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί συρρικνώνεται ο βιότοπος;

Η συρρίκνωση των βιοτόπων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο της τελευταίες δεκαετίες και συμβαίνει με γοργούς ρυθμούς. Η απώλεια αυτή οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Μερικοί από αυτούς είναι ο υπερβολικός θερισμός της γης από δέντρα, η επέκταση των πόλεων, η ρύπανση, η διάβρωση και η καθίζηση του εδάφους η εξάπλωση της εμπορικής δασοκομίας, της εξόρυξης και της γεωργίας, οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες του ανθρώπου, η κλιματική αλλαγή κ.α.

Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι θα χάσουμε κάποια είδη όπως οι τίγρεις, τα λιοντάρια και οι ελέφαντες, αλλά γενικά όλες τις μορφές ζωής. Ενώ τέτοιες απώλειες μερικές φορές εκλογικεύονται ως αναπόφευκτη συνέπεια της «ανάπτυξης», είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο. Πρόκειται για την καταστροφή του περιβάλλοντος μας, από το οποίο εξαρτάται άμεσα η επιβίωσή μας.


Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι, να ξυπνήσουμε πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί έχει αρχίσει εδώ και καιρό να είναι λίγο…

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ιστορία του «χρονoταξιδιώτη» που φέρεται να κέρδισε 350 εκατ. δολάρια σε δύο εβδομάδες

Πριν 3 ώρες

Ο άνθρωπος που ήρθε από το 2250 για να παίξει στο χρηματιστήριο – Μύθος, απάτη ή το πιο επιτυχημένο hoax;

Η ερωμένη που «έκαψε» τον «Ελ Μέντσο»

Πριν 3 ώρες

Το κρυφό ραντεβού στα βουνά και το τέλος του ισχυρότερου βαρόνου

Ποια μέρα ο ουρανός «σπάει» τα δεδομένα; Έξι πλανήτες σε σπάνια ευθυγράμμιση

Χτες

Ερμής, Αφροδίτη, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας σχηματίζουν πλανητική «παρέλαση» σε ένα εντυπωσιακό οπτικό φαινόμενο που δε συμβαίνει συχνά

Το ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει γιατί μια ολόκληρη γενιά έμαθε να μισεί το σώμα της

Χτες

Το σκοτεινό παρασκήνιο του America’s Next Top Model που μας σημάδεψε

Γνώριζε ότι είναι φορέας HIV και το έκρυβε – Η υπόθεση που κατέληξε σε 5 χρόνια κάθειρξη

Χτες

Ραντεβού από τα social media και μήνυμα-βόμβα την επόμενη μέρα

Τέλος εποχής για τον «Ελ Μέντσο»: Ο θάνατος του ισχυρότερου βαρόνου και η αιματηρή κληρονομιά του CJNG

Χτες

Μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων και η «πρόκληση» της εθνικής ασφάλειας

Ο 59χρονος που βγάζει 1,3 εκατ. τον χρόνο δουλεύοντας μόλις 2 ώρες την ημέρα

Χτες

Ο Steve Barsh δεν είχε αρχικά σκοπό να γίνει διαχειριστής ακινήτων-ήθελε απλώς να νοικιάσει το εξοχικό του.

Έπεσε νεκρός πάνω στη σκηνή: Το συγκλονιστικό τέλος του ηθοποιού από το «The Κόπανοι»

Προχτές

Το κοινό νόμιζε ότι ήταν ατάκα του ρόλου – αλλά ήταν η τελευταία του ανάσα

Οι Απόκριες που βάφτηκαν στο αίμα: Το έγκλημα που πάγωσε την ελληνική κοινωνία

Προχτές

Ο Νίκος Κοεμτζής σκοτώνει τρεις ανθρώπους για ένα ζεϊμπέκικο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.