E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πύρινος όλεθρος σε Πεντέλη, Παλλήνη και Γέρακα: Στη μάχη από νωρίς τα εναέρια μέσα

Στη διάρκεια της νύχτα εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης καθώς οι πύρινες γλώσσες κατάπιναν ότι έβρισκαν μπροστά τους

Πύρινος όλεθρος σε Πεντέλη, Παλλήνη και Γέρακα: Στη μάχη από νωρίς τα εναέρια μέσα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/7/2022 | 08:36

Ένας απίστευτος πύρινος όλεθρος βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα οπότε και ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στο Νταού Πεντέλης .

Στη διάρκεια της νύχτα εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης καθώς οι πύρινες γλώσσες κατάπιναν ότι έβρισκαν μπροστά τους, αφήνοντας πίσω τους καμένα σπίτια και ζημιές σε αρκετά ακόμη, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης και των πολλαπλών πύρινων μετώπων που μαίνονται σε Πεντέλη, Παλλήνη και Γέρακα, τα εναέρια μέσα πάρα τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν, μπήκαν στη μάχη της κατάσβεσης από νωρίς το πρωί.

Λίγο μετά τις 6 το πρωί, σηκώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα. Ειδικότερα, στη μάχη ρίχτηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Η κατάσταση σε αρκετές περιοχές είναι δραματική ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για εγκλωβισμένους ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν περικυκλωθεί από τις φλόγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέο μήνυμα από το 112

Την ώρα που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς, εθελοντές και κάτοικοι των πληγεισών περιοχών δίνουν τιτάνιες μάχες για να τιθασεύσουν τα πύρινα μέτωπα, πριν από λίγα λεπτά εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για αποφυγή μετακίνησης στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Το μήνυμα καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τη μετακίνηση στη λεωφόρο Μαραθώνος από το ύψος του κόμβου της Αττικής Οδού μέχρι το Πικέρμι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την αστυνομία από νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και στη Λεωφόρο Σπάτων και στις Οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Δραματικές ώρες στα πύρινα μέτωπα

Αυτή την στιγμή υπάρχουν μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και σε κάποια σημεία στον Γέρακα, ενώ στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων.

Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα κι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει ρίψεις νερού από αέρος τα εναέρια μέσα και συνολικά στο σημείο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Επιπλέον στο σημείο βρίσκεται και το Κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη δίνουν συνεχώς την εικόνα της φωτιάς.

Απομακρύνθηκαν 600 πολίτες

Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο, ενώ μέσα στην νύχτα εκδόθηκαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές σε κατοικίες, ωστόσο η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Κλειστό τμήμα της Αττικής Οδού

Τα ξημερώματα της Τετάρτης η πυρκαγιά επεκτάθηκε στην ανατολική πλευρά του Γέρακα, με τις φλόγες να βρίσκονται μια ανάσα από την Αττική Οδό.

Αυτός είναι κι ο λόγος που λίγο μετά τις 3:30 οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή να κλείσει μεγάλο μέρος της.

Συγκεκριμένα έκλισε η Αττική Οδός από κόμβο Κηφισίας έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και στο ρεύμα προς Ελευσίνα από κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης. Από Αεροδρόμιο προς Ελευσίνα τελευταία έξοδος προς Περιφ. Υμηττού.

Νωρίτερα, πάντως, όπως έγινε γνωστό αποδόθηκε στην κυκλοφορία των οχημάτων το ρεύμα της Αττικής οδού προς αεροδρόμιο.

Εχθρός ο άνεμος

Οι ριπές του ανέμου, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, είναι ιδιαίτερα ισχυρές καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Μάλιστα, όσο περνούν οι ώρες οι καιρικές συνθήκες θα δυσχεραίνουν με τις ριπές του ανέμου να αγγίζουν ακόμη και τα 7-8 μποφόρ.

Αγωνία για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων

Το μεγάλο στοίχημα των Πυροσβεστικών Δυνάμεων είναι να υπάρχει ένας συντονισμός ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι πιο επικίνδυνα. Οι θυελλώδεις άνεμοι μπαίνουν εμπόδιο ακόμη και για τα εναέρια μέσα.

Τα πλέον επικίνδυνα σημεία της φωτιάς εντοπίζονταν στην Πεντέλη στην κορυφογραμμή προς την πλευρά του Αγίου Πέτρου, όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης προς Βριλήσσια, τη Διώνη και την Ανθούσα, όπου εξαιτίας της διαρκούς εναλλαγής και ενίσχυσης των ανέμων υπήρξαν αναζωπυρώσεις, ενώ λίγο μετά τις 03:00 κατευθυνόταν προς την ανατολική πλευρά του Γέρακα, πλησιάζοντας την Αττική Οδό, και αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, πολλές από τις οποίες έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

Χθες, είχαν εκκενωθεί το Ντράφι, η Ανθούσα, η Διώνη και το Δασαμάρι. Ειδικότερα, μήνυμα εστάλη λίγο πριν από τις 20:00 από τον αριθμό 112 προς τους κατοίκους της Ανθούσας να εκκενώσουν άμεσα τις εστίες τους και να κατευθυνθούν προς τον Γέρακα, ενώ λίγο μετά τις 20:15 δόθηκε αντίστοιχη εντολή εκκένωσης και στους κατοίκους της Διώνης και του Δασαμαρίου με κατεύθυνση προς Παλλήνη.

Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση για βελτίωση, με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θεόδωρο Κολυδά, να αναφέρει σε ανάρτησή του πως οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι ισχυροί .

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει στο Twitter: «Η μέση ένταση των ανέμων τη νύχτα μπορεί να μην ξεπερνά τα 5 με 6 μποφόρ, ωστόσο οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν 7-8 μποφόρ. Με άλλα λόγια οι συνθήκες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες και το βράδυ, ενώ πριν τα ξημερώματα θα ενισχυθούν».

Σε οριακό σημείο η ασφάλεια των πτήσεων

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν -και συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή- από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς δεν ήταν σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων, το σύνολο των οποίων έπεσε αμέσως στη μάχη με τις φλόγες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιπτάμενοι χειριστές ενημέρωσαν χθεςπως σε τόσο μικρή περιοχή ήταν τόσα πολλά τα εναέρια μέσα που η ασφάλεια των πτήσεων ήταν σε οριακό σημείο.

Όπως ενημέρωναν, δε, το πρόβλημα ήταν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που δυσκόλευαν τις ρίψεις νερού, σκηνικό που απευχόμαστε όλοι να επαναληφθεί το πρωί της Τετάρτης, όταν και θα ξεκινήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξαφάνιση Ισπανού επιχειρηματία στη Μεσόγειο: «Έχουμε ελπίδες να βρεθεί», λέει ο γιος του 66χρονου

Σήμερα

Ο Χουάν Χοσέ Μουτίλμπα ταξίδευε μαζί με τη σύζυγό του προς την Πύλο, στο ιστιοπλοϊκό τους, όταν ο ίδιος λόγω ενός ατυχήματος βρέθηκε στη θάλασσα και έκτοτε αγνοείται η τύχη του

Σχολεία: 21.000 μαθητές λιγότεροι σε τρία χρόνια λόγω δημογραφικού

Σήμερα

Έκλεισαν 100 σχολεία - Πώς το δημογραφικό αλλάζει τον εκπαιδευτικό χάρτη

«Προσπαθούσα να βγάλω τον σκύλο από τα δόντια του, δάγκωνε με μανία»: Η 26χρονη περιγράφει την επίθεση στο Μενίδι

Σήμερα

Ο ιδιοκτήτης του σκύλου που επιτέθηκε δηλώνει πως δεν μπορεί να καταλάβει τι έχει συμβεί

Νάξος: Εντοπίστηκε πτώμα με στολή δύτη και βατραχοπέδιλα

Σήμερα

Σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την ταυτοποίηση του πτώματος

Τρόμος για 49χρονη στην Κρήτη: Πήγε στην Αστυνομία να καταγγείλει τον πρώην της και την περίμενε απ’ έξω

Σήμερα

Η 49χρονη, φοβισμένη, έσπευσε στο σπίτι της και ενεργοποίησε το panic button, ειδοποιώντας τις Αρχές

Τουρκικό υπουργείο Αμυνας: «Λαμβάνουμε μέτρα ακόμη και για πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο»

Σήμερα

Σε έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε το Nordic Monitor και έχει την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Αμυνας γίνεται αναφορά  ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο,

Θρίλερ στο Ιόνιο: Η αλλαγή σκάφους που εξετάζεται στην εξαφάνιση του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία

Σήμερα

«Ο πατέρας μου θα ήξερε να το χειριστεί απόλυτα, γιατί είναι έμπειρος στη ναυσιπλοΐα. Ίσως όμως η μητέρα μου να μην μπορούσε» δηλώνει ο γιος του

Συνελήφθη ο άνδρας που φορούσε φρικιαστική μάσκα κούκλας και τρομοκρατούσε κατοίκους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

Σήμερα

Εντοπίστηκε στο Λας Βέγκας μετά από δύο εβδομάδες ανθρωποκυνηγητού – Κατηγορείται πως καταδίωξε 40χρονη δρομέα και τρομοκράτησε έξι άτομα σε διάστημα 15 λεπτών

Ρόδος: «Μου έβαλαν τη σούβλα στον αυχένα και απείλησαν την κόρη μου» – Η απολογία του 63χρονου

Σήμερα

Ο 63χρονος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι δεν συμμετείχε οικειοθελώς στην κλοπή, αλλά εξαναγκάστηκε να βοηθήσει τους συγκατηγορουμένους του.

Λάρισα: Μουμιοποιημένη σορός 60χρονης βρέθηκε σε υπόγειο, ήταν νεκρή για τουλάχιστον έναν χρόνο

Σήμερα

Η γυναίκα εντοπίστηκε τυχαία μετά την πώληση του διαμερίσματος – Ο θάνατός της αποδίδεται σε παθολογικά αίτια, αναμένεται η επίσημη ταυτοποίηση μέσω DNA

Λονδίνο: Eκοψαν με μαχαίρι ρολόι αξίας 200.000 ευρώ από τον καρπό σχεδιαστή

Σήμερα

Μέιφερ: Τρεις άνδρες ακινητοποίησαν σχεδιαστή μόδας και του άρπαξαν ρολόι αξίας 200.000 ευρώ

Καύσωνα αντίο: Βοριάδες μέχρι 8 μποφόρ φέρνουν πτώση θερμοκρασίας – Πότε ξανάρχεται η ζέστη

Σήμερα

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι από την Πέμπτη χαρίζουν προσωρινή ανάσα από τη ζέστη, με τη θερμοκρασία να πέφτει κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 27
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.