E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πανελλαδικές: 7 στους 10 μαθητές πέρασαν στο Πανεπιστήμιο

Μεγάλη στροφή στα δημόσια ΙΕΚ - «Πιστεύουμε πολύ στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, ο τομέας είναι πολλά υποσχόμενος», τονίζει η Νίκη Κεραμέως

Πανελλαδικές: 7 στους 10 μαθητές πέρασαν στο Πανεπιστήμιο
Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 30/7/2022 | 10:21

Πλήθος είναι τα στοιχεία που παρέχει η ανάλυση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αξιολογούνται από το υπουργείο Παιδείας.

Όπως δε επισημαίνει με αποκλειστική της δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ανάμεσα σε αυτά που αξιολογούνται ως τα πλέον σημαντικά είναι «το έντονο ενδιαφέρον των υποψήφιων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο συγκεκριμένος τομέας είναι πάρα πολλά υποσχόμενος, με ευοίωνες προοπτικές για τα παιδιά μας, καθώς πολλές ειδικότητες βρίσκονται στην κορυφή της επαγγελματικής ζήτησης στην Ελλάδα σήμερα, όπως π.χ. οι σχεδιαστές ιστοσελίδων. Στην κυβέρνηση πιστεύουμε πολύ στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που προσφέρει περισσότερες επιλογές στα παιδιά μας. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι 1 στους 4 που υπέβαλε αίτηση για Δημόσιο ΙΕΚ ήταν σε άλλη περιφέρεια από εκείνη που διαμένει, υπογραμμίζονται έτι περαιτέρω την εναλλακτική διαδρομή που προσφέρουν τα Δημόσια ΙΕΚ» σημειώνει η κυρία Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας υπογραμμίζει ακόμη πως «τον προσεχή Σεπτέμβριο θα δοθούν 10.000 πρόσθετες θέσεις για εγγραφή στα ΔΙΕΚ, επιπλέον των 13.472 που ήδη καταλήφθηκαν από τους επιτυχόντες μέσω παράλληλου μηχανογραφικού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τα Δημόσια ΙΕΚ, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό ανήλθε σε 20.432, εκ των οποίων 18.812 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι λυκείων της χρονιάς 2021-2022 και 1.620 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Σε σχέση με το 2021, το ποσοστό εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ αυξήθηκε στο 65,9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο οικογενειακός προγραμματισμός

Στη δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για να ανακοινωθούν νωρίτερα οι βάσεις ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους οι οικογένειες ενόψει του προγραμματισμού της νέας χρονιάς.

«Στόχος μας ήταν να δοθεί, το συντομότερο δυνατόν, ένα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων αλλά και να βοηθήσουμε την οικογένεια στον βέλτιστο προγραμματισμό της. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος πιστώνεται στους εργαζόμενους στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, οι οποίοι με τις άοκνες προσπάθειές τους, κατάφεραν να εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα ένα μήνα νωρίτερα και στην εξαιρετική μας συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία» σημειώνει η κυρία Κεραμέως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία των βάσεων σε αριθμούς

* 75.154 είναι οι επιτυχόντες φέτος από 71.833 το 2021

* 68,83% είναι το ποσοστό εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ από τα ΓΕΛ και θεωρείται αρκετά υψηλό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

* 10.839 είναι οι θέσεις που έμειναν κενές στα ανώτατα ιδρύματα

* 19.660 μόρια είναι η υψηλότερη βαθμολογία εισαγωγής - Την πέτυχε η Κατερίνα Βάβουλα από τη Νάξο που εισήχθη στην Ιατρική Αθηνών

* 6,8 ήταν η χαμηλότερη βαθμολογία εισαγωγής στα ΑΕΙ (Σχολή Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα)

* 93% είναι το ποσοστό των επιτυχόντων που εισάγεται σε σχολή/τμήμα της πρώτης δεκάδας των προτιμήσεών του

* 2.948 είναι η μεγαλύτερη άνοδος στις βάσεις εισαγωγής και καταγράφεται στο Μαθηματικών Ιωαννίνων

* 2.252 μονάδες είναι η μεγαλύτερη πτώση στις βάσεις εισαγωγής και καταγράφεται στο Τμήμα Ναυτικών Δοκίμων-Μηχανικοί

* 0 είναι οι εισακτέοι στη Νοσηλευτική Σχολή στο Διδυμότειχο.

* 232 ήταν τα τμήματα όπου οι βάσεις σημείωσαν άνοδο, ενώ σε 212 σημειώθηκε πτώση

Η γενική εικόνα

Οι βάσεις ήταν πτωτικές στα περισσότερα πεδία. Ειδικότερα, πτώση των βάσεων εισαγωγής καταγράφηκε στις νομικές και τις πολυτεχνικές σχολές, ενώ άνοδο σημείωσαν οι οικονομικές.

Η εκτίμηση των αναλυτών είναι πως η μεγάλη πτώση στις σχολές του 1ου πεδίου (νομικές, παιδαγωγικά κλπ) οφείλεται στον μειωμένο αριθμό των υποψηφίων. Αντίθετα, οι οικονομικές σχολές φαίνεται να προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των υποψηφίων και γι' αυτό σημειώθηκε άνοδος.

Σε ό,τι αφορά τις κενές θέσεις, ο σχετικά υψηλός τους αριθμός αποδίδεται στην απόφαση των κεντρικών πανεπιστημίων να επιλέξουν τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή με τον οποίο διαμόρφωσαν τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαμία: Δύο προσαγωγές για εμπρησμό – Τους είδαν να αδειάζουν μπιτόνι με πετρέλαιο σε χωράφι

Σήμερα

Προσήχθησαν δύο νεαροί στη Λαμία, ως ύποπτοι για απόπειρα εμπρησμού

Σοβαρό τροχαίο στη Χαλκιδική – Τραυματίας υπέστη ακρωτηριασμό

Σήμερα

Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, ο τραυματίας υπέστη πλήρη ακρωτηριασμό κάτω άκρου

Πέθανε σε ηλικία 28 ετών διάσημος TikToker ‑ Σε σοκ οι εκατοντάδες χιλιάδες fans

Σήμερα

Ο 28χρονος είχε περισσότερους από 250.000 ακόλουθους στο TikTok, ενώ παρουσίαζε επίσης μια εκπομπή στο YouTube με τίτλο The Unpopular Party

Τραγωδία στους Παξούς: Δίωξη στους γονείς και τον παππού του 4χρονου κοριτσιού

Σήμερα

Ανείπωτη τραγωδία με τον θάνατο της 4χρονης, που πνίγηκε σε πισίνα

Τραυματίστηκε 9χρονος σε θαλάσσιο πάρκο στην Καβάλα – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης

Σήμερα

Σε βάρος της σχηματίζεται δικογραφία για σωματικές βλάβες από αμέλεια

Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας ‑ Ιταλίας μετά την ατάκα Σαλβίνι «να πάει ο Μακρόν με κράνος και τουφέκι στην Ουκρανία»

Σήμερα

Η Γαλλία κάλεσε την πρέσβη της Ιταλίας στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθεί για τις «απαράδεκτες δηλώσεις» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης - Ο Σαλβίνι είχε ήδη χαρακτηρίσει «παλαβό» τον Γάλλο πρόεδρο

Δημογραφικό: Μειωθήκαμε κατά 500.000 άτομα, καταρρέουν οι γεννήσεις ‑ Πότε ξεκίνησε η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα

Σήμερα

Η Ελλάδα καταγράφει από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην ΕΕ

Βόρεια Κορέα: Απειλές για «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση στη Νότια Κορέα μετά από πυρά της Σεούλ στα σύνορα

Σήμερα

Προειδοποιήσεις από τον αντιστράτηγο Κο Τζονγκ Τσολ της Βόρειας Κορέας

«Παραδώσου, μην ντροπιάζεις τα παιδιά σου» καλεί τον συζυγοκτόνο στον Βόλο ο θείος του από την Αλβανία

Σήμερα

«Αν είχε ή όχι προβλήματα ψυχικής υγείας, δεν το γνωρίζουμε, είχε φάκελο και λάμβανε επίδομα αναπηρίας στην Αλβανία» είπε ο θείος του δράστη, μιλώντας στην αλβανική τηλεόραση

Θεσσαλονίκη: Εφιάλτης για 26χρονη στα χέρια του 44χρονου θείου της

Σήμερα

Πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της, την έπιασε από το λαιμό και τη γρονθοκόπησε στο πρόσωπο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.