E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κύκλωμα έστελνε λαθρομετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω Ελλάδας

«Εγκέφαλος» ένας 30χρονος Ιρανός που ζητούσε 10.000 έως 15.000 ευρώ ανά μετανάστη

Κύκλωμα έστελνε λαθρομετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω Ελλάδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 30/7/2022 | 18:54

Μια καθιερωμένη επιχείρηση προώθησης λαθρομεταναστών από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πλαστά και κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα και διαβατήρια, δημιούργησε ένας Ιρανός με έδρα την Αθήνα και άλλα πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων μια 34χρονη Ρουμάνα.

Οι κατηγορούμενοι μοίραζαν τα έγγραφα μέσω της τηλεγραφικής αίτησης για μερικές εκατοντάδες ευρώ σε αλλοδαπούς που έφταναν παράνομα στη χώρα μας και ήθελαν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κύκλωμα λειτουργούσε από το 2019 και μετέφερε συστηματικά μετανάστες από το Ιράν στην Τουρκία και στη συνέχεια μέσω Ελλάδας, στέλνοντάς τους αεροπορικώς και με πλαστά έγγραφα που προμηθεύονταν μέσω «τηλεγραφήματος» στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Τα μέλη του κυκλώματος δημιούργησαν κανάλια μέσα στην εφαρμογή, στα οποία μπορούσαν είτε ως υποψήφιοι «προμηθευτές» να δημοσιεύουν φωτογραφίες ταξιδιωτικών εγγράφων που είχαν προς πώληση, είτε ως υποψήφιοι «χρήστες» να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα διαθέσιμα ταξιδιωτικά έγγραφα ταξιδιωτικό έγγραφο που επιθυμείτε για αγορά.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εξασφάλιζε τη διεθνή κυκλοφορία εγγράφων, συγκεντρώνοντας «προμηθευτές» ταξιδιωτικών εγγράφων και «απλούς χρήστες» υποψήφιους αγοραστές. Οι τιμές των εγγράφων κυμαίνονταν από 200 έως 1.500 ευρώ το καθένα, ανάλογα με το είδος του εγγράφου και τη χώρα προέλευσής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έγγραφα παραδίδονταν στους αγοραστές είτε ταχυδρομικώς είτε ταχυδρομικώς και οι πληρωμές για τα έγγραφα γίνονταν κυρίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών χρημάτων. Επιπλέον, διαπιστώθηκε παράλληλη δραστηριότητα του κυκλώματος που αφορούσε παράνομη προώθηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι μετανάστες εκδιώχθηκαν από την Αλεξανδρούπολη και κατέληξαν σε διαμέρισμα στην Κυψέλη που διαχειριζόταν ένας 30χρονος Ιρανός που συνελήφθη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, καταδικάστηκε ο Ιρανός, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης, αλλά ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση αφού αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Μιλώντας στο protothema.gr, ο Ιρανός συνήγορος υπεράσπισης κ. Γιάννης Μπαρκαγιάννης είπε: «Μια δικογραφία με ατελείωτες ασάφειες και αβεβαιότητες. Οι αμερικανικές και γερμανικές αρχές ήταν αυτές που παρέπεμψαν την υπόθεση στις αντίστοιχες ελληνικές αρχές, δηλώνοντας ότι εγκληματικές πράξεις μπορεί να εμπλέκεται, πιθανότατα θεωρήθηκε "τελειωμένο" και παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο. Η εγκληματική οργάνωση δεν εμφανίστηκε στο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας και επίσης αποσύρθηκε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο κύριος και φερόμενος αρχηγός μου κατηγορήθηκε ότι διευκόλυνε αλλοδαπούς, παρέχοντας τους με παράνομη διαμονή και παροχή διαβατηρίων Αρνείται κατηγορηματικά τις πράξεις και θα ασκήσει έφεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντική για τις αρχές ήταν η κατάθεση ενός Ιρανού μάρτυρα που έφτασε στη χώρα μας το 2020 και ανέφερε πώς λειτουργούν τα κυκλώματα από το Ιράν. Όπως κατέθεσε, ήρθε στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης, Ανδριανούπολης και πέρασε από την Αλεξανδρούπολη.

"Έδωσα 12.000 ευρώ για να έρθω στην Ελλάδα σε κάποιον στο Ιράν. Από την Αλεξανδρούπολη πήγα στη Θεσσαλονίκη κρυμμένος σε ένα αυτοκίνητο με άλλους πέντε μετανάστες. Όταν φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη μπήκαμε δύο δύο στο τρένο και ήρθαμε στην Αθήνα. Όλη η διακίνηση οργανώθηκε στο Ιράν και ένα μέλος της ρινγκ ονόματι «Μεχντί» με συνόδευσε στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια, όπως μου είχε πει ο «Μεχντί», μόλις έφτανα στη Θεσσαλονίκη, έπαιρνα το τρένο και έφτανα στην Αθήνα, όπου άλλοι συνεργάτες θα με περίμεναν οι δικοί τους Πράγματι όταν φτάσαμε στην Αθήνα ήρθε ο «Μπαχμάν» και μας πήρε από τον σταθμό Λαρίσης και μας πήγε σε ένα καφέ στην Αχαρνών για να μας συστήσει άλλο άτομο που θα αναλάμβανε τη διαμονή μας και τα περαιτέρω προώθηση στην Ευρώπη.Θέλω να πάω στη Γερμανία», είπε.

Μετά την κατάθεσή του, ο Ιρανός μάρτυρας δήλωσε ότι τον μετέφεραν σε διαμέρισμα στην Κυψέλη, το οποίο διαχειριζόταν ο 30χρονος συμπατριώτης του ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης με τα πλαστά και κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στο διαμέρισμα είδα και άλλους Ιρανούς να κοιμούνται μέσα και όλοι πληρώναμε ενοίκιο 100 ευρώ για ένα μήνα στον «Βαχίντ». Για όλη τη διαδικασία της προαγωγής μου στη Γερμανία επικοινώνησα με τον "Μεχντί" αλλά μου είπε ότι πρέπει να μιλήσω με τον αδερφό του "Μπαχμάν" γιατί φοβάται να έρθει στην Ελλάδα γιατί τον ψάχνει η αστυνομία. "Μπαχμάν" και " Ο Βαχίντ» είναι πολύ καλοί φίλοι και έρχονταν συχνά στο σπίτι. Τους έχω ακούσει να μιλούν για χρήματα και διαβατήρια και συγκεκριμένα μερικές φορές ο «Μπαχμάν» είχε φτιάξει πλαστά διαβατήρια για τον «Βαχίντ» και είχε έρθει να τα παραδώσει και να του πάρει τα λεφτά. "

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι του δόθηκε μια πλαστή ισπανική ταυτότητα και ένα εισιτήριο για να ταξιδέψει αλλά όταν τον μετέφεραν στο αεροδρόμιο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο τον σταμάτησαν και δεν επιβιβάστηκε. Όταν βγήκε από το αεροδρόμιο τον περίμενε το επώνυμο

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαίο στην Πειραιώς: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα, ανάμεσά τους τρία παιδιά

Χτες

Ένας από τους τραυματίες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σοβαρή κατάσταση

Από σήμερα σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας: Ποια αδικήματα οδηγούν απευθείας σε φυλάκιση

Χτες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, από το βήμα της βουλής χθες ανέλυσε τις αλλαγές που φέρνει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος

Κρήτη: Πέθανε η 44χρονη που έπαθε ανακοπή στο κέντρο του Ηρακλείου μπροστά στο παιδί της

Χτες

Η γυναίκα κατέρρευσε στη μέση του δρόμου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν επανήλθε

Μεξικό: Χαμός σε γάμο ‑ 100 καλεσμένοι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση

Χτες

Βίντεο από τις πρώτες βοήθειες στους προσκεκλημένους

Σοκ: Ακρωτηρίασαν γνωστό μοντέλο λόγω κρυοπαγημάτων

Χτες

Ανέβηκε σε βουνό ύψους 6.476 μέτρων στο Νεπάλ αλλά υπέστη κρυοπαγήματα και επέστρεψε μ` ένα δάχτυλο λιγότερο - Superwoman, τη χαρακτήρισαν οι θαυμαστές της

Ρώσοι κατάσκοποι στη Χαλκιδική: Η περιβόητη ομάδα με κωδική ονομασία «29155» και οι φόνοι με αέριο

Χτες

Οι ελληνικές αρχές βρήκαν ότι δεν είχαν δράσει στην Ελλάδα - Τι αποκαλύπτει η ΕΥΠ

Διαδηλωτές έριξαν κόκκινη μπογιά στο σιντριβάνι του Συντάγματος για τη Γάζα

Χτες

Κόκκινο χρώμα στο συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος για τους αμάχους στη Γάζα

Γυναίκα έχασε το παιδί της στο κέντρο του Ηρακλείου και έπαθε ανακοπή

Χτες

Η γυναίκα νοσηλεύεται σε άγνωστη κατάσταση

Οριστικό: Νέο ποινολόγιο στα σχολεία που αφορά μαθητές και γονείς

Χτες

Επιστρέφουν η πενθήμερη αποβολή και η αλλαγή σχολείου

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.