E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γιατί οι διαδρομές με το αυτοκίνητο σάς κάνουν να νιώθετε κουρασμένοι;

Πώς προκαλείται η υπνηλία;

Γιατί οι διαδρομές με το αυτοκίνητο σάς κάνουν να νιώθετε κουρασμένοι;
Φωτογραφία από Lina Kivaka: https://www.pexels.com/el-gr/photo/road-trip-12238398/
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Κατά τη διάρκεια οδικών ταξιδιών, πολλοί οδηγοί γυρνούν και βλέπουν επιβάτες άλλων αμαξιών να έχουν ξαπλώσει πάνω στο τζάμι και τα κεφάλια τους να αναπηδούν απαλά. Και οι ίδιοι πολλές φορές προσπαθούν να καταπολεμήσουν την υπνηλία. Και δεν μιλάμε μόνο για τους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών. Και μια απογευματινή βόλτα, θα μπορούσε να προκαλέσει το ίδιο.

Γιατί λοιπόν οι διαδρομές με αυτοκίνητο βαραίνουν τα μάτια και χρειάζεται είτε καφές, είτε μουσική για να παραμείνουμε ξύπνιοι; Σύμφωνα με το Sleep.org, η νυσταγμένη οδήγηση συχνά συσχετίζεται με την «ύπνωση του αυτοκινητόδρομου», έναν όρο που χρησιμοποιείται για οδηγούς και επιβάτες που βλέπουν την ανάγκη τους να προσέχουν μειωμένη, όταν βρίσκονται σε μια προβλέψιμη και μονότονη διαδρομή. Για οδικά ταξίδια, αυτό μπορεί να σημαίνει παραμονή σε αυτοκινητόδρομο για παρατεταμένες περιόδους, χωρίς να χρειάζεται να έλεγχος για εξόδους ή πλοήγηση σε δύσκολα μονοπάτια που υπάρχουν σε παράπλευρους δρόμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προβλεψιμότητα του δρόμου προάγει την υπνηλία και μπορεί να έχετε διανύσει ένα τμήμα του δρόμου που να μη θυμάστε πολλά από αυτό. Και όσο μεγαλύτερη είναι η άνευ προκλήσεων οδήγηση, τόσο πιο νυσταγμένοι ή πιο αδιάφοροι οδηγοί μπορεί να γίνουν.

Τα οδικά ταξίδια μπορούν επίσης να πέσουν πάνω στους φυσικούς κιρκάδικους ρυθμούς ενός ατόμου για την αυξημένη υπνηλία. Οι οποίες συνήθως είναι τις πρώτες πρωινές ώρες και τα απογεύματα. Ένα οδικό ταξίδι που ξεκίνησε στις 8 π.μ., για παράδειγμα, και φτάνει μέχρι τις 2 μ.μ., θα μπορούσε να δει τους επιβάτες ενός οχήματος κουρασμένους τόσο από ένα κύκλωμα ρουτίνας σε αυτοκινητόδρομο όσο και από την αναμενόμενη υπνηλία που βιώνουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα όσον αφορά το πως οι μηχανισμοί του αυτοκινήτου επηρεάζουν τα επίπεδα εγρήγορσης ενός ατόμου. Όπως για παράδειγμα, το πως οι δονήσεις ενός κινούμενου αυτοκινήτου μπορούν να χαλαρώσουν τον εγκέφαλο και το σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλο που πρόκειται για πιθανή εξήγηση, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η έλλειψη πνευματικού ερεθίσματος σε μια διαδρομή μπορεί να δημιουργήσει κόπωση. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο, αφού το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, εκτιμά πως περίπου 6.000 θανατηφόρα ατυχήματα τον χρόνο οφείλονται σε υπνηλία ή απρόσεκτους οδηγούς. Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι πάνω από 100.000 ατυχήματα ετησίως αφορούν ανθρώπους που αγωνίζονται να μείνουν ξύπνιοι.

Για να μείνετε ασφαλείς, καλό θα ήταν να κάνετε διαλείμματα, να αλλάζει ο άνθρωπος που οδηγεί και να κάνετε μια υπεύθυνη χρήση καφεΐνης ώστε να είστε σε εγρήγορση. «Κόλπα» τύπου, δυναμώνω τη μουσική ή κατεβάζω το παράθυρο, δεν φαίνεται ποτέ να είχαν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Αν πάλι είστε επιβάτης, απολαύστε τη διαδρομή και τον ύπνο σας. Μέχρι να έρθει η σειρά σας να οδηγήσετε…

Πληροφορίες: mentalfloss.com

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πασχαλινά κουλουράκια σε 15 λεπτά

Σήμερα

Πως να φτιάξετε σωστά Πασχαλινά κουλουράκια εύκολα με επαγγελματικό αποτέλεσμα

Νέα έρευνα δείχνει πως αυτή η διατροφή προσθέτει 13 χρόνια στη ζωή σας

Σήμερα

Nέα έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας

Αυτή η παραλλαγή του γαλλικού μανικιούρ είναι τέλεια για την άνοιξη

Χτες

Αλλωστε, η ζωή είναι πολύ μικρή για βαρετά νύχια!

Η βιταμίνη που σβήνει τα σημάδια της γήρανσης

Χτες

Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα

Xάσε 5 κιλά μέχρι το καλοκαίρι με αυτή την εύκολη διατροφή

Προχτές

Μια αποτελεσματική μέθοδος, η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου σχεδίου διατροφής χωρίς υπερβολές

Σε αυτά τα coffee shops θα βρεις το καλύτερο χαρμάνι καφέ

Προχτές

5 μέρη για τέλειο καφέ στην Αθήνα!

Οι καλύτερες και χειρότερες συνήθειες για την υγεία των ματιών

Πριν 3 μέρες

Αυτό που κάνουμε καθημερινά επηρεάζει την όρασή μας

Καλεσμένη σε γάμο: Oι χρυσοί κανόνες στο ντύσιμο

Πριν 3 μέρες

Πέρα από το αυτονόητο, πως δεν φοράς λευκά

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.