Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% απαιτεί το ΔΝΤ
Δεν κάνει πίσω η τρόικα...
Δημοσίευση 3/12/2013 | 09:50
Τη θέση ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του 23% διατυπώνουν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο Ταμείο θεωρούν ότι η δοκιμή που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από το 23% στο 13%, απέτυχε, και εάν ο συντελεστής δεν αυξηθεί και πάλι, θα υπάρξει επιπλέον κενό, της τάξης των 200–300 εκατ. ευρώ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, το Ταμείο θέλει να μπουν στο στόχαστρο οι λεγόμενοι κακοπληρωτές εκ προθέσεως –όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν–, εκείνοι δηλαδή που δεν πληρώνουν, ενώ έχουν εισοδήματα και καταθέσεις στις τράπεζες.
Από το ΔΝΤ υπογραμμίζουν ότι στηρίζουν τις ευάλωτες τάξεις και τους αποδεδειγμένα φτωχούς και πως το ζητούμενό τους είναι να σπάσει η κουλτούρα των κακοπληρωτών που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα μετά το 2009 από τους κατέχοντες, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, δεν πληρώνουν επειδή... δεν πληρώνει και ο γείτονας.
Επιπρόσθετα, από το Ταμείο επισημαίνουν πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών και η κυβέρνηση προστατεύσει όλους όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, τότε η τρύπα των τραπεζών θα είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη νέας βοήθειας και οι τράπεζες και κατ' επέκταση να υπάρξει μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό.
Αναφορικά με το άλλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση, αυτό των αμυντικών βιομηχανιών, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λένε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. Υπενθυμίζουμε πως η ελληνική πρόταση προβλέπει να μειωθούν σε δύο από πέντε τα εργοστάσια της εταιρείας, ο αριθμός των εργαζομένων από 800 σε περίπου 300, με εθελούσια έξοδο, και να διατηρηθεί ο εξαγωγικός προσανατολισμός της, πιλοτικά για 18 μήνες, θέμα στο οποίο η τρόικα διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις. Η τρόικα ζητά δραματική συρρίκνωση και υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για τη διατήρηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της εταιρείας, στον οποίο επιμένει η Ελλάδα, έστω και για δοκιμαστικό διάστημα 18 μηνών.
Η τρόικα ζητά επίσης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Η Ελλάδα αντιπροτείνει να προβλεφθεί διαδικασία υποχρεωτικής διαβούλευσης επιχείρησης και εργαζομένων με βάση τα προβλεπόμενα στην κοινοτική οδηγία 98/59 (αιτιολόγηση, κριτήρια επιλογής απολυομένων, σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων για τους εργαζομένους, έξτρα οικονομικές καλύψεις) με εγγυητή τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Δεν συζητά αύξηση των ορίων.