E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Θεμιστοκλής Δεμίρης: Ποιος είναι ο διπλωμάτης που αναλαμβάνει διοικητής ΕΥΠ

Ένας διπλωμάτης χαμηλών τόνων και για όσους τον γνωρίζουν ιδιαίτερα ικανός και δη στο να χειρίζεται πολλαπλά πράγματα ταυτόχρονα

Θεμιστοκλής Δεμίρης: Ποιος είναι ο διπλωμάτης που αναλαμβάνει διοικητής ΕΥΠ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/8/2022 | 14:20

Νέος διοικητής της ΕΥΠ ο πρέσβης και μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ένας διπλωμάτης που κατά τη θητεία του ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών δεν επιδίωξε την άμεση προβολή του από τα ΜΜΕ, χαμηλών τόνων και για όσους τον γνωρίζουν ιδιαίτερα ικανός και δη στο να χειρίζεται πολλαπλά πράγματα ταυτόχρονα.

Όπως όλοι έχει οπαδούς και αντιπάλους στο υπουργείο, ωστόσο είναι ένας διπλωμάτης που χαίρει εκτίμησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης: Γρηγόρης Δημητριάδης: Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού

Υπήρξε από το 2019 που ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ ένας σχετικά αθόρυβος αλλά ισχυρός παράγοντας του υπουργείου. Με τις κινήσεις του να δέχονται ενίοτε και επικρίσεις.

Ένας άνθρωπος για δύσκολες αποστολές θα μπορούσε να πει κανείς σε μία θέση που μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης σύμφωνα με το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, γεννήθηκε στις 2.11.1952 στην Αθήνα.

Σπουδές
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο(1971-1975) και έκανε μεταπτυχιακό (master) στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών (1976-1977).

Ως δημοσιογράφος
Στο διάστημα 1978-1981, εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση “Πολιτικά Θέματα” και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά “Computer Age”, “Plant”, “Equip”, “Αγροτική Περιουσία”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρώτα χρόνια στο ΥΠΕΞ
Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Διπλωματικός Ακόλουθος το 1982.

Μέχρι και το 1984 εργάστηκε ως Ακόλουθος και Γραμματέας Γ’ στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Το 1985 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαγδάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1989 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO. To 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το τμήμα Κύπρου.

Από το 1996 υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος Α’ και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής / Επιτετραμμένος.

Στην ΕΕ
Το 2001 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας.

Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος το 2007 σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.

Το 2013 ορίστηκε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον Άγιο Μαρίνο και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.

Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών
Το 2014 προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄.

Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1.1.2018.

Τα παράσημα
Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μιλάει και γράφει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Είναι παντρεμένος από το 1985 με την Μάρθα Παπανικολάου με την οποία έχουν αποκτήσει δύο γιους.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Black Friday και Cyber Monday: Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για ψηφιακές απάτες που αδειάζουν λογαριασμούς

Πριν 8 ώρες

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος εξαπάτησης είναι το skimming - Συμβουλές στους καταναλωτές για ασφαλείς αγορές

Δημογραφική βόμβα στο Ασφαλιστικό: Πόσο αλλάζει η αναλογία εργαζομένων–συνταξιούχων ως το 2050

Πριν 8 ώρες

Στα 3 εκατ. οι συνταξιούχοι έως το 2050 από 2,5 εκατ. σήμερα - Στο 1,23 προς 1 σε 25 χρόνια η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους

Λουτράκι: «Συμφωνώ με τη μητέρα μου» λέει η κόρη της δασκάλας που κατήγγειλε 6χρονο

Πριν 8 ώρες

Η γυναίκα φαίνεται να επηρεαζόταν σχεδόν ολοκληρωτικά από τους πνευματικούς της

Έρχονται lockers σε 4.000 Δημοτικά σχολεία ‑ Το κονδύλι αγγίζει τα 8,5 εκατ. ευρώ

Πριν 8 ώρες

Στόχος να ελαφρύνει η τσάντα των μικρών μαθητών και να ενισχυθεί η υπευθυνότητα και η αυτοοργάνωση των παιδιών

Ο Τσίπρας έστειλε την «Ιθάκη» στον Αδωνι με αφιέρωση και αυτός απάντησε: «Καλή αντάμωση»

Χτες

«Ως γνήσιος βιβλιοπώλης και εγώ θα του στείλω το νέο δικό μου βιβλίο: `Ρώμη`»

Διασωληνωμένος 12χρονος στο Παίδων, υπέστη εγκαύματα στο τζάκι

Χτες

Ο 12χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο γενικό νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωσή του και τη διακομιδή του στην Αθήνα

Αναστάτωση στο Ηράκλειο: Προσαγωγές για επίθεση σε βάρος οικογένειας Ισραηλινών

Χτες

Στο κέντρο του Ηρακλείου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας

Επιστροφή ενοικίου: Πότε θα γίνει η πληρωμή ‑ Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Χτες

Οι δικαιούχοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο νοικοκυριά με ανώτατο ποσό ενίσχυσης τα 800 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.