E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απόφαση της ΕΕ για κούρεμα καταθέσεων με το «μοντέλο Κύπρου»

Σε όλες τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απόφαση της ΕΕ για κούρεμα καταθέσεων με το «μοντέλο Κύπρου»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/12/2013 | 00:00

Ούτε οι καταθέτες δεν θα γλυτώσουν από ένα μελλοντικό κούρεμα των καταθέσεών τους, με απόφαση και με τη βούλα των Ευρωπαίων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την απόφαση των ιθυνόντων της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών να συμπεριληφθούν οι καταθέτες, σε περιπτώσεις μελλοντικών τραπεζικών καταρρεύσεων, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι των χωρών–μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεθοδολογία διάσωσης των προβληματικών τραπεζών και προανήγγειλε τη συμμετοχή καταθετών στις μελλοντικές διασώσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, γράφοντας: «Μεγάλο βήμα απόψε – Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζιτών».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι τράπεζες θα υποχρεώνονται εφεξής να αποταμιεύουν χρήματα για δύσκολες ημέρες, δημιουργώντας έτσι ένα είδος ενιαίου ευρωπαϊκού ταμείου για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Στόχος είναι να ενισχυθούν, να θωρακισθούν οι τράπεζες, ώστε να κινδυνεύουν λιγότερο στο μέλλον και παράλληλα να μπορέσουν επιτέλους να επιτελέσουν το ρόλο τους, δηλαδή να δανείζουν την πραγματική οικονομία. Το βήμα αυτό χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο στο δρόμο για την Τραπεζική Ένωση της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, κάθε χώρα–μέλος της ΕΕ θα συστήσει ένα δικό της fund για την τραπεζική συνοχή. Στο συγκεκριμένο ταμείο θα συνεισφέρουν κεφάλαια όλες οι τράπεζες της κάθε χώρας, με στόχο ως το 2025 να έχουν συγκεντρωθεί στο περί ου ο λόγος fund, κεφάλαια ίσα με το 1% του συνόλου των ασφαλισμένων καταθέσεων σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικότερα, το νέο σύστημα θα ισχύσει από τις αρχές του 2016. Με βάση τη συμφωνία, το νέο bail–in των τραπεζών θα περιλαμβάνει ως πρώτη κίνηση τη συμμετοχή στα βάρη διάσωσης της προβληματικής τράπεζας των μετόχων και των κατόχων ομολόγων των τραπεζών. Ως δεύτερο βήμα θα έρχεται η συμμετοχή καταθετών, πλην όμως οι μικροκαταθέτες, δηλαδή όσοι έχουν καταθέσεις ως 100.000 ευρώ, εξαιρούνται αρχικώς από τη διάσωση, καθώς τονίζεται πως ΠΡΩΤΑ θα συμμετάσχουν στη διάσωση όλοι όσοι έχουν κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία αυτή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν «δημόσια λεφτά», δηλαδή κεφάλαια φορολογουμένων, για τη διάσωση μιας τράπεζας, πλην όμως αυτό θα επιτρέπεται να συμβεί μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση Μπαρνιέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο κ. Gunnar Hoekmark, ο οποίος επέβλεπε τις σχετικές διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου, λέγοντας: «Με τον τρόπο αυτό θωρακίζουμε τη διαδικασία bail–in, στέλνοντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα, πως εφεξής οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών θα είναι αυτοί που θα αναλαμβάνουν το ρίσκο για τις τράπεζες και όχι οι απλοί φορολογούμενοι».

Η συμφωνία τώρα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί στις τεχνικές της λεπτομέρειες και κατόπιν να λάβει την επίσημη έγκρισή της από τα κοινοβούλια των χωρών–μελών της Ένωσης.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Τραγωδία στην Κύπρο: Τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Λεμεσό ‑ Δείτε πώς εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης

Σήμερα

Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για δεύτερο εγκλωβισμένο, τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Σήμερα

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Σήμερα

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Σήμερα

Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.