E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς πατάτες

Η ζέστη και η ανομβρία κατέστρεψαν τη σοδειά στη Βόρεια Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς πατάτες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/8/2022 | 10:55

Το βασανιστικά καυτό καλοκαίρι που έζησε φέτος η Ευρώπη προβλέπεται να οδηγήσει στη μικρότερη σοδειά πατάτας εδώ και χρόνια, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις τιμών για φαγητά όπως το τυλιχτό σουβλάκι.

Οι πατάτες είναι μια από τις καλλιέργειες που πλήγησαν φέτος από τους ασυνήθιστους καύσωνες και τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη εδώ και 500 χρόνια, αναφέρει το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανομβρία στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, τις βόρειες χώρες που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής, θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή σε ιστορικό χαμηλό, κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην ξηρασία του 2018, προειδοποιούν αναλυτές του συνδέσμου World Potato Markets.

Και αυτό την ώρα που οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια τροφοδοτούν εκτίναξη του πληθωρισμού, ο οποίος έχει φτάσει στην ευρωζώνη το 9%, το μεγαλύτερο επίπεδο εδώ και μισό αιώνα.

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή σοδειά είναι προσωρινές και η κατάσταση δεν θα αποσαφηνιστεί πλήρως μέχρι να αρχίσει η συγκομιδή τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτες βροχές και η πτώση της θερμοκρασίας ίσως φέρουν ανακούφιση για κάποιους αγρότες, για άλλους όμως η κατάσταση είναι ήδη δραματική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Γιούλιχ της δυτικής Γερμανίας, ο Έριχ Γκούσεν διαμαρτύρεται ότι η μισή σοδειά του χάθηκε λόγω της ξηρασίας και οι βροχές δεν πρόκειται να βοηθήσουν. «Τίποτα δεν θα συνεχίσει να φυτρώνει εδώ» λέει καθώς επιθεωρεί το ξερό χωράφι του.

Στις 26 Αυγούστου, το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας προειδοποίησε ότι οι προοπτικές για τη σοδειά πατάτας είχαν «επιδεινωθεί δραματικά».

Η Γαλλία επίσης αναμένεται να δεχτεί πλήγμα, με τον σύνδεσμο παραγωγών UNPT να εκτιμά ότι η συγκομιδή θα είναι τουλάχιστον 20% χαμηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο εικοσαετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την έλλειψη νερού μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, με το θερμικό στρες όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» λέει ο Τζεφρί Ντεβρί, επικεφαλής του UNTP. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο όσον αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες και τη διάρκειά τους».

Ακριβότερες τηγανητές πατάτες
Η ζέστη δεν επηρεάζει μόνο το μέγεθος της παραγωγής αλλά και το σχήμα και το χρώμα των γεώμηλων.

Η επίδραση αυτή μπορεί να καταφέρει νέο πλήγμα στους παραγωγούς, καθώς οι εταιρείες επεξεργασίας επιβάλλουν κριτήρια που αφορούν μεταξύ άλλων το σχήμα των τηγανητών πατατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα κοστίσει περισσότερο στη βιομηχανία, περισσότερο στον καταναλωτή, όμως το μεγαλύτερο κόστος θα το επωμιστούν οι αγρότες» λέει ο Κριστόφ Φερμόιλεν, επικεφαλής του βελγικού συνδέσμου Belgapom, ο οποίος εκτιμά ότι η φετινή σοδειά θα είναι μειωμένη έως και κατά 30%.

Το 2018, οι γάλλοι αγρότες είχαν επαναδιαπραγματευτεί τα συμβόλαια με εταιρείες όπως η McCain Foods για να πουλήσουν τις μικρότερες πατάτες εκείνης της χρονιάς.

Όπως φαίνεται θα αντιμετωπίσουν δύσκολες συνθήκες και φέτος, όπως συνέβη όπως και πριν δυο χρόνια, όταν τα lockdown της πανδημίας δημιούργησαν βουνά αδιάθετου αποθέματος πατάτας στη Βόρεια Ευρώπη.

Μια κακή χρονιά για όσους αγαπούν της τηγανητές πατάτες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

FIR Αθηνών: Εισαγγελική παρέμβαση για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

Πριν 11 ώρες

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν έγιναν παρεμβάσεις στη συγκοινωνία των αεροσκαφών και πού οφείλονται οι παρεμβολές

Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες

Πριν 11 ώρες

Η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος

Πριν 11 ώρες

Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ στην Πάτρα όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος.

Ανακαίνιση σπιτιού με επιδότηση έως 90%: Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, μπάνιο και κουζίνα

Πριν 11 ώρες

Έρχεται τον Φεβρουάριο του 2026 - Τι καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι, πώς υπολογίζεται η ενίσχυση

FIR Αθηνών: Ο περίεργος βόμβος και τα 40 «νεκρά» λεπτά

Πριν 11 ώρες

Τεχνική δυσλειτουργία ή κυβερνοεπίθεση πίσω από το «μπλακ άουτ» στο FIR Αθηνών

Τέλος οι λαικές αγορές από την Τετάρτη

Πριν 11 ώρες

Οι πωλητές και οι παραγωγοί αντιδρούν στην ακρίβεια και τα φορολογικά μέτρα

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Πριν 11 ώρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Χτες

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Χτες

Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Χτες

Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Χτες

Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Χτες

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.