E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Υπέρ της απελευθέρωσης της μαριχουάνας ο Παπανδρέου

Δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της Ουρουγουάης

Υπέρ της απελευθέρωσης της μαριχουάνας ο Παπανδρέου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπέρ της απελευθέρωσης της μαριχουάνας τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με κείμενο που φέρει τίτλο «Μια κίνηση υποδειγματική για τη μαριχουάνα», το οποίο ο κ. Παπανδρέου ανέβασε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο πρώην πρωθυπουργός δίνει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση της Ουρουγουάης.

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για «πρωτοπόρα λύση», που «απεγκλωβίζει τους χρήστες από τα καρτέλ ναρκωτικών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και χαρακτηρίζει την ενέργεια «κίνηση τεράστιας εμβέλειας».

Αναφέρει ακόμη, ότι η πρωτοβουλία της αριστερής κυβέρνησης της Ουρουγουάης «πρέπει να μελετηθεί σε βάθος από όλες τις χώρες και πρωτίστως εκείνες που αξιολογούν τη χρήση της μαριχουάνας ως "βαθύ κοινωνικό πρόβλημα"».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε το κείμενο του Γιώργου Παπανδρέου:

Μια κίνηση υποδειγματική για τη μαριχουάνα

Κανείς δεν μπορεί παρά να επικροτήσει το θάρρος, τους συμβολισμούς και τη θέληση της κυβέρνησης της Ουρουγουάης να δώσει πρωτοπόρα λύση στο θέμα της μαριχουάνας απεγκλωβίζοντας τους χρήστες από τα κυκλώματα και τα καρτέλ ναρκωτικών που μαστίζουν τη Νότιο Αμερική. Αναγνωρίζοντας ότι η διαρρύθμιση της χρήσης είναι πιο σημαντική από την όποια καταστολή, η Ουρουγουάη έδωσε το σαφές αναγκαίο παράδειγμα, προς όλες τις χώρες της υφηλίου, για μια υποδειγματική και πρωτίστως ανθρώπινη αντιμετώπιση για την κάνναβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη πράξη πλέον πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των θεμάτων χρήσης ναρκωτικών αποδεικνύεται η Ουρουγουάη, θεσπίζοντας ένα νόμο σύμβολο για την ορθολογική αντιμετώπιση του ζητήματος. Πρόκειται για νέο νόμο, που ρυθμίζει την παραγωγή και την πώληση της κάνναβης στην Ουρουγουάη, υπό την εποπτεία του κράτους, ο οποίος εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας την Τρίτη, σε μια ενέργεια παγκόσμιας εμβέλειας από τον αριστερό πρόεδρο Χοσέ Μουχίκα. Μια ενέργεια που πρέπει να μελετηθεί σε βάθος από όλες τις χώρες και πρωτίστως εκείνες που αξιολογούν τη χρήση της μαριχουάνας ως «βαθύ κοινωνικό πρόβλημα».

Ο νόμος σε γενικές γραμμές επιτρέπει σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω να αγοράζουν έως και 40 γραμμάρια μαριχουάνα ανά μήνα από φαρμακεία ή να παράγουν μέχρι και έξι φυτά κάνναβης, εφόσον εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων για χρήστες. Ο νόμος προβλέπει για τους ενήλικες να αγοράζουντα 40 γραμμάρια μαριχουάνα σε μηνιαία βάση από φαρμακεία, ή οι ίδιοι να παράγουν μέχρι και έξι φυτά κάνναβης σε ένα χρόνο, αν εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων για χρήστες. Θα λειτουργούν επίσης κλαμπ μαριχουάνας, θα αποτελούνται από 15 έως 45 μέλη και θα μπορούν να αναπτύσσουν έως 99 φυτά κάνναβης ανά ομάδα. Η χρήση μαριχουάνας από ανηλίκους και ξένους απαγορεύεται. Εναπομένει πλέον να εκδοθούν τα εκτελεστικά διατάγματα για την πλήρη απελευθέρωση, βάσει των παραπάνω κανόνων της χρήσης κάνναβης.

Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί ένας οργανισμός –το Ινστιτούτο ρύθμισης και ελέγχου της κάνναβης (IRCCA)– το οποίο θα διαχειριστεί την παραγωγή και διανομή και επίσης θα επιβλέπει την εφαρμογή του νόμου. Έτσι, ενήλικοι καταναλωτές, κάτοικοι της Ουρουγουάης, οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι σε ένα μητρώο χρηστών, θα μπορούν να αγοράζουν ως και 40 γραμμάρια το μήνα από φαρμακεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι γεγονός, και αυτό πέτυχε η κυβέρνηση της Ουρουγουάης, ότι η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στην αναζήτηση αποτελεσματικών μεθόδων και πολιτικών για ένα πολύπλοκο κοινωνικό ζήτημα και αυτό είναι το ζήτημα των ναρκωτικών. Να ανοίξουμε διάλογο, ώστε να φωτίσουμε αυτήν την πολύ ουσιαστική δημόσια συζήτηση στις κοινωνίες μας, να διαπαιδαγωγήσουμε τόσο τους πολιτικούς όσο και τους πολίτες, αλλά κυρίως τη νεολαία, και έτσι να μπορέσουμε πιο αποτελεσματικά να πάρουμε αποφάσεις.

Οι απόψεις ποικίλλουν και είναι όλες σεβαστές, απαιτείται όμως να διαπαιδαγωγηθούμε, να βγούμε από τις φοβίες και τις προκαταλήψεις και να αντιμετωπίσουμε τους χρήστες με ανθρωπιά, έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας. Και πάνω από όλα, να διδαχθούμε από το παράδειγμα της Ουρουγουάης και να αντλήσουμε συμπεράσματα από την πρακτικής της. Το ζητούμενο είναι ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε άπρακτοι και με κλειστά τα μάτια, το θέμα μας αφορά όλους, ως πολίτες, ως γονείς, ως κοινωνία. Ήδη στην Ελλάδα αποποινικοποιήθηκε η χρήση και εναπομένει να αντιμετωπίσουμε την όλη θεματική με θάρρος και σοφία, παραδειγματιζόμενοι και από τα όσα συμβαίνουν στην Ουρουγουάη, μια χώρα που δεν είναι τόσο μακριά, αλλά τουναντίον, πολύ κοντά.

Βασικά ερωτήματα που πρέπει να τεθούν σε διάλογο είναι η μείωση της ζήτησης, πρώτα από όλα, πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως στη νεολαία. Δεύτερον, είναι ο περιορισμός της βλάβης – αν δεν γίνεται απόλυτος περιορισμός της χρήσης, τουλάχιστον να περιορίσουμε τη βλάβη στην υγεία, να αποφύγουμε την περιθωριοποίηση του ανθρώπου που έκανε ή κάνει χρήση ναρκωτικών ή ακόμα αν βρίσκεται σε κατάσταση εξάρτησης. Και τρίτο, βεβαίως, η μείωση της προσφοράς, της διακίνησης και εμπορίας παράνομων ουσιών, κατά τέτοιο τρόπο που να πλήξουν πραγματικά το οργανωμένο έγκλημα και τους εγκληματικούς κύκλους, το παράνομο κέρδος, την τεράστια οικονομική δύναμη που δημιουργείται, τη σύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος στη διακίνηση των ναρκωτικών και με άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος, όπως είναι η διακίνηση ανθρώπων και όπλων, όπως είναι και η τρομοκρατία.

Τι έκανε η Ουρουγουάη

Η Ουρουγουάη είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κάνει ελεύθερη την καλλιέργεια και την πώληση μαριχουάνας. Το νομοσχέδιο, που έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Αύγουστο, επιτρέπει σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω να αγοράζουν έως και 40 γραμμάρια μαριχουάνα ανά μήνα από φαρμακεία ή να παράγουν μέχρι και έξι φυτά κάνναβης, εάν και εφόσον εγγραφούν σε μια βάση δεδομένων για χρήστες.

Η προσπάθεια αυτή είναι μέρος μιας κίνησης για την ενίσχυση του αγώνα της χώρας κατά των παράνομων ναρκωτικών και θα επιτρέψει στις αρχές να ελέγχουν τα κέρδη προς όφελος της κοινωνίας, αντί των εγκληματιών, όπως αναφέρουν οι οπαδοί του μέτρου. Τα αποκαλούμενα «κλαμπ μαριχουάνας» θα αριθμούν 15 έως 45 μέλη και θα έχουν δυνατότητα να διαθέτουν μέχρι 99 φυτά κάνναβης.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι της κυβέρνησης του προέδρου Χοσέ Μουχίκα, του οποίου ο συνασπισμός «Φρέντε ¶μπλιο» διαθέτει μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν ο νόμος περάσει, θα παρέχει στο κράτος τον έλεγχο και τη ρύθμιση όλων των δραστηριοτήτων «εισαγωγής, εξαγωγής, φύτευσης, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποθήκευσης, εμπορίας και διανομής κάνναβης και των παραγώγων της» .

Η κατοχή κάνναβης για προσωπική κατανάλωση είναι ήδη ανεκτή στην Ουρουγουάη. Μία παράλληλη κατάσταση μπορεί να βρει κανείς και στην Ολλανδία, όπου η μαριχουάνα, αν και εξακολουθεί να θεωρείται ένα παράνομο ναρκωτικό, είναι ανεκτή. Το νομοσχέδιο στην Ουρουγουάη παρουσιάστηκε πέρυσι για πρώτη φορά από τον υπουργό ¶μυνας Ελευτέριο Φερνάντεζ Ουιντόμπρο, ο οποίος είπε ότι η απαγόρευση της μαριχουάνας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για την κοινωνία από ότι το ίδιο το ναρκωτικό. Η αντιπολίτευση του κόμματος «Κολοράντο» αντιτάχθηκε στη νομιμοποίηση, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μειώσει την κατανάλωση ναρκωτικών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίτημα εξαίρεσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την εξεταστική για τα Τέμπη

Σήμερα

Η ίδια κατήγγειλε την πλειοψηφία για απόπειρα συσκότισης της αλήθειας

Βικτόρια Χίσλοπ για Γλυπτά Παρθενώνα: «Μεγάλο λάθος του Σούνακ‑ Θα έχει αντίδραση από τους Αγγλους»

Σήμερα

«Πολλοί Αγγλοι τώρα πιστεύουν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα»

Ινδία: Απεγκλωβίστηκαν και οι 41 εργάτες από τη σήραγγα που κατέρρευσε

Σήμερα

Βρίσκονταν 17 ημέρες παγιδευμένοι στα συντρίμμια

Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης

Σήμερα

«Θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία όλου του κόσμου»

Αφρικανοί ζιγκολο πουλούσαν έρωτα σε γυναίκες μέσω διαδικτύου ‑ Πώς έφαγαν 152.000 ευρώ από 77χρονη

Σήμερα

«Μου έκλεψαν τη ζωή», λέει η 77χρονη που έπεσε θύμα της σπείρας

Το νέο «όπλο» του Πούτιν είναι το ψωμί

Σήμερα

Ο Ρώσος Πρόεδρος περνάει στη δεύτερη φάση του σχεδίου

Χατζηδάκης: «Στο μισό το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες»

Σήμερα

«Δε θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν», ξεκαθάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης

ΗΠΑ: 12χρονος έκλεψε όχημα 17 τόνων και χτύπησε 10 αυτοκίνητα πριν τον σταματήσουν ‑ Δείτε την καταδίωξη

Σήμερα

Παρά τις εντολές των αστυνομικών να σταματήσει, ο 12χρονος συνέχισε πάνω από μια ώρα να οδηγάει το βαρύ όχημα

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.