E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες των εκλογών

Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες των εκλογών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 31/8/2022 | 21:08

Μπορεί η υπόθεση των υποκλοπών να αποτελεί ακόμα μία κρίση για την κυβέρνηση – ίσως αυτή με το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος για την ίδια μέχρι τώρα – ωστόσο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, αυτή τη φορά από το υπουργικό συμβούλιο, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής που θα ακολουθήσει τους επόμενους εννιά μήνες. Ο πρωθυπουργός έχει επιμείνει στην άποψή για μη πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρει πίσω την απόφασή του.

Οι κάλπες επομένως θα στηθούν Μάιο και Ιούνιο του 2023. Πιθανή ημερομηνία για τις πρώτες κάλπες είναι 23 ή 30 Απριλίου, ενώ για τη δεύτερη κάλπη, θα είναι 28 Μαΐου ή 4 Ιουνίου, εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές κάτι πολύ πιθανόν. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό παρά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν ένα προηγούμενο διάστημα, εκτός εάν υπάρξει κάποια έκπληξη με αφορμή την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού, Γιάννη Μπρατάκου, την ερχόμενη Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μήνυμα του υπουργικού συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο στοχεύει στην ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχεδιασμού μέχρι τις εκλογές ενώ έθεσε το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης για τους επόμενους εννέα μήνες προσδίδοντας έναν νέο ρόλο κατά κάποιο τρόπο στους υπουργούς του.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- έθεσε το πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες λέγοντας ότι τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των ν/σ που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. «Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού σχολιάστηκε από πολλούς αναλυτές ως μετατόπιση από το μέχρι τώρα μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης όπου το μέγαρο Μαξίμου είχε οιωνεί ρόλο «καγκελαρίας» και οι υπουργοί τελούσαν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο μιας πανίσχυρης προεδρίας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός το υπουργικό συμβούλιο καλείται πλέον να λειτουργήσει ως «πολιτικό κέντρο» με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχτεί όλα αυτά τα τρία και πλέον χρόνια ουκ ολίγα πυρά από την αντιπολίτευση για «συγκεντρωτικό» μοντέλο και υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου. Τα πυρά αυτά εντάθηκαν μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών που οδήγησε στην αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ και την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη.

Είναι προφανές ότι κάτω από το βάρος των εξελίξεων και ενόψει των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναβαθμίσει πολιτικά τους υπουργούς του με σκοπό να συσπειρώσει την κυβερνητική παράταξη και προς αυτή την κατεύθυνση θέλει να δώσει στα πρώτα στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ όπως είναι οι υπουργοί, μερίδιο στον πολιτικό σχεδιασμό για να επιτύχει και την κομματική συσπείρωση.

Πρέπει δε να επισημανθεί ότι η κινητικότητα ενόψει των εκλογών εντός της ΝΔ είναι μεγάλη και οι ανησυχίες των βουλευτών δεν κρύβονται γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με μεγαλύτερη σαφήνεια ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη πιο συγκαλυμένα έθεσαν θέμα νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση περισσότερο ενισχυμένης αναλογικής με μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα αντί του κλιμακωτού μπόνους για λόγους πολιτικής σταθερότητας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια

Χτες

Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Χτες

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Χτες

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Χτες

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Χτες

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Έκοψαν κλήση 700 ευρώ σε μεθυσμένο αναβάτη στην Ανδρο

Χτες

Τι ισχυρίζονται ο αναβάτης και ο δικηγόρος του

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Γιατί τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν χαρταετό ‑ Τι συμβολίζουν

Χτες

Πώς μια αγαπημένη παιδική συνήθεια στη Γάζα μετατράπηκε σε σύμβολο στρατιωτικής έντασης. Λίγα λόγια για τους χαρταετούς.

Καύσωνας: Η ελληνική πόλη που «έβρασε» στους 41,8°C

Χτες

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41 βαθμούς με τον καύσωνα να κορυφώνεται - Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Ποιος είναι ο Ισπανός επιχειρηματίας που αγνοείται στο Ιόνιο

Χτες

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.