E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μειώνεται η παραγωγή πετρελαίου ‑ Πώς επηρεάζονται οι τιμές, κριτική από ΗΠΑ

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση για μείωση της παραγωγής εδώ και περίπου έναν χρόνο, μετά τις δραστικές περικοπές στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19

Μειώνεται η παραγωγή πετρελαίου ‑ Πώς επηρεάζονται οι τιμές, κριτική από ΗΠΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 5/9/2022 | 21:24

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) αποφάσισαν σήμερα μια μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο, κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση για μείωση της παραγωγής εδώ και περίπου έναν χρόνο, μετά τις δραστικές περικοπές στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκπρόσωποι των 13 μελών του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και των 10 συμμάχων τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία) συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Αυγούστου, δηλαδή 100.000 λιγότερα βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε ο Οργανισμός με έδρα τη Βιέννη.

Ο ΟΠΕΚ+, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες διαβουλεύσεις πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 5 Οκτωβρίου, «για να ανταποκριθεί, εάν χρειαστεί, στις εξελίξεις της αγοράς».

Εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, η τιμή του μαύρου χρυσού έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, πολύ μακριά από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου (σχεδόν 140 δολάρια το βαρέλι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αύξηση στις τιμές του αργού πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ
Δεδομένης της εξέλιξης αυτής, την οποία η αγορά περίμενε, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε ανοδικά επίπεδα τη Δευτέρα (5/9), εν αντιθέσει με το κλίμα που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν κάποιες ώρες η τιμή του πετρελαίου τόσο του αμερικανικού αργού όσο και του brent κινούνταν όλο και πιο κοντά στα προ του πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι, από το μεσημέρι της Πέμπτης (4/8) το brent είχε κινηθεί κάτω από τα 94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό (crude oil) είχε κινηθεί γύρω από τα 88 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚ+, οι τιμές του αργού ενισχύθηκαν. Πιο συγκεκριμένα και λίγο μετά τις 21:00 της 5ης Σεπτεμβρίου, η τιμή του brent έπαιρνε αύξηση 1,96%, στα 94,847 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχα του crude oil η ποσοστιαία αύξηση έφτανε το 1,99%, στα 88,595 δολάρια το βαρέλι.

«Η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση», λένε οι ΗΠΑ

«Αυτή η απόφαση δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα βρίσκεται σε εγρήγορση, προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην αγορά.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η προσφορά ενέργειας θα πρέπει «να αντιστοιχεί στη ζήτηση», επικρίνοντας με συγκαλυμμένο τρόπο την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να στηριχθεί η τιμή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) ήταν σαφής ότι η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση, ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και να πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει από τις 13 χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους 10 συμμάχους του, που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στην ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι ο Λευκός Οίκος πήρε την «ιστορική» απόφαση να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα αλλά και την απόφαση, «σε συνεργασία με τους συμμάχους», να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, για να διασφαλιστεί η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς.

Η Καρίν Ζαν-Πιερ υπογραμμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τη δική τους παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του έτους.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξέγερση κατά των μουλάδων στο Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις ‑ Xωρίς Ίντερνετ η χώρα

Σήμερα

Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Θύμα bullying ισχυρίζεται ότι ήταν ο γιος της ‑ Το ξέσπασμα της μητέρας του

Σήμερα

Η μητέρα του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του ισχυρίζεται πως ο γιος της είναι θύμα bullying

Οι ΗΠΑ ωθούν τους Αμερικανούς να τρώνε περισσότερο βούτυρο ‑ Ειδικός εξηγεί γιατί αυτό είναι λάθος

Σήμερα

Σύμφωνα με την Dr. Trisha Pasricha, το βούτυρο είναι μια κακή διατροφική επιλογή, καθώς αν εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, επηρεάζει αρνητικά την καρδιά μας

Μερτς: Η Ευρώπη να αυξήσει το κόστος του πολέμου για την Ρωσία ‑ Τι είπε ο Ζελένσκι

Σήμερα

Έτοιμο για οριστικοποίηση το έγγραφο με τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Στον Πύργο του Αιφελ έφτασαν Γάλλοι αγρότες που διαμαρτύρονται για την Mercosur

Σήμερα

Είμαστε μεταξύ πικρίας και απελπισίας, είπε ο Στεφάν Πελετιέ, στέλεχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Coordination Rurale

Αγρίνιο: Ανδρας εισέβαλλε στο γραφείο του δημάρχου, τον απείλησε και δάγκωσε υπάλληλο

Σήμερα

Ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου βρέθηκε αντιμέτωπος με τον άνδρα που εκτός από φραστικά του επιτέθηκε με μια ομπρέλα

Απίστευτο περιστατικό : Ανδρας μαχαίρωσε εργαζόμενο των KFC, επειδή νευρίασε για τη σάλτσα που έβαλαν στην παραγγελία του

Σήμερα

Σε βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος, φαίνεται ο 32χρονος να μαχαιρώνει πολλές φορές τον υπάλληλο, ενώ στη συνέχεια ο θείος του επιχειρεί να τον πνίξει

Πάτρα: Καρέ‑καρέ το βίντεο με το φονικό σε κέντρο διασκέδασης ‑ Τα θανάσιμα χτυπήματα στον 30χρονο

Σήμερα

Στο βιντεοληπτικό υλικό φαίνεται, ο 30χρονος μετά το σοβαρό επεισόδιο εντός τους μαγαζιού, να φεύγει όρθιος, βαδίζοντας με κατεύθυνση την έξοδο, εκεί ωστόσο «συναντά» τον 26χρονο, ο οποίος αρχίζει να τον γρονθοκοπεί

Επίδομα παιδιού Α21: Λήγει η προθεσμία για την αίτηση των έξι δόσεων του 2025

Σήμερα

Τα ποσά και οι προϋποθέσεις για την χορήγησή τους

Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Σήμερα

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.