E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η «επανάσταση» ενός μετεωρολόγου: Η αλήθεια που πρέπει να σταματήσει να «κρύβεται»

Τα κύματα καύσωνα, οι καταστροφικές πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων

Η «επανάσταση» ενός μετεωρολόγου: Η αλήθεια που πρέπει να σταματήσει να «κρύβεται»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/9/2022 | 08:37

«Και τώρα, το δελτίο καιρού…». Μία γνώριμη φράση για εκατομμύρια τηλεθεατές δελτίων ειδήσεων, οι οποίοι προσπαθούν να ενημερωθούν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, εάν θα χρειαστούν ομπρέλα την επόμενη ημέρα, ή εάν θα κάνουν μπάρμπεκιου το Σαββατοκύριακο.

Παρά τα συνήθη πρότυπα των μετεωρολόγων που κυριαρχούν στα δελτία ειδήσεων, ο Εζντέν Τερλί, ο μετεωρολόγος του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, παρουσιάζει ένα διαφορετικό δελτίο καιρού, εντάσσοντας σε αυτό τις καθημερινές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο δελτίο καιρού! Ακραία ξηρασία, καύσωνας, δασικές πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή είναι ιδιαίτερα αισθητή αυτό το καλοκαίρι» έλεγε ο Τερλί στους τηλεθεατές του, τον περασμένο Αύγουστο, προκειμένου να περιγράψει ένα κύμα καύσωνα που ξεκίνησε από την Ισπανία και έπληξε τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο μετεωρολόγος του γερμανικού καναλιού πιστεύει ότι έχει καθήκον να επισημάνει τη σχέση των ακραίων καιρικών φαινομένων με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Διαφορετικά, ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί σωστά. Οταν καθημερινά σε παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι, έχεις χρέος να πεις όλη την αλήθεια» λέει και προσθέτει ότι η ανάγκη αυτή έχει γίνει ακόμα πιο επιτακτική ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλο νόημα

Είναι γεγονός ότι τα δελτία καιρού τείνουν να αποκτήσουν άλλο νόημα. Τα κύματα καύσωνα, οι καταστροφικές πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων, γενικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, γίνονται ακόμη εντονότερα, καθώς ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται.

Ο Τερλί πιστεύει πως οι μετεωρολόγοι είναι σε θέση να αποδείξουν τη σύνδεση καιρού και κλιματικής αλλαγής, με πολύ πιο άμεσο, κατανοητό και απτό τρόπο, σε σχέση με τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων:

«Υπάρχει ξηρασία και το βλέπετε σε αυτό το γραφικό, το οποίο δείχνει την μεταβολή στα ύψη των βροχοπτώσεων. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους μετάδοσης της σύνδεσης» λέει ο γερμανός μετεωρολόγος. Υπάρχει δε, ακόμη ένας λόγος που οι τηλεοπτικοί μετεωρολόγοι είναι σε θέση να επικοινωνούν καλύτερα στους τηλεθεατές τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: ότι τα δελτία καιρού θεωρούνται απολιτίκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν προσπαθώ να εκπαιδεύσω ούτε να χειραγωγήσω κανέναν, απλά παρουσιάζω στοιχεία», λέει ο μετεωρολόγος. Ωστόσο, αυτό το καινοτόμο δελτίο καιρού δεν αντιμετωπίζεται το ίδιο φιλικά από όλους.

Το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, η εφημερίδα με τις υψηλότερες πωλήσεις στη χώρα, η Bild, σε ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Αντικειμενικές πληροφορίες για το κλίμα ή μυστική προεκλογική εκστρατεία υπέρ των Πρασίνων;» άφησε να εννοηθεί ότι ο Τερλί ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το να μην αναφέρω τη σύνδεση μεταξύ ακραίων καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής, ισοδυναμεί με εσκεμμένη παράλειψη» ήταν η απάντηση του Τερλί.

Τους τελευταίους μήνες, ο Τερλί στεκόταν κάθε βράδυ μπροστά σε έναν χάρτη της Ευρώπης σημαδεμένο παντού με έντονο κόκκινο χρώμα. Με αυτόν τον τρόπο απεικονίζονταν οι ανοδικές τάσεις της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Το αποτέλεσμα αυτού του αναμφισβήτητου γεγονότος το βιώνουμε καθημερινά: ολοένα και εντονότεροι καύσωνες, ελάττωση των βροχοπτώσεων, ξηρασίες, ξαφνικές καταιγίδες.

Ο Τερλί παραδέχεται ότι δεν έχει ιδέα πώς θα διαμορφωθούν τα δελτία καιρού στο μέλλον. «Ισως δελτία καιρού να μην υπάρχουν πια. Μπορεί να έχουμε εκθέσεις για το κλίμα, με τον καιρό, στο πλάι. Δεν έχω ιδέα πού πάει όλο αυτό. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν τόσο ακραίο, που δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα δούμε σε 10 χρόνια από σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νάξος: Εντοπίστηκε πτώμα με στολή δύτη και βατραχοπέδιλα

Σήμερα

Σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την ταυτοποίηση του πτώματος

Τρόμος για 49χρονη στην Κρήτη: Πήγε στην Αστυνομία να καταγγείλει τον πρώην της και την περίμενε απ’ έξω

Σήμερα

Η 49χρονη, φοβισμένη, έσπευσε στο σπίτι της και ενεργοποίησε το panic button, ειδοποιώντας τις Αρχές

Τουρκικό υπουργείο Αμυνας: «Λαμβάνουμε μέτρα ακόμη και για πόλεμο στην Ανατολική Μεσόγειο»

Σήμερα

Σε έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε το Nordic Monitor και έχει την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Αμυνας γίνεται αναφορά  ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο,

Θρίλερ στο Ιόνιο: Η αλλαγή σκάφους που εξετάζεται στην εξαφάνιση του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία

Σήμερα

«Ο πατέρας μου θα ήξερε να το χειριστεί απόλυτα, γιατί είναι έμπειρος στη ναυσιπλοΐα. Ίσως όμως η μητέρα μου να μην μπορούσε» δηλώνει ο γιος του

Συνελήφθη ο άνδρας που φορούσε φρικιαστική μάσκα κούκλας και τρομοκρατούσε κατοίκους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

Σήμερα

Εντοπίστηκε στο Λας Βέγκας μετά από δύο εβδομάδες ανθρωποκυνηγητού – Κατηγορείται πως καταδίωξε 40χρονη δρομέα και τρομοκράτησε έξι άτομα σε διάστημα 15 λεπτών

Ρόδος: «Μου έβαλαν τη σούβλα στον αυχένα και απείλησαν την κόρη μου» – Η απολογία του 63χρονου

Σήμερα

Ο 63χρονος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι δεν συμμετείχε οικειοθελώς στην κλοπή, αλλά εξαναγκάστηκε να βοηθήσει τους συγκατηγορουμένους του.

Λάρισα: Μουμιοποιημένη σορός 60χρονης βρέθηκε σε υπόγειο, ήταν νεκρή για τουλάχιστον έναν χρόνο

Σήμερα

Η γυναίκα εντοπίστηκε τυχαία μετά την πώληση του διαμερίσματος – Ο θάνατός της αποδίδεται σε παθολογικά αίτια, αναμένεται η επίσημη ταυτοποίηση μέσω DNA

Λονδίνο: Eκοψαν με μαχαίρι ρολόι αξίας 200.000 ευρώ από τον καρπό σχεδιαστή

Σήμερα

Μέιφερ: Τρεις άνδρες ακινητοποίησαν σχεδιαστή μόδας και του άρπαξαν ρολόι αξίας 200.000 ευρώ

Καύσωνα αντίο: Βοριάδες μέχρι 8 μποφόρ φέρνουν πτώση θερμοκρασίας – Πότε ξανάρχεται η ζέστη

Σήμερα

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι από την Πέμπτη χαρίζουν προσωρινή ανάσα από τη ζέστη, με τη θερμοκρασία να πέφτει κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά

Μαϊάμι: Ναυαγοσώστης κρουαζιερόπλοιου συνελήφθη για σeξουαλική επαφή με 17χρονη πάνω στο πλοίο

Σήμερα

Kρατείται με ένταλμα από τις μεταναστευτικές Αρχές - Η εταιρεία προχώρησε σε απόλυσή του

Πύθωνας αποφάσισε να κάνει… ανακαίνιση: Εισέβαλε από το ταβάνι και έκανε γυαλιά‑καρφιά ένα μπάνιο στην Αυστραλία

Χτες

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι ένοικοι της κατοικίας στο Κουίνσλαντ – Δείτε το βίντεο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.