E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η «επανάσταση» ενός μετεωρολόγου: Η αλήθεια που πρέπει να σταματήσει να «κρύβεται»

Τα κύματα καύσωνα, οι καταστροφικές πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων

Η «επανάσταση» ενός μετεωρολόγου: Η αλήθεια που πρέπει να σταματήσει να «κρύβεται»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/9/2022 | 08:37

«Και τώρα, το δελτίο καιρού…». Μία γνώριμη φράση για εκατομμύρια τηλεθεατές δελτίων ειδήσεων, οι οποίοι προσπαθούν να ενημερωθούν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, εάν θα χρειαστούν ομπρέλα την επόμενη ημέρα, ή εάν θα κάνουν μπάρμπεκιου το Σαββατοκύριακο.

Παρά τα συνήθη πρότυπα των μετεωρολόγων που κυριαρχούν στα δελτία ειδήσεων, ο Εζντέν Τερλί, ο μετεωρολόγος του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, παρουσιάζει ένα διαφορετικό δελτίο καιρού, εντάσσοντας σε αυτό τις καθημερινές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο δελτίο καιρού! Ακραία ξηρασία, καύσωνας, δασικές πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή είναι ιδιαίτερα αισθητή αυτό το καλοκαίρι» έλεγε ο Τερλί στους τηλεθεατές του, τον περασμένο Αύγουστο, προκειμένου να περιγράψει ένα κύμα καύσωνα που ξεκίνησε από την Ισπανία και έπληξε τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο μετεωρολόγος του γερμανικού καναλιού πιστεύει ότι έχει καθήκον να επισημάνει τη σχέση των ακραίων καιρικών φαινομένων με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Διαφορετικά, ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί σωστά. Οταν καθημερινά σε παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι, έχεις χρέος να πεις όλη την αλήθεια» λέει και προσθέτει ότι η ανάγκη αυτή έχει γίνει ακόμα πιο επιτακτική ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλο νόημα

Είναι γεγονός ότι τα δελτία καιρού τείνουν να αποκτήσουν άλλο νόημα. Τα κύματα καύσωνα, οι καταστροφικές πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων, γενικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, γίνονται ακόμη εντονότερα, καθώς ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται.

Ο Τερλί πιστεύει πως οι μετεωρολόγοι είναι σε θέση να αποδείξουν τη σύνδεση καιρού και κλιματικής αλλαγής, με πολύ πιο άμεσο, κατανοητό και απτό τρόπο, σε σχέση με τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων:

«Υπάρχει ξηρασία και το βλέπετε σε αυτό το γραφικό, το οποίο δείχνει την μεταβολή στα ύψη των βροχοπτώσεων. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους μετάδοσης της σύνδεσης» λέει ο γερμανός μετεωρολόγος. Υπάρχει δε, ακόμη ένας λόγος που οι τηλεοπτικοί μετεωρολόγοι είναι σε θέση να επικοινωνούν καλύτερα στους τηλεθεατές τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: ότι τα δελτία καιρού θεωρούνται απολιτίκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν προσπαθώ να εκπαιδεύσω ούτε να χειραγωγήσω κανέναν, απλά παρουσιάζω στοιχεία», λέει ο μετεωρολόγος. Ωστόσο, αυτό το καινοτόμο δελτίο καιρού δεν αντιμετωπίζεται το ίδιο φιλικά από όλους.

Το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, η εφημερίδα με τις υψηλότερες πωλήσεις στη χώρα, η Bild, σε ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Αντικειμενικές πληροφορίες για το κλίμα ή μυστική προεκλογική εκστρατεία υπέρ των Πρασίνων;» άφησε να εννοηθεί ότι ο Τερλί ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το να μην αναφέρω τη σύνδεση μεταξύ ακραίων καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής, ισοδυναμεί με εσκεμμένη παράλειψη» ήταν η απάντηση του Τερλί.

Τους τελευταίους μήνες, ο Τερλί στεκόταν κάθε βράδυ μπροστά σε έναν χάρτη της Ευρώπης σημαδεμένο παντού με έντονο κόκκινο χρώμα. Με αυτόν τον τρόπο απεικονίζονταν οι ανοδικές τάσεις της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Το αποτέλεσμα αυτού του αναμφισβήτητου γεγονότος το βιώνουμε καθημερινά: ολοένα και εντονότεροι καύσωνες, ελάττωση των βροχοπτώσεων, ξηρασίες, ξαφνικές καταιγίδες.

Ο Τερλί παραδέχεται ότι δεν έχει ιδέα πώς θα διαμορφωθούν τα δελτία καιρού στο μέλλον. «Ισως δελτία καιρού να μην υπάρχουν πια. Μπορεί να έχουμε εκθέσεις για το κλίμα, με τον καιρό, στο πλάι. Δεν έχω ιδέα πού πάει όλο αυτό. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν τόσο ακραίο, που δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα δούμε σε 10 χρόνια από σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η μικρή Ήρα που έκλεψε την παράσταση στην παρουσίαση του νέου κόμματος Τσίπρα

Πριν 7 ώρες

Η 10χρονη παρέδωσε την ιδρυτική διακήρυξη της «ΕΛ.Α.Σ.»

Καλοκαίρι με φρένο: Οι μισοί Έλληνες κόβουν τις διακοπές και οι υπόλοιποι τις μικραίνουν

Πριν 7 ώρες

Περιορισμένος προϋπολογισμός, κοντινοί προορισμοί και επιστροφή στη λιτότητα σημαδεύουν τις διακοπές των Ελλήνων φέτος το καλοκαίρι.

«Απόβαση» εφορίας σε τουριστικές περιοχές με AI, tablet και drones ‑ «Θερινό σαφάρι» 50.000 ελέγχων

Πριν 7 ώρες

Στο «ραντάρ» εμπορικά καταστήματα, εστίαση, γραφεία ενοικίασης οχημάτων, παρκινγκ και τουριστικά καταλύματα.

Στον «αέρα» η εκεχειρία: Γιατί οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στο Ιράν και πώς αντιδρά η Τεχεράνη

Πριν 7 ώρες

Πριν από τις αμερικανικές επιθέσεις σε στόχους στο νότιο Ιράν, η Τεχεράνη δήλωσε ότι μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν ήταν στον ορίζοντα

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Εμφανίστηκε άνδρας που υποστηρίζει ότι είναι ο Μπεν Νίνταμ – Το συγκινητικό βίντεο με AI που δείχνει πώς θα ήταν σήμερα

Χτες

Η οικογένεια του Μπεν Νίνταμ δημοσίευσε βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη που δείχνει πώς θα μπορούσε να είναι σήμερα, 35 χρόνια μετά την εξαφάνισή του στην Κω

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Κόκκινος συναγερμός και παγκόσμιος τρόμος: Η Ρωσική Βουλή απειλεί να ισοπεδώσει το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

Χτες

Ο Πρόεδρος της Δούμας προειδοποιεί με ακραία στρατιωτικά αντίποινα σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση άμαχοι πολίτες

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Χτες

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.