E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η «επανάσταση» ενός μετεωρολόγου: Η αλήθεια που πρέπει να σταματήσει να «κρύβεται»

Τα κύματα καύσωνα, οι καταστροφικές πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων

Η «επανάσταση» ενός μετεωρολόγου: Η αλήθεια που πρέπει να σταματήσει να «κρύβεται»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/9/2022 | 08:37

«Και τώρα, το δελτίο καιρού…». Μία γνώριμη φράση για εκατομμύρια τηλεθεατές δελτίων ειδήσεων, οι οποίοι προσπαθούν να ενημερωθούν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, εάν θα χρειαστούν ομπρέλα την επόμενη ημέρα, ή εάν θα κάνουν μπάρμπεκιου το Σαββατοκύριακο.

Παρά τα συνήθη πρότυπα των μετεωρολόγων που κυριαρχούν στα δελτία ειδήσεων, ο Εζντέν Τερλί, ο μετεωρολόγος του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, παρουσιάζει ένα διαφορετικό δελτίο καιρού, εντάσσοντας σε αυτό τις καθημερινές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο δελτίο καιρού! Ακραία ξηρασία, καύσωνας, δασικές πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή είναι ιδιαίτερα αισθητή αυτό το καλοκαίρι» έλεγε ο Τερλί στους τηλεθεατές του, τον περασμένο Αύγουστο, προκειμένου να περιγράψει ένα κύμα καύσωνα που ξεκίνησε από την Ισπανία και έπληξε τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο μετεωρολόγος του γερμανικού καναλιού πιστεύει ότι έχει καθήκον να επισημάνει τη σχέση των ακραίων καιρικών φαινομένων με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Διαφορετικά, ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί σωστά. Οταν καθημερινά σε παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι, έχεις χρέος να πεις όλη την αλήθεια» λέει και προσθέτει ότι η ανάγκη αυτή έχει γίνει ακόμα πιο επιτακτική ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλο νόημα

Είναι γεγονός ότι τα δελτία καιρού τείνουν να αποκτήσουν άλλο νόημα. Τα κύματα καύσωνα, οι καταστροφικές πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων, γενικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, γίνονται ακόμη εντονότερα, καθώς ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται.

Ο Τερλί πιστεύει πως οι μετεωρολόγοι είναι σε θέση να αποδείξουν τη σύνδεση καιρού και κλιματικής αλλαγής, με πολύ πιο άμεσο, κατανοητό και απτό τρόπο, σε σχέση με τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων:

«Υπάρχει ξηρασία και το βλέπετε σε αυτό το γραφικό, το οποίο δείχνει την μεταβολή στα ύψη των βροχοπτώσεων. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους μετάδοσης της σύνδεσης» λέει ο γερμανός μετεωρολόγος. Υπάρχει δε, ακόμη ένας λόγος που οι τηλεοπτικοί μετεωρολόγοι είναι σε θέση να επικοινωνούν καλύτερα στους τηλεθεατές τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: ότι τα δελτία καιρού θεωρούνται απολιτίκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν προσπαθώ να εκπαιδεύσω ούτε να χειραγωγήσω κανέναν, απλά παρουσιάζω στοιχεία», λέει ο μετεωρολόγος. Ωστόσο, αυτό το καινοτόμο δελτίο καιρού δεν αντιμετωπίζεται το ίδιο φιλικά από όλους.

Το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, η εφημερίδα με τις υψηλότερες πωλήσεις στη χώρα, η Bild, σε ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Αντικειμενικές πληροφορίες για το κλίμα ή μυστική προεκλογική εκστρατεία υπέρ των Πρασίνων;» άφησε να εννοηθεί ότι ο Τερλί ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το να μην αναφέρω τη σύνδεση μεταξύ ακραίων καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής, ισοδυναμεί με εσκεμμένη παράλειψη» ήταν η απάντηση του Τερλί.

Τους τελευταίους μήνες, ο Τερλί στεκόταν κάθε βράδυ μπροστά σε έναν χάρτη της Ευρώπης σημαδεμένο παντού με έντονο κόκκινο χρώμα. Με αυτόν τον τρόπο απεικονίζονταν οι ανοδικές τάσεις της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Το αποτέλεσμα αυτού του αναμφισβήτητου γεγονότος το βιώνουμε καθημερινά: ολοένα και εντονότεροι καύσωνες, ελάττωση των βροχοπτώσεων, ξηρασίες, ξαφνικές καταιγίδες.

Ο Τερλί παραδέχεται ότι δεν έχει ιδέα πώς θα διαμορφωθούν τα δελτία καιρού στο μέλλον. «Ισως δελτία καιρού να μην υπάρχουν πια. Μπορεί να έχουμε εκθέσεις για το κλίμα, με τον καιρό, στο πλάι. Δεν έχω ιδέα πού πάει όλο αυτό. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν τόσο ακραίο, που δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα δούμε σε 10 χρόνια από σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Σήμερα

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Σήμερα

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Σήμερα

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Σήμερα

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Σήμερα

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Σήμερα

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Σήμερα

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Σήμερα

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Σήμερα

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.