E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η πραγματική σχέση που είχε η βασίλισσα Ελισάβετ με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Πολλά έχουν ειπωθεί για την σχέση τους

Η πραγματική σχέση που είχε η βασίλισσα Ελισάβετ με την πριγκίπισσα Νταϊάνα
@nypost.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Τι σχέση είχαν η βασίλισσα Ελισάβετ με την πριγκίπισσα Νταϊάνα; Πάνω σε αυτό πολλοί μπορούν να εκφέρουν άποψη. Κι αυτό γιατί ακούν φήμες, βλέπουν την σειρά «The Crown» και έχουν σχηματίσει την δική τους άποψη. Οι περισσότεροι θεωρούν πως η Νταϊάνα ήταν μια γυναίκα που δεν είχε καμία σχέση με τη βασιλική οικογένεια, η πεθερά της αντιπαθούσε και εκείνη έκανε υπομονή ενώ ο Κάρολος την απατούσε. Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη.

Η Νταϊάνα είχε σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια πριν παντρευτεί τον Κάρολο. ΟΗ Ελισάβετ είχε βαφτίσει τον μικρότερο της αδελφό, ενώ ο πατέρας της, υποκόμης Althorp, ήταν προσωπικός συνοδός της βασίλισσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νταϊάνα ήξερε πολύ καλά πως να χειρίζεται τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ωστόσο τις πρώτες ημέρες έτρεμε την πεθερά της, όπως αναφέρει ο Άντριου Μόρτον στο βιβλίο του «Diana: Her True Story».

Όπως γράφει χαρακτηριστικά, η Νταϊάνα «διατήρησε τις επισημότητες, έκανε βαθιά υπόκλιση κάθε φορά που τη συναντούσε, αλλά ταυτόχρονα κράτησε τις αποστάσεις της». Το βιβλίο του Μόρτον που εκδόθηκε το 1992, έχει γίνει πλέον γνωστό ως τα «απομνημονεύματα εκδίκησης» της πριγκίπισσας Νταϊάνα και ήταν το πρώτο που αποκάλυψε τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες του προβληματικού γάμου της με τον πρίγκιπα Κάρολο, και έδειξε ότι απλά δεν ταίριαξαν ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα βρήκε ελάχιστα κοινά σημεία με τον κατά 12 χρόνια μεγαλύτερό της αρραβωνιαστικό. Υποπτευόμενη ότι ο πρίγκιπας Κάρολος δεν είχε πραγματικά τερματίσει ποτέ τη σχέση του με την Καμίλα, η πριγκίπισσα υπέκυψε στην κατάθλιψη και τη βουλιμία. Κανείς δεν ήρθε να τη βοηθήσει, όπως σημειώνει η βασιλική βιογράφος Ingrid Seward στο βιβλίο της «The Queen and Di».

Μετά το γάμο, ανέφερε η Seward, η βασίλισσα έδειξε μεγαλύτερη «κατανόηση για τις δυσκολίες της Νταϊάνα» και ανέπτυξαν ισχυρό δεσμό. Η Νταϊάνα μάλιστα είπε κάποτε στην Seward ότι «έχω την καλύτερη πεθερά στον κόσμο».

Αλλά καθώς η σχέση της Νταϊάνα και του Καρόλου γινόταν όλο και πιο δύσκολη, το ίδιο συνέβαινε και με τη σχέση της με τη βασίλισσα. Η Seward έγραψε πώς η μονάρχης άρχισε να φοβάται τις απρογραμμάτιστες επισκέψεις της συναισθηματικής πριγκίπισσας: «Ένας υπηρέτης είπε: “Η πριγκίπισσα έκλαψε τρεις φορές μέσα σε μισή ώρα, ενώ περίμενε να σας δει. Η βασίλισσα απάντησε: “Την είχα για μια ώρα και έκλαιγε ασταμάτητα”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήθελε προφανώς να βοηθήσει τη νύφη της, αλλά δεν ήξερε πώς. «Για την πριγκίπισσα Νταϊάνα, υπήρχε η ελπίδα ότι με κάποιον τρόπο η βασίλισσα θα παρενέβαινε για να γίνουν και πάλι καλά τα πράγματα στον γάμο τους», δήλωσε ο προσωπικός γραμματέας της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Patrick Jephson, στο ντοκιμαντέρ του Channel 5 «Two Golden Queens».

Στο βιβλίο του 2022 «The Palace Papers», η δημοσιογράφος Tina Brown έγραψε για τις «τάσεις στρουθοκαμηλισμού» της βασίλισσας: το όνομα της οικογένειάς της για την τάση της να αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις και να θάβεται στην επίσημη γραφειοκρατία αντί να αντιμετωπίζει δύσκολα θέματα.

Σε βιντεοκασέτες που ανήκουν στον δάσκαλο φωνητικής της Νταϊάνα, Πίτερ Σέτελεν, και προβλήθηκαν στο ντοκιμαντέρ του 2017 «Diana In Her Own Words», η πριγκίπισσα ακούγεται να λέει πώς πήγε «με λυγμούς» να ζητήσει από τη βασίλισσα βοήθεια για τον γάμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πήγα λοιπόν στην κορυφαία κυρία και είπα: “Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω”, είπε η Νταϊάνα. “Εκείνη είπε, ‘Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνεις’. Και αυτό ήταν όλο. Αυτό ήταν “βοήθεια”».

Το 1995, τα βρετανικά ταμπλόιντ ανέφεραν ότι η βασίλισσα διέταξε τον Κάρολο και τη Νταϊάνα να χωρίσουν για να σταματήσουν τα σκάνδαλα γύρω τους -τα οποία μόνο εντάθηκαν.

«Αλλά υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών γενεών. Μεταξύ δύο δυνατών γυναικών», έγραψε ο Jephson. «Υπήρχε μια ορισμένη σχολή παραδοσιακής βασιλικής σκέψης που έλεγε ότι η Νταϊάνα έπρεπε να σταματήσει να είναι ανόητη».

Ο χειρισμός του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα από τη βασίλισσα Ελισάβετ

Ο σοκαριστικός θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1997, συγκλόνισε συθέμελα τη βασιλική οικογένεια. Ο Brown περιέγραψε πώς η απώλεια ενός λατρεμένου εθνικού ειδώλου -και της μητέρας δύο εγγονών της, συμπεριλαμβανομένου του μελλοντικού βασιλιά- ήταν μια “τραυματική ανάμειξη του δημόσιου και του ιδιωτικού” για τη βασίλισσα.

Ο ρόλος της ως συμβολική και σιωπηλή φιγούρα ανατράπηκε. Ενώ η αρχική της αντίδραση ήταν να κλειστεί στο Balmoral και να παρηγορήσει τα εγγόνια της, ο λαός απαίτησε το αντίθετο. Τα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ φώναζαν «Δείξε μας ότι νοιάζεσαι!» και ζητούσαν από τη βασίλισσα να επιστρέψει στο Λονδίνο και να διατάξει να κυματίσει μεσίστια η σημαία της Ένωσης πάνω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Οι βασιλείς αρνήθηκαν και για πέντε ημέρες επέμειναν στο πρωτόκολλο, το οποίο όριζε ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν ήταν πια βασιλική και επομένως δεν έπρεπε να της συμπεριφέρονται ως τέτοια. Τελικά, παρενέβη ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος έπεισε τη βασίλισσα να επιστρέψει και να κατευνάσει τις εντάσεις απευθυνόμενη ζωντανά προς το έθνος μέσα από μία τηλεοπτική της δήλωση.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι αυτή ήταν η μοναδική φορά σε ολόκληρη τη βασιλεία της βασίλισσας που διέγνωσε λανθασμένα τη διάθεση του έθνους. Στην επετειακή έκδοση της βιογραφίας του το 2017, ο Μόρτον έγραψε: «Μία από τις πολλές ειρωνείες της ζωής [της βασίλισσας] είναι ότι η επίδραση της Νταϊάνα στη βασιλική οικογένεια μετριέται από το πόσο πιο φιλόξενος είναι πλέον ο οίκος του Ουίνδσορ στους νεοφερμένους».

Όπως συνοψίζει η Brown στο «The Palace Papers», η βασίλισσα Ελισάβετ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ «το θέμα ήταν η εκρηκτική διασημότητα της Νταϊάνα, το πρόβλημα της βρετανικής μοναρχίας να επισκιάζεται, να πνίγεται από ένα υπερφίαλο, επικίνδυνα δημοφιλές μέλος της οικογένειας εκτός από τη βασίλισσα ή τον διάδοχο του θρόνου».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.