E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πούτιν: Με 300 εκατ. σε κρυπτονομίστα, μετρητά και δώρα χειραγωγούσε κόμματα στην Ευρώπη

Η μυστική δράση της Ρωσίας στην Ευρώπη και τον κόσμο σύμφωνα με έκθεση του State Department

Πούτιν: Με 300 εκατ. σε κρυπτονομίστα, μετρητά και δώρα χειραγωγούσε κόμματα στην Ευρώπη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 15/9/2022 | 18:45

Εκτενή αναφορά στον ρόλο της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προσπάθεια αποσάθρωσης των δημοκρατικών πολιτευμάτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης με τη δαπάνη περισσοτέρων από 300 εκατ. δολαρίων σε κόμματα, υποψηφίους και ΜΜΕ κάνει ο δημοσιογράφος Missy Ryan για θέματα εθνικής ασφάλειας στη Washington Post.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ρωσία, το 2014, διοχέτευσε μυστικά, τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους, σε περισσότερες από είκοσι χώρες ανά τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα πέρα από τα σύνορά της, όπως αναφέρει μια πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η Μόσχα σχεδίασε να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα ως μέρος της κρυφής εκστρατείας της για την αποδυνάμωση των δημοκρατικών συστημάτων και την προώθηση παγκόσμιων πολιτικών δυνάμεων οι οποίες θεωρούνται ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την έκθεση την οποία ζήτησε η Διοίκηση Biden το περασμένο καλοκαίρι.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος όπως και άλλοι αξιωματούχοι μίλησε σε δημοσιογράφους την Τρίτη υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει ορισμένα από τα ευρήματα της έκθεσης σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της δυνατότητας της Ρωσίας να επηρεάζει τα πολιτικά συστήματα σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και αλλού. «Ρίχνοντας φως στη ρωσική πολιτική μυστικών χρηματοδοτήσεων και τις ρωσικές προσπάθειες να υπονομευθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες, προειδοποιούμε αυτά τα ξένα κόμματα και τους υποψηφίους ότι αν αποδεχτούν κρυφά, ρωσική χρηματοδότηση, μπορούμε και θα το αποκαλύψουμε», είπε ο αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χώρες όπου εντοπίστηκαν τέτοιες δραστηριότητες είναι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Μαδαγασκάρη και, ενδεχομένως, ο Ισημερινός, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που γνωρίζει το θέμα. Αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια ασιατική χώρα, την οποία αρνήθηκαν να κατονομάσουν, όπου όπως είπαν, ο Ρώσος Πρέσβης έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε έναν υποψήφιο για την Προεδρία. Είπαν επίσης ότι δυνάμεις που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν χρησιμοποιήσει επίσης εταιρείες-βιτρίνες, δεξαμενές σκέψης και άλλα μέσα για να επηρεάσουν πολιτικά γεγονότα, μερικές φορές προς όφελος ακροδεξιών ομάδων. Ο ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντόπισε μια άνοδο στη ρωσική πολιτική μυστικών χρηματοδότησεων, το 2014. Η έκθεση δεν αφορούσε τις ρωσικές δραστηριότητες εντός των ΗΠΑ. Εκτιμήσεις τόσο από τις υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ όσο και από μια διακομματική έρευνα της Γερουσίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Putin ξεκίνησε εκστρατεία για να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016 ώστε να βοηθήσει τον τότε υποψήφιο D. Trump, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Έγγραφο του State Department, την περασμένη Δευτέρα, προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε περισσότερες από 100 χώρες περιέγραψε τις φερόμενες ρωσικές δραστηριότητες και πρότεινε μέτρα που μπορούν να λάβουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να τις αντιμετωπίσουν, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων ή απέλασης ύποπτων Ρώσων κατασκόπων που εμπλέκονται σε δραστηριότητες πολιτικής μυστικών χρηματοδοτήσεων.

Το έγγραφο, το οποίο οι αξιωματούχοι έδωσαν στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η ρωσική πολιτική χρηματοδοτήσεων μερικές φορές εποπτευόταν από Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες, και υλοποιήθηκε από θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας. Κατονομάζονται επίσης, Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι συμμετείχαν σε «χρηματοδοτικά σχήματα», συμπεριλαμβανομένων των Yevgeniy Prigozhin και Aleksandr Babakov. Ο Prigozhin, γνωστός ως «σεφ του Putin», αφού κέρδισε τεράστια ποσά από συμβάσεις τροφοδοσίας της ρωσικής κυβέρνησης, κατηγορήθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους, το 2018, για απόπειρα παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Συνδέθηκε με την ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων Wagner και καταζητείται από το FBI. Ο Babakov είναι Ρώσος βουλευτής ο οποίος φέρεται να συμμετέχει σε χρηματοδότηση ακροδεξιού κόμματος στη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα, μετρητά και δώρα για να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα σε άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας συχνά λογαριασμούς και πόρους ρωσικών Πρεσβειών για να το κάνει, αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Κατά τους επόμενους μήνες, η Ρωσία μπορεί ολοένα και περισσότερο να βασίζεται στη μυστική εργαλειοθήκη επιρροής της, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής μυστικών χρηματοδοτήσεων, στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των διεθνών κυρώσεων και να διατηρήσει την επιρροή της σε αυτές τις περιοχές, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία» αναφέρεται στο έγγραφο.

Αμερικανοί διπλωμάτες ενημερώνουν τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες για αυτές τις δραστηριότητες, σημειώνεται. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», σχολίασε ανώτερος αξιωματούχος. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν, επίσης, από τα κράτη- εταίρους να μοιραστούν τις δικές τους πληροφορίες σχετικά με τη ρωσική χρηματοδότηση για να βοηθήσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα του τι κάνει η Ρωσία. Αν και η έκθεση δεν αφορούσε τις προσπάθειες άσκησης ρωσικής επιρροής στις ΗΠΑ, ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι το ζήτημα παραμένει μια σημαντική πρόκληση που απαιτεί συνεχή δουλειά για τη διαφύλαξη του πολιτικού συστήματος και των εκλογών των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε και αυτήν την τρωτότητα», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το δημοσίευμα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρόμος στον Αλμυρό: 42χρονος γύρισε την κόρη του ανάποδα και έπιασε την πρώην σύζυγο από τον λαιμό

Σήμερα

Απίστευτο περιστατικό οικογενειακής βίας στο Κουρί με πρωταγωνιστή 42χρονο

Ιμαλάια: Η στιγμή που τεράστια χιονοστιβάδα «κατάπιε» μια ολόκληρη κατασκήνωση

Σήμερα

Όλα συνέβησαν στις 26 Οκτωβρίου, όταν πεζοπόροι και οι οδηγοί τους βρέθηκαν στη Βόρεια Βάση του όρους Αναπούρνα και παρακολούθησαν με δυσπιστία καθώς ένας τεράστιος τοίχος χιονιού άρχισε να κατευθύνεται κατά πάνω τους

Συντριβή ελικοπτέρου στη Βρετανία: Ένας νεκρός και 4 τραυματίες

Σήμερα

Ένας 70χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του, ενώ ο πιλότος, ένας 41χρονος άνδρας, και δύο επιβάτες, μια 58χρονη γυναίκα και ένα 10χρονο αγόρι, τραυματίστηκαν ελαφρά

Βανδάλισαν το μνημείο «Ο Χορός του Ζαλόγγου»: Κάρφωσαν σημαίες και εθνόσημα στο έργο του Ζογγολόπουλου

Σήμερα

Το περιστατικό κατήγγειλε το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, κάνοντας λόγο για «βανδαλισμό από υπερπατριώτες»

«Αθήνα είσαι έτοιμη;»: Το νέο βίντεο του Παναθηναϊκού για τις εργασίες στο γήπεδο του Βοτανικού

Σήμερα

Εντυπωσιακό βίντεο-teaser με drone δείχνει το «τριφύλλι» στον γερανό και φόντο την Ακρόπολη

48ώρη απεργία στα ταξί: Πότε θα πραγματοποιηθεί

Σήμερα

Πότε «τραβούν» χειρόφρενο τα ταξί στο πλαίσιο 48ώρης απεργίας

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο καταζητούμενοι για τη δολοφονία του προέδρου κυπριακής ποδοσφαιρικής ομάδας στην Κύπρο

Σήμερα

Η σύλληψη των καταζητούμενων στη Θεσσαλονίκη, για την εκτέλεση του επιχειρηματία στην Κύπρο, έγινε κατόπιν σχετικών ενταλμάτων

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο

Σήμερα

Επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα

Έφοδος στον ΟΠΕΚΕΠΕ της οικονομικής αστυνομίας ‑ Θα κατασχέσουν το αρχείο του 2025

Σήμερα

Στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μεταβεί η οικονομική αστυνομία συνοδευόμενη από κλιμάκιο της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών

Επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους και επιστροφή ενοικίου ‑ Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Σήμερα

Νωρίτερα από την αναμενόμενη η καταβολή των δύο επιδομάτων

Aποζημίωση μαμούθ ζητά η Ρεάλ Μαδρίτης από την UEFA: Σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ για την European Super League

Σήμερα

Στα άκρα η κόντρα της «βασίλισσας» με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.