E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Προσωπικός γιατρός: Την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού

Ποια είναι τα «αγκάθια» στο σύστημα

Προσωπικός γιατρός: Την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/9/2022 | 09:16

Το σύστημα του προσωπικού γιατρού αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του 2023 και το τρίμηνο που προηγείται θα γίνονται βελτιώσεις και θα επιλύονται προβλήματα που προκύπτουν.

«Στην αρχή κάθε νέο αντιμετωπίζει προβλήματα, χρειάζεται χρόνος για να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές. Γίνονται βελτιωτικές κινήσεις, όπως η ένταξη στο σύστημα προσωπικών γιατρών και άλλων ειδικοτήτων εκτός των παθολόγων και των γενικών γιατρών, όπως καρδιολόγων, πνευμονολόγων, ρευματολόγων, που είναι κατεξοχήν ειδικότητες που έχουν χρόνιους πάσχοντες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκανε λόγο για την δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό ο πολίτης να έχει τον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος θα τον παρακολουθεί και θα τον συμβουλεύει, παρέχοντάς του υπηρεσίες δωρεάν. Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) προχωράει και ενδεικτικό αυτού είναι ότι αν και οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό ξεκίνησαν καλοκαίρι, μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί περίπου 3,1 εκατ. πολίτες άνω των 16 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, περίπου 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό μέσω των φαρμακείων σε ολόκληρη την χώρα, από το απόγευμα της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ικανοποίηση για την εξέλιξη του συστήματος εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους. «Το εγχείρημα του προσωπικού γιατρού εξελίσσεται πολύ καλά με περισσότερους από 3,1 εκατ. πολίτες να έχουν ήδη εγγραφεί. Το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθεί το σύστημα ραντεβού, καθώς και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται».

Αναφέρθηκε στη σημασία του να έχει ο κάθε πολίτης τον προσωπικό του γιατρό, τονίζοντας: «Αλλάζουμε την Πρωτοβάθμια Υγεία στη χώρα μας. Δημιουργούμε το θεσμό για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος της υγείας των πολιτών. Πέρα από την παραδοσιακή άσκηση της διάγνωσης και θεραπείας των ασθενειών εστιάζουμε στην πρόληψη και αγωγή υγείας. Ο προσωπικός γιατρός θα συμβουλεύσει τον πολίτη για τη σημασία προγραμμάτων πρόληψης και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής».

«Αγκάθι» το μειωμένο ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στο σύστημα του προσωπικού γιατρού έχουν δηλώσει συμμετοχή 3.200 γιατροί, εκ των οποίων 1.000 ιδιώτες, από τους 4.000 ιδιώτες παθολόγους και γενικούς γιατρούς, που έχουν δικαίωμα να ενταχθούν. Με τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο σύστημα η κάλυψη φτάνει στο 75% των πολιτών της χώρας και χρειάζονται περίπου ακόμη 1.200 γιατροί, είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Στην Αττική, οι γιατροί που συμμετέχουν στο σύστημα μπορούν να εγγράψουν το 55% του πληθυσμού, ενώ πρόβλημα παρατηρείται και σε περιοχές όπου το δίκτυο γιατρών δεν επαρκεί. Το υπουργείο σχεδιάζει την ενίσχυση του δικτύου των προσωπικών γιατρών και με άλλες ειδικότητες εκτός των παθολόγων και των γενικών γιατρών. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην εξεύρεση ιατρού, εντοπίζονται περισσότερο στις επαρχιακές πόλεις λόγω της μικρής συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών και τον περιορισμένο αριθμό ιατρών δημόσιων δομών οι οποίες λειτουργούν εντός της πόλης (ΤΟΜΥ, Κ.Υ. αστικού τύπου) με αποτέλεσμα να εγγράφονται σε ιατρούς γειτονικών περιοχών ή της Περιφερειακής ενότητας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Κατσαράκης, μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων.

Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι με τη συμμετοχή ολοένα και περισσοτέρων ιατρών στην πλατφόρμα εγγραφών, η κατάσταση θα πρέπει να εξομαλυνθεί και να υπάρξουν δυνατότητες επιλογής για κάθε πολίτη.

Θεσμικά και οικονομικά ζητήματα θέτουν οι γιατροί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γιατροί από την πλευρά τους αναφέρουν ότι είναι αρκετά αυτά που χρήζουν βελτιώσεων, ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο σύστημα, δηλώνοντας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι υπέρ του να έχει ο κάθε πολίτης τον προσωπικό γιατρό του, ωστόσο ακόμα υπάρχουν κενά και αδυναμίες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι η διεύρυνση των ειδικοτήτων που σχεδιάζεται είναι σωστή κίνηση, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να ορίζεται από τους ασθενείς προσωπικός ιατρός και μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΓΓ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου, πρόσθεσε ότι «το σύστημα για να προχωρήσει θέλει σοβαρές βελτιώσεις», θέτοντας οικονομικά και θεσμικά ζητήματα. Οι δύο εκπρόσωποι των γιατρών εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή επιστράτευσης ιατρών, στην επιβολή ποινών σε πολίτες που δεν θα εγγραφούν και την διαφωνία τους ως προς το 15λεπτο ανά ασθενή. Ζητούν επίσης, βελτιώσεις και των οικονομικών όρων με τον κ. Ελευθερίου να αναφέρει ότι «στα ποσά που έχουν ακουστεί (60.000 ευρώ) για εγγεγραμμένους πολίτες 2000 το χρόνο, περιλαμβάνονται όλα τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου και στο τέλος απομένουν κάτω από 1000 ευρώ το μήνα».

«Η ιστορία αποδεικνύει ότι όσες φορές δεν εισακούστηκαν οι γιατροί και οι Σύλλογοί τους υπάρχει αποτυχία», δήλωσε ο Παναγιώτης Ψυχάρης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ). Εξέφρασε φόβους ότι με την εξέλιξη του συστήματος «στην πράξη θα υπάρξουν εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών σε ειδικευμένους γιατρούς». Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το να υπάρχουν ειδικοί γιατροί είναι ευλογία. Στην Ελλάδα σε αντίθεση με χώρες όπως η Αγγλία, έχουμε ειδικευμένους γιατρούς και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν».

1η Οκτωβρίου σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού

Από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό, έτσι ο πρώτος προγραμματισμός για το ραντεβού όλων των προσωπικών γιατρών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών είναι να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού. Το πρώτο ραντεβού θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος. Η διάρκεια των επόμενων ραντεβού θα είναι 15 λεπτά.

Επιπλέον, μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα δεν θα υπάρξουν ποινές, αλλά αυτές θα παραμένουν όσο υπάρχουν κενές θέσεις και δεν εγγράφονται οι πολίτες, είχε αναφέρει πρόσφατα ο κ. Θεμιστοκλέους. Υπενθυμίζεται ότι προβλεπόταν ο πολίτης που δεν έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό θα είχε πρόσθετη συμμετοχή από την 1/10/2022, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού στην Αθήνα

Πριν 8 ώρες

Όλα όσα αλλάζουν από αύριο

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τη νέα παραλλαγή του ιού της γρίπης Α

Πριν 8 ώρες

Τονίζουν πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος

Σας παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο από την Πολωνία; Γιατί δεν πρέπει να το σηκώσετε

Πριν 8 ώρες

Τι δεν πρέπει να κάνετε αν δείτε κλήσεις από +48 και +3197

Νέα ταυτότητα: Οι κρίσιμες ενημερώσεις που δεν πρέπει να αμελήσεις

Πριν 8 ώρες

Η έγκαιρη ενημέρωση είναι απαραίτητη

Σοκάρει βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό ανήλικης από συνομήλικές της

Πριν 8 ώρες

Προβληματισμό προκαλεί το μένος με το οποίο χτυπούν με χέρια και πόδια τα τέσσερα κορίτσια το θύμα τους

Τραγωδία στο Βόλο: Ένοχος μόνο για πλημμελήματα ο οδηγός της μηχανής που παρέσυρε παππού και βρέφος

Πριν 8 ώρες

Το δικαστήριο τον απάλλαξε για το κακούργημα της επικίνδυνης οδήγησης - Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Χτες

«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Χτες

Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Χτες

Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.