E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Χιλιάδες στα καταφύγια καθώς ισχυρός τυφώνας φτάνει στην Ιαπωνία

«Μην πλησιάζετε τα παράθυρα»

Χιλιάδες στα καταφύγια καθώς ισχυρός τυφώνας φτάνει στην Ιαπωνία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/9/2022 | 09:30

Ο τυφώνας Νανμαντόλ πλήττει σήμερα τις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας, με ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις, και οι αρχές να έχουν συστήσει σε εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις περιοχές στις οποίες αναμένονται τα έντονα φαινόμενα, λόγω του κινδύνου πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Η ένταση του ισχυρού τυφώνα μειώθηκε χθες Κυριακή το βράδυ όταν έφτασε στην πόλη Καγκοσίμα, στο νότιο τμήμα του νησιού Κιουσού, αλλά παρά ταύτα από το πέρασμά του ξεριζώθηκαν δέντρα, έσπασαν τζάμια, ενώ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων υπερχείλισαν ποταμοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 50 άλλοι τραυματίστηκαν από το πέρασμα του τυφώνα από το νησί Κιουσού, αλλά οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτό.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει σήμερα για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα καθυστερήσει κατά μία ημέρα το ταξίδι του για να αποτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα, ανακοίνωσε το γραφείο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιωματούχοι της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (JΜΑ) προειδοποίησαν ότι το επίπεδο των ποταμών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στην περιφέρεια Μιγιαζάκι, όπου σε κάποιες περιοχές έχει πέσει μέσα σε 24 ώρες περισσότερη βροχή από όση συνήθως πέφτει σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

«Σας ζητάμε να παραμείνετε σε εγρήγορση λόγω (του κινδύνου) πλημμυρών και κατολισθήσεων», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο με δεδομένη την ένταση του τυφώνα, ο οποίος συνοδευόταν από ανέμους που έφταναν τα 234 χιλιόμετρα την ώρα, οι ζημιές μέχρι στιγμής μοιάζουν περιορισμένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα η σύσταση της μετεωρολογικής υπηρεσίας προς τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές αφορούσε 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην Ιαπωνία οι εντολές αυτές αποτελούν απλές συστάσεις και δεν είναι υποχρεωτικές, με τις αρχές συχνά να δυσκολεύονται να πείσουν τους πολίτες να πάνε σε καταφύγια.

Στο νησί Κιουσού χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύκτα σε καταφύγια, ενώ άλλοι πήγαν σε πιο γερά κτίρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα το πρωί σχεδόν 313.000 νοικοκυριά στις επαρχίες Κιουσού και Τσογκόκου παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που η καταιγίδα κατευθυνόταν προς τις δυτικές ακτές της Ιαπωνίας.

Όπως μετέδωσε το NHK, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ επηρεάστηκαν και τα δρομολόγια των τραίνων στις πληγείσες περιοχές.

Στις 11:00 (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας) ο τυφώνας κατευθυνόταν προς τα βόρεια – βορειοανατολικά κοντά στην Κιτακιούσου, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 162 χιλιομέτρων την ώρα.

«Συνεχίζει να αποδυναμώνεται», δήλωσε ο Ριούτα Κουρόρα επικεφαλής της υπηρεσίας προγνώσεων της JMA.

Η εποχή των τυφώνων φτάνει στην κορύφωσή της στην Ιαπωνία από τον Αύγουστο ως τον Σεπτέμβριο, με ισχυρές βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικές πλημμύρες και θανατηφόρες κατολισθήσεις.

Το 2019 ο τυφώνας Χαγκίμπις προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στην Ιαπωνία. Ένα χρόνο νωρίτερα έκλεισε το αεροδρόμιο του Κανσάι στην Οζάκα και έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι λόγω του τυφώνα Τζέμπι. Το 2018 από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι στη δυτική Ιαπωνία.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο έντονες καταιγίδες και ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Σήμερα

Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Σήμερα

Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Σήμερα

Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Σήμερα

Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Ένοχος και για τη δεύτερη υπόθεση revenge ρorn

Σήμερα

Στον παρουσιαστή επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή

Η απίστευτη ιστορία ενός εργάτη που θάφτηκε ζωντανός σε φέρετρο για 61 ημέρες

Σήμερα

Μέσα στο φέρετρο, ακολουθούσε μια καθημερινή ρουτίνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.