E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα σε Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια για προσάρτηση στην Ρωσία

Οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν

Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα σε Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια για προσάρτηση στην Ρωσία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 23/9/2022 | 09:56

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το διάγγελμά του με το οποίο ανακοίνωσε την μερική επιστράτευση και προχώρησε σε απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, έχει καταφέρει να συσπειρώσει για μία ακόμη φορά τη Δύση εναντίον, φέρνοντας όμως και πάλι στο προσκήνιο τον τρόμο από τον κίνδυνο ενός πυρηνικού χτυπήματος στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, ξεκίνησαν σήμερα τα «ψευδο-δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας καθώς στόχος του Πούτιν είναι να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες στην προσάρτησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Τα επόμενα βήματα

Το ερώτημα όλων αυτή τη στιγμή είναι ποια στρατηγική θα ακολουθήσει εφεξής ο ρώσος πρόεδρος στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά την ανακατάληψη εδαφών από ουκρανικές δυνάμεις, μία εξέλιξη που προκάλεσε την οργή του και να αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μερική επιστράτευση.

Πάντως, οι νέες απειλές για χρήση πυρηνικών, που αυτή τη φορά ήρθαν από το αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ αποτυπώνουν τη ρωσική βούληση να συνεχίζουν να κρατούν το θέμα στο προσκήνιο εκβιάζοντας την Ουκρανία και τη Δύση με έναν πυρηνικό όλεθρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μεντβέντεφ, ανέφερε πως η Ρωσία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει «στρατηγικά πυρηνικά όπλα» σε περίπτωση που απειληθούν το Ντονμπάς και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, μετά τα δημοψηφίσματα που έχουν προκηρυχθεί για την προσάρτησή τους στη ρωσική ομοσπονδία.

Άλλωστε αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει και ο ρώσος πρόεδρος στο πλαίσιο του διαγγέλματος της Τετάρτης, τονίζοντας μάλιστα για όσους είχαν αμφιβολίες για τις προθέσεις του ότι «δεν μπλοφάρω».

«Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες κινητοποίησης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των όπλων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πούτιν εξάλλου, με το μέτρο της μερικής επιστράτευσης που ανακοίνωσε, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας, επιχειρεί να αποδείξει ότι η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη να στείλει στρατιώτες στο πολεμικό μέτωπο, τόσο για να υπερασπιστεί τα υπό κατάληψη εδάφη, όσο και για να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Αμέσως μετά την λήξη των «δημοψηφισμάτων» στις περιοχές που ελέγχονται από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και αφορούν περίπου στο 15% των εδαφών της χώρας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να προχωρήσει στην άμεση προσάρτησή τους.

Τι λένε ειδικοί για τις πυρηνικές απειλές

Το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων, προκαλεί σε κάθε περίπτωση τρόμο, ακόμη και αν δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικοί αναλυτές, προσπαθούν να «διαβάσουν» τον Πούτιν σχετικά με τις πυρηνικές απειλές.

«Από την αρχή του πολέμου έχουμε ακούσει επανειλημμένα ο Πούτιν να υπονοεί τέτοιες απειλές», ανέφερε στην DW ο Βόλφγκανγκ Ρίχτερ, απόστρατος Γερμανός συνταγματάρχης και νυν ειδικός σε θέματα ασφαλείας στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου. Από την πλευρά της η Ρόουζ Γκοτεμέλερ, πρώην αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε συνέντευξή της στο BBC δεν απέκλεισε ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. «Φοβάμαι ότι οι Ρώσοι μπορεί να αντεπιτεθούν με απρόβλεπτο τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά, «ακόμη και με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.»

Ο Βόλφγκανγκ Ρίχτερ πάντως δεν βλέπει την κατάσταση τόσο δραματική, αναλύοντας το ρωσικό δόγμα περί καταφυγής στη χρήση πυρηνικών όπλων, το οποίο προβλέπει ότι: «πρώτον, η Ρωσία θα πρέπει να έχει δεχθεί η ίδια επίθεση με πυρηνικά όπλα ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Δεύτερον, θα πρέπει να διακυβεύεται η ύπαρξη και επιβίωση του ρωσικού κράτους». Κατά τον Ρίχτερ πρόκειται για δύο επιχειρήματα που δεν έχουν κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπλακάουτ στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράκ ‑ Oι ΗΠΑ ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Σήμερα

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ ανέφεραν νωρίτερα ότι αναχαιτίστηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Κύπρος: Το SMS που πήγε σε όλους τους πολίτες

Σήμερα

Σε περίπτωση λήψης γραπτού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τις πιο κάτω οδηγίες

Ισραήλ: Συντετριμμένος ο Έλληνας παππούς των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν σε καταφύγιο

Σήμερα

Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από ιρανική επίθεση

Βίντεο από την κατάρριψη ιρανικού YAK‑130 από μαχητικό αεροσκάφος F‑35I

Σήμερα

Μάλιστα ακούγονται Ιρανοί να φωνάζουν «Allahu Akbar» αφού νόμιζαν ότι ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος είχε αναχαιτιστεί.

Ντουμπάι: Οι υπερπλούσιοι πληρώνουν έως και 350.000 δολάρια για να φύγουν με ιδιωτικά τζέτ

Σήμερα

Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας επιστρατεύουν «στόλους SUV» για τη μεταφορά πολιτών στο Ριάντ μέσω της 10ωρης οδικής διαδρομής από το Ντουμπάι

Στον αέρα το σχέδιο για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό

Σήμερα

Dassault και Airbus ερίζουν για την ηγεσία στο πρόγραμμα

Καταδικάστηκε ο Χάρι Μαγκουάιρ για τα επεισόδια στη Μύκονο

Σήμερα

Ο Αγγλος αμυντικός καταδικάστηκε για την συμπλοκή που είχε στη Μύκονο πριν από έξι χρόνια, όταν και είχε συλληφθεί στο νησί.

Βγήκε από τη ΜΕΘ το 5 μηνών βρέφος από τη Ζάκυνθο που είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα: Η ζωή νίκησε τον θάνατο, λέει ο Ηλιάδης

Σήμερα

Μετά από 11 ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το παιδί τα κατάφερε με τον Ανδρέα Ηλιάδη να εύχεται στον μικρό «ήρωα» να έχει «από εδώ και πέρα μόνο χαρές»

Δοκιμαστικό SMS στις 19.00 σε όλα τα κινητά τηλέφωνα στην Κύπρο, προληπτικά μέτρα και σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες

Σήμερα

Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σήμερα γύρω στις 19:00, όταν θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο

Επιβάτης σε αμόκ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Τα έκανε «γυαλιά‑καρφιά» επειδή δεν έφυγε η πτήση

Σήμερα

Ανδρας προκάλεσε σοβαρές και πολλαπλές ζημιές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πετώντας μπουκάλια επειδή δεν έφυγε η πτήση του για Κύπρο

Σοκ και δέος: Ο τορπιλισμός της ιρανικής φρεγάτας από αμερικανικό υποβρύχιο ανοιχτά της Σρι Λάνκα ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Σήμερα

Το πλοίο επέστρεφε στο Ιράν μετά τη συμμετοχή του στις πολυεθνικές ναυτικές ασκήσεις MILAN 2026 στο Βισακαπατνάμ της Ινδίας.

Κρήτη: Φρικτό θάνατο βρήκε άνδρας που παγιδεύτηκε σε φρέζα ενώ εκτελούσε εργασίες στο αμπέλι του

Σήμερα

Ο 73χρονος Βρετανός είχε εγκατασταθεί μόνιμα σε χωριό της Σητείας στην Κρήτη πριν από πολλά χρόνια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.