E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Khosta‑2: Νέος ιός που μολύνει τον άνθρωπο και διαφεύγει των εμβολίων του κορωνοϊού

Οι επιστήμονες λένε ότι έχει αρκετά «ανησυχητικά χαρακτηριστικά»

Khosta‑2: Νέος ιός που μολύνει τον άνθρωπο και διαφεύγει των εμβολίων του κορωνοϊού
Photo by CDC on Unsplash
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ένας ιός που εντοπίστηκε στη Ρωσία σε νυχτερίδες, όπως προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες, μολύνει τον άνθρωπο και μπορεί να διαφύγει από τα αντισώματα αλλά και τα εμβόλια κατά του Covid-19.

Ο συγκεκριμένος ιός ονομάστηκε Khosta-2 και είναι σαρβεκοϊός, ο οποίος ανήκει στην ίδια υποκατηγορία των κορωνοϊών με τον SARS-CoV-2, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLos Pathogens, έχει αρκετά «ανησυχητικά χαρακτηριστικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Paul G. Allen για την Παγκόσμια Υγεία του Κρατικού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (WSU) διαπίστωσε ότι ο Khosta-2 μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πρωτεϊνικές ακίδες του για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, όπως κάνει και ο SARS-CoV-2.

«Η έρευνά μας καταδεικνύει, επίσης, ότι οι σαρβεκοϊοί που κυκλοφορούν σε άγρια ζώα εκτός Ασίας - ακόμη και σε μέρη όπως η δυτική Ρωσία, όπου βρέθηκε ο ιός Khosta-2 - αποτελούν, επίσης, απειλή για την παγκόσμια υγεία και τις τρέχουσες εκστρατείες εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2» δήλωσε ο Michael Letko, ιολόγος στο WSU και συγγραφέας της μελέτης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κορωνοϊός: Δύο στους τρεις ασθενείς είναι ακόμα μεταδοτικοί μετά από πέντε μέρες - Νέα έρευνα
ΤECH & SCIENCE
Κορωνοϊός: Δύο στους τρεις ασθενείς είναι ακόμα μεταδοτικοί μετά από πέντε μέρες - Νέα έρευνα
19.08.22
Όπως συμπλήρωσε, η ανακάλυψη υπογραμμίσει την ανάγκη ανάπτυξης νέων εμβολίων που δεν στοχεύουν μόνο σε γνωστά στελέχη του SARS-CoV-2, όπως η Όμικρον, αλλά προστατεύει απ΄όλες τις παραλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των εκατοντάδων σαρβεκοϊών που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι βρέθηκαν σε νυχτερίδες στην Ασία και δεν μπορούσαν να μολύνουν τον άνθρωπο.

Οι ιοί Khosta-1 και Khosta-2 εντοπίστηκαν κοντά στο Εθνικό Πάρκο του Σότσι το 2020 και, αρχικά, φάνηκε πως δεν αποτελούσαν απειλή για τον άνθρωπο, σύμφωνα με την έρευνα.

«Γενετικά, αυτοί οι περίεργοι ρωσικοί ιοί έμοιαζαν με μερικούς από τους άλλους που είχαν ανακαλυφθεί αλλού στον κόσμο, αλλά επειδή δεν έμοιαζαν με τον SARS-CoV-2, κανείς δεν πίστευε ότι ήταν κάτι που θα μπορούσε να ενθουσιάσει» δήλωσε ο Letko.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά, η προσεκτικότερη ανάλυση έδειξε ότι μπορεί να μολυνθεί και ο άνθρωπο. «Αυτό αλλάζει, κάπως, την αντίληψή μας για τους ιού, το από πού προέρχονται και ποιες περιοχές απασχολούν».

Ο Letko και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν πως ο Khosta-1 αποτελεί μικρή απειλή για τον άνθρωπο, αλλά ο Khosta-2 ήταν πιο ανησυχητικός.

Ευτυχώς, οι συγγραφείς γράφουν ότι ο νέος ιός δεν διαθέτει ορισμένα από τα γενετικά χαρακτηριστικά που πιστεύεται ότι «ανταγωνίζονται» το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στη νόσηση του ανθρώπου - αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ο Khosta-2 να προκαλέσει χάος εάν συνδυαστεί με έναν ιό όπως ο SARS-CoV-2.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Πότε θα «χτυπήσει» τη χώρα ο πολικός αεροχείμαρρος

Σήμερα

Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες

Καιρός: Η σκόνη φεύγει, ο αεροχείμαρρος έρχεται

Χτες

Η πρόγνωση του meteo και η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τις επόμενες ημέρες

Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα ‑ Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Χτες

Ζοφερό κοκτέιλ στην κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα - Η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί, οι νέοι είτε είναι στα κλαμπ είτε έχουν εγκαταλείψει, ενώ ο Πούτιν δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα

Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινάει ‑ Τι ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Χτες

Στις 25 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα

Χάος σε Ντουμπάι, Ομάν, Μπαχρέιν και Κατάρ από τις βροχοπτώσεις‑ρεκόρ ‑ Αδιανόητες εικόνες στα εμπορικά κέντρα

Χτες

Κάτω από το νερό το αεροδρόμιο του Ντουμπάι - Σ΄ένα 24ωρο η ποσότητα νερού που έπεσε αντιστοιχεί σε δύο χρόνια βροχής - Στο Ομάν 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.