E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυτά είναι τα do`s & don`ts μιας καλά οργανωμένης κουζίνας

Αυτά είναι τα do`s & don`ts μιας καλά οργανωμένης κουζίνας

Και ποιος λάτρης της οργάνωσης δεν θέλει να έχει οργανωμένο οποιονδήποτε χώρο του, αλλά πόσο μάλλον και κάθε γωνιά του σπιτιού του; Μάλλον, κανείς! Μάλιστα, όταν πρόκειται για την κουζίνα -αν και εφόσον χρησιμοποιείται τακτικά, και με… μεγάλη μαεστρία, από όσους κατέχουν το άθλημα της μαγειρικής- τότε τα πράγματα θα πρέπει να είναι αρκετά τακτοποιημένα. Κι αυτό διότι, κανείς δεν θέλει κάθε φορά που εισέρχεται στον χώρο της κουζίνας για να ανοίξει το ψυγείο να τσιμπολογήσει, ή να μαγειρέψει, να επικρατεί ακαταστασία και χάος.

Στην περίπτωση μάλιστα που ισχύσει το τελευταίο, υπάρχει… κίνδυνος αντί για ποτήρι ή κουτάλα και κατσαρόλα, να καταλήξει κανείς ψάχνοντας σε κάποιον κατάλογο τι θα παραγγείλει. Και κάπως έτσι, από μια (όχι και τόσο απλή) ακαταστασία, μπορεί να καταστραφεί κάθε επιθυμία, όρεξη, και απόπειρα για μαγειρική.

Υπάρχουν λοιπόν μερικά do’s & don’ts που θα βοηθήσουν στον “μακρύ δρόμο” προς μια καλά οργανωμένη κουζίνα.

  1. Declutter από ό,τι δεν χρησιμοποιείται

Το πρώτο βήμα στην οργάνωση, δεν είναι άλλο από το σωστό ξεκαθάρισμα ή ξεσκαρτάρισμα ή declutter (όπως κι αν χαρακτηριστεί, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο). Σίγουρα υπάρχουν μπολ μισοκατεστραμμένα, ή χωρίς καπάκι, πιάτα, κούπες και ποτήρια ραγισμένα, που δεν είναι πια χρήσιμα, και καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του αποθηκευτικού σου χώρου. Ώρα λοιπόν να τον ελευθερώσεις, κοιτάζοντας ακριβώς τι δεν χρειάζεσαι πια, και χαρίζοντας ακόμη και σερβίτσια που βαρέθηκες, ή απλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Γιατί; Ίσως, κανείς δεν ξέρει…

  1. Όλα (όχι τυχαία) στην θέση τους

Και μετά το ξεκαθάρισμα, έρχεται η τακτοποίηση της κουζίνας και των αντικειμένων που υπάρχουν στον χώρο. Από τα απαραίτητα καθαριστικά προϊόντα για την κουζίνα, μέχρι το αντικολλητικό χαρτί, τις χαρτοπετσέτες, τα μαχαιροπίρουνα και τα μαγειρικά σκεύη, όλα θα πρέπει να έχουν βρει την θέση τους προς αποθήκευση στον διαθέσιμο χώρο. Φυσικά, όχι όντας το ένα πάνω στο άλλο σαν σε στίβα, καθώς κάθε φορά που θα χρησιμοποιείται κάποιο από αυτά, θα προκαλείται μεγαλύτερο χάος! Η τάξη είναι το παν και στην κουζίνα, και… είναι εφικτή!

  1. Ναι στα διάφανα βάζα

Πηγαίνοντας την οργάνωση ένα επίπεδο πιο πάνω, αυτή μπορεί να στεφθεί με μεγαλύτερη επιτυχία όταν για τα τρόφιμα (όπως για παράδειγμα όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά), τα μπαχαρικά και τα ροφήματα, χρησιμοποιηθούν διάφανα βάζα αποθήκευσης. Έτσι, όχι μόνο θα υπάρχει τάξη, αλλά θα εξοικονομηθεί χρόνος από περιττό ψάξιμο, καθώς θα είναι απόλυτα εμφανές εξαρχής πού βρίσκεται το καθετί!

  1. Ναι στις νησίδες κουζίνας

Είτε η κουζίνα είναι πιο μικρή, είτε είναι πιο μεγάλη, σίγουρα μια νησίδα κουζίνας μπορεί να λύσει κυριολεκτικά το πρόβλημα της αταξίας του χώρου. Αποτελεί μία από τις καλύτερες εναλλακτικές για να τακτοποιηθούν σκεύη που πιθανόν να περισσεύουν, αλλά που δεν παύουν να είναι χρήσιμα καθημερινά! Φυσικά είναι διπλά χρήσιμη, μιας και αποτελεί και μια εξαιρετική επιφάνεια εργασίας για όλες τις… μαγειρικές δοκιμές, αλλά γιατί όχι κι ένα σημείο της κουζίνας για να απολαμβάνεις τα γεύματά σου!

Αν πάλι βρίσκεσαι στην φάση που σκέφτεσαι να κάνεις μια πιο μαζική ανανέωση στην κουζίνα σου, και δε γνωρίζεις ακόμη πώς θα ήθελες να τη διαμορφώσεις, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε πολλές προτάσεις για έπιπλα κουζίνας που υπάρχουν, όπως εκείνα της Gruppo Cucine. Σίγουρα έχεις διαθέσιμες εναλλακτικές, τόσο ως προς το στυλ (κλασική ή μοντέρνα), όσο και ως προς τα υλικά που ταιριάζουν καλύτερα στον χώρο σου.

  1. Κανείς… στον πάγκο

Παίρνοντας ως παράδειγμα μερικά από όσα προστάζουν οι Ιταλοί για τον χώρο της κουζίνας, τότε θα δούμε λείες και ελεύθερες τις επιφάνειες των πάγκων, επιτρέποντας στην τάξη και στην αρμονία να επικρατήσουν. Έτσι, όταν όλα είναι καλά οργανωμένα μέσα στα συρτάρια και τα ντουλάπια της κουζίνας, οι πάγκοι, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι η κουζίνα, μπορούν να είναι άδειοι, δίνοντας έτσι συνολικά την αίσθηση ενός καθαρού και περιποιημένου χώρου.

Φυσικά, θα μπορούσαν μερικά από τα διάφανα βάζα που έχουν χρησιμοποιηθεί για οργάνωση (στο νούμερο 3), να αξιοποιηθούν για να διακοσμήσουν όμορφα ένα σημείο του πάγκου της κουζίνας! Γιατί όχι;

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ευρώπη εξερευνά το Διάστημα

Πριν 113 εβδομάδες

ΝΟΗΣΙΣαπό 26/02 έως 27/02

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 115 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA18/03

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρει τις Κινήσεις

Πριν 116 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 06/02 έως 24/02

Μελίνα Μερκούρη ‑ Να με θυμάσαι και να μαγαπάς

Πριν 116 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 11/03

Ειδύλλια οδός Eidylliaodos

Πριν 116 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 06/03

Ροκσταριλικια

Πριν 125 εβδομάδες

SKYLAND LIVE MUSIC VENUE13/12

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Πριν 125 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA17/12

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρω τις κινήσεις

Πριν 125 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 02/12 έως 30/12

CANCELMIKEIUS STAND UP COMEDY

Πριν 125 εβδομάδες

CINEMA ΒΑΚΟΥΡΑ18/12

Αλέξανδρος Τσουβέλας ‑ Θεσσαλονίκη

Πριν 148 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ11/09

Λάμπρος Φισφής ‑ Best Of

Πριν 149 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ30/06

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.