E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

J‑Alert στην Ιαπωνία: «Σπεύστε να βρείτε καταφύγιο σε κτίρια ή υπογείως

«Ανεύθυνες πυρηνικές προκλήσεις»

J‑Alert στην Ιαπωνία: «Σπεύστε να βρείτε καταφύγιο σε κτίρια ή υπογείως
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/10/2022 | 08:54

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ διεμήνυσε σήμερα ότι θα υπάρξει «αποφασιστική» αντίδραση στην εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία προτού πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό (στη φωτογραφία, επάνω, η πορεία του πυραύλου, από το 3.nhk.or.jp).

«Ανεύθυνες πυρηνικές προκλήσεις»

«Τέτοιες ανεύθυνες πυρηνικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστική αντίδραση από τον στρατό μας και τους συμμάχους μας, καθώς και από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο κ. Γιουν, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βαλλιστικός πύραυλος, που έγινε αιτία να κηρυχθεί συναγερμός και να κληθούν οι κάτοικοι τομέων της Ιαπωνίας να αναζητήσουν καταφύγιο, έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα ή ζημιές.

Η εκτόξευση οδήγησε σε σπάνια ενεργοποίηση του συστήματος J-Alert, προειδοποίηση του οποίου εμφανίστηκε στις οθόνες της δημόσιας τηλεόρασης NHK, καλώντας τους κατοίκους βόρειων και βορειοανατολικών τομέων της Ιαπωνίας να αναζητήσουν καταφύγιο.

«Βάρβαρη πράξη βίας»

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο περί τις 07:22» (σ.σ. τοπική ώρα· 01:22 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αναλύουμε τις λεπτομέρειες, πάντως ο πύραυλος πέρασε πάνω από την ιαπωνική περιοχή Τοχόκου (βορειοανατολικά) και κατόπιν έπεσε στον Ειρηνικό εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες ή ζημιές μετά την εκτόξευση που ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα χαρακτήρισε «βάρβαρη πράξη βίας», προσθέτοντας πως «την καταδικάζουμε σθεναρά».

Το σύστημα προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση ενεργοποιήθηκε στις 07:29 (01:29). Η ενημέρωση που μεταδόθηκε από το NHK ανέφερε: «Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως εκτόξευσε πύραυλο. Σπεύστε να βρείτε καταφύγιο σε κτίρια ή υπογείως». Ορισμένα δρομολόγια τρένων σταμάτησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπου 30 λεπτά αργότερα, το γραφείο του πρωθυπουργού Κισίντα ανέφερε μέσω Twitter ότι «ο βορειοκορεατικός πύραυλος πιθανόν πέταξε πάνω από την Ιαπωνία». Δεν ενεργοποιήθηκαν ιαπωνικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Σε ανακοίνωσή της, η ιαπωνική ακτοφυλακή σημείωσε πως ο πύραυλος έχει πέσει στη θάλασσα και συνέστησε σε παραπλέοντα σκάφη να μην πλησιάσουν τα συντρίμμια.

Δοκιμή διηπειρωτικού

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Το Τόκιο εκτίμησε πως επρόκειτο για δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM). Στις δηλώσεις του, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν έκανε λόγο για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IRBM).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Ματσούνο δήλωσε ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας απειλούν «την ειρήνη και την ασφάλεια της Ιαπωνίας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας και εγείρουν σοβαρή πρόκληση για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για την περιφέρεια της ανατολικής Ασίας Ντάνιελ Κρίτενμπρικ χαρακτήρισε «ατυχή» την πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι ο δρόμος προς την επανέναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ «παραμένει ανοικτός».

«Καλούμε τη ΛΔΚ (σ.σ. τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας) να πάρει τον δρόμο του διαλόγου, να δεσμευτεί στη σοβαρή και συνεχή διπλωματία και να απέχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες», πρόσθεσε ο κ. Κρίτενμπρικ.

Κατά τον αμερικανό διπλωμάτη, η Κίνα – μολονότι στρατηγικός αντίπαλος για την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν – οφείλει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμηθεί η παράκαμψη των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία πρέπει να συμβάλουν να κοπούν τα δίκτυα προμηθειών της Πιονγιάνγκ, επέμεινε.

Εν είδει αντίδρασης

Η σημερινή είναι η πέμπτη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μέσα σε διάστημα δέκα ημερών. Εκτιμάται πως έγιναν εν είδει αντίδρασης στην επίδειξη στρατιωτικής δύναμης από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, που διεξήγαγαν αρχικά διμερή και κατόπιν τριεθνή αεροναυτικά και ανθυποβρυχιακά γυμνάσια την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτές επισημαίνουν πως οι κλιμακούμενες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ θα της επιτρέψουν να αποκτήσει επιχειρησιακά όπλα και να αναπτύξει νέες δυνατότητες, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων είναι κυρίαρχο δικαίωμά της.

Τα προγράμματα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων θεωρητικά είναι απαγορευμένα δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, τις οποίες η Πιονγιάνγκ αψηφά επιχειρηματολογώντας πως προέχει η εθνική της άμυνα.

Η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και τη Σεούλ, φέρεται να έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την έβδομη από το 2006 και την πρώτη από το 2017.

Μπορεί να προχωρήσει σ’ αυτήν κάποια στιγμή ανάμεσα στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (εντός του μήνα) και τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ (τον επόμενο), εκτιμούσαν προ ημερών νοτιοκορεάτες κοινοβουλευτικοί.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Χτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Χτες

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Χτες

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Χτες

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Χτες

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Χτες

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Χτες

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Χτες

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.