E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέο ξέσπασμα της J.K. Rowling στο Twitter για τους τρανς

"Άνδρες με μούσια εξηγούν τι θα πει γυναίκα"

Νέο ξέσπασμα της J.K. Rowling στο Twitter για τους τρανς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 14/10/2022 | 13:17

Η J.K. Rowling έχει επικριθεί κατά καιρούς έντονα για δηλώσεις της που έχουν χαρακτηριστεί από ορισμένους κύκλους ως τρανσφοβικές, ωστόσο δεν φαίνεται καθόλου διατεθειμένη να σταματήσει να εκφράζει τις απόψεις της ανοιχτά στα social media.

H πετυχημένη συγγραφέας της σειράς βιβλίων του Harry Potter είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της από τρανς ακτιβιστές επειδή εξέφρασε τις απόψεις της σχετικά ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα φύλου και το κίνημά τους. Είχε μιλήσει για «εκστρατείες εκφοβισμού» εις βάρος γυναικών που τοποθετούνται ανοιχτά για αυτά τα ζητήματα, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ακόμα κι αν πέσει θύμα της «cancel culture», και ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τη γνώμη της στα social media, μια δέσμευση που έχει τηρήσει μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι «κόντρες» της 57χρονης Αγγλίδας με τρανς ακτιβιστές και «συμμάχους» της διεμφυλικής κοινότητας στα social media είναι κάτι το συνηθισμένο. Αυτή τη φορά όμως, η εκατομμυριούχος συγγραφέας «τα έβαλε» με δύο ηχηρά ονόματα της σόουμπιζ στη χώρα της, τον Ιρλανδό παρουσιαστή Graham Norton και τον συμπατριώτη της τραγουδοποιό Μπίλι Μπραγκ. Με αφορμή κάποια πρόσφατα σχόλια των δύο ανδρών, η J.K. Rowling μίλησε σε ανάρτησή τους στο Twitter για «άνδρες με μούσια που εξηγούν τι είναι γυναίκα», ενώ υπονόησε για τον Brag ότι υποστηρίζει τις απειλές για βιασμό και θάνατο.

Την αφορμή για τη νέα σύγκρουση έδωσε μια πρόσφατη συνέντευξη του Norton στο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τσέλτεναμ την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας τον ρώτησαν και για την cancel culture. O Ιρλανδός παρουσιαστής επέκρινε όσους, σαν τον Βρετανό κωμικό Τζον Κλιζ,  ισχυρίζονται ότι «ακυρώθηκαν» αλλά εξακολουθούν να έχουν τεράστιο κοινό, να γράφουν άρθρα και να δίνουν συνεντεύξεις πάνω στα ζητήματα που προκάλεσαν την κατακραυγή. Όπως εξήγησε, ο όρος «cancel culture» είναι λάθος και πρέπει να αντικατασταθεί με τη φράση «ανάληψη ευθυνών» για όσα επιλέγει να δηλώσει ο καθένας δημόσια.

Στο πλαίσιο της παραπάνω συζήτησης και σε σχέση με τα σχόλιά του, ο Graham ερωτήθηκε για την J.K. Rowling, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τη στάση της απέναντι στην τρανς κοινότητα, λέγοντας ότι «η φωνή του δεν προσθέτει τίποτα σε αυτή τη συζήτηση». «Εάν ο κόσμος θέλει να μάθει για αυτά τα θέματα, μπορεί να μιλήσει σε τρανς άτομα. Μιλήστε στους γονείς τρανς παιδιών, μιλήστε σε γιατρούς, μιλήστε σε επιστήμονες. Μιλήστε σε κάποιον που μπορεί να ρίξει φως σε κάποια πτυχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Μπορεί οι παραπάνω δηλώσεις να μη θίγουν απευθείας την J.K. Rowling, ωστόσο η ίδια θεώρησε πιθανώς ότι επρόκειτο για «μπηχτές» εις βάρος της. Ενδεχομένως να ερμήνευσε το τελευταίο σχόλιο του Norton ως υποδειξη ότι πρέπει να σταματήσει να μιλάει, αφού είναι απλώς μια σελέμπριτι που δεν ανήκει στην τρανς κοινότητα, ούτε είναι φυσικά και γιατρός. Επίσης, η περιγραφή του Norton για τα άτομα που λένε ότι δήθεν «ακυρώθηκαν» αλλά η φωνή τους συνεχίζει να φτάνει σε πελώριο κοινό, ίσως... «θύμισε» κάτι στη συγγραφέα.

Αυτό εξηγεί ενδεχομένως την αρκετά έντονη αντίδρασή της όταν ο τραγουδιστής Billy Brag συνεχάρη μέσω Twitter τον Graham Norton για τα σχόλιά του σε σχέση με την cancel culture και την J.K. Rowling. «Τα είπες πολύ καλά», έγραψε ο τραγουδοποιός στην ανάρτησή του, με αποτέλεσμα να τα... ακούσει τελικά αυτός.

Στο καυστικό της tweet, η συγγραφέα έγραψε ότι απολαμβάνει το πρόσφατο «κύμα» ανδρών με μούσια που τους πιάνει ξαφνικά παραλήρημα και αρχίζουν να δίνουν ορισμούς για το τι είναι γυναίκα και να εκφράζουν τη στήριξή τους σε απειλές για βιασμό και θάνατο.



H J.K. Rowling ωστόσο δεν έμεινε εκεί, αλλά πρόσθεσε μία ακόμη «μπηχτή» ως απάντηση σε σχόλιο που τη ρωτούσε «τι πρόβλημα έχει με τα μούσια». «Μου αρέσουν τα μούσια. Απλώς δεν μου αρέσουν όταν βρίσκονται πάνω στα πρόσωπα μισογύνηδων», έγραψε η συγγραφέας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο ο Norton όσο και ο Bragg έχουν - συνήθως - μούσι.

Ο Bragg πάντως δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση που - σύμφωνα με τον ίδιο - δικαιώνει πλήρως όσα είπε ο Norton στη συνέντευξή του: «Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερo παράδειγμα  για το επιχείρημα του Norton από την εικόνα κάποιας με 13,9 followers που αντιδρά σε μια έκκληση για να ακουστεί η φωνή των τρανς εφήβων και των γονιών τους, εξισώνοντάς την με "υποστήριξη σε απειλές βιασμού και θανάτου"».

«Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο παράδειγμα μισογυνισμού από άνδρες που παραπονιούνται επειδή μια γυναίκα έχει άποψη για τα δικαιώματα των γυναικών», έγραψε στην απάντησή της η συγγράφέας.


Ο καυγάς όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο Bragg κατακεραύνωσε τη συγγραφέα, λέγοντας ότι «αν είχε αυτοσεβασμό, θα ζητούσε συγγνώμη» που τον κατηγόρησε άδικα ότι υποστηρίζει απειλές κατά της ζωής της, ενώ ο ίδιος δεν έχει πει ποτέ κάτι τέτοιο. 

«Έχεις συγκρίνει τις φεμινίστριες με ευγονιστές των Ναζί, Billy» γράφει στην απάντησή της η 57χρονη, επικρίνοντας ξανά τον Bragg επειδή συμφωνεί με τον Graham ως προς την cancel culture και τις επιπτώσεις της. 

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημήτρης Κόκοτας – Τι συνέβη στις πρόβες του J2US

Σήμερα

«Αρχισε να ιδρώνει, να μουδιάζει το χέρι του και να έχει τάσεις λιποθυμίας»

Ντιλέτα Λεότα: Πήγε στη δουλειά με το εσώρουχο σε κοινή θέα

Σήμερα

Δείτε τη δημοσίευση που έκανε η Ιταλίδα αθλητικογράφος στο Instragram

Αγρια επίθεση στον Sin Boy την ώρα που έκανε live σε κομμωτήριο

Σήμερα

Στο βίντεο φαίνονται τουλάχιστον δύο μαυροφορεμένοι άνδρες

Αυτή ήταν η τελευταία τους φωτογραφία ως ζευγάρι, αφού χώρισαν λίγο μετά

Σήμερα

Ο Christopher Lakkees και η Jessica Alba έχουν παρόλ`αυτά μόνο καλά λόγια να πουν ο ένας για τον άλλο

Η on‑off σχέση αυτού του ζευγαριού που απασχόλησε πολύ τα tabloids

Σήμερα

Ένα από τα πιο cute ζευγάρια του Hollywood που χώριζαν και τα ξαναέβρισκαν συνεχώς!

Ο διάσημος gamer «Ninja» αποκάλυψε πως έχει καρκίνο

Χτες

Έχει τους περισσότερους ακόλουθους στο Twitch

Ρούλα Ρέβη για Αποστόλη Τότσικα: «Δε νιώθω σύζυγος, ούτε σύντροφος, νιώθω φίλη μαζί του»

Χτες

«Το έχω ξαναπεί, για μένα, όταν νιώθεις απόλυτη οικειότητα και άνεση με έναν άνθρωπο κι αποδοχή, είναι το καλύτερο», πρόσθεσε

Κλειδαμπάρωσε το σπίτι η Μενεγάκη ‑ «Μου λέγανε τα παιδιά μου `μαμά τι γίνεται;`»

Χτες

Η αφρικανική σκόνη έχει ενοχλήσει ήδη πάρα πολύ την Ελένη Μενεγάκη και την οικογένειά της και έχει αυτές τις μέρες της το σπίτι κλειδαμπαρωμένο

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.