Νέα έρευνα δικαιώνει το burger
Ανατροπή στη σύνδεση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και εγκεφαλικού επεισοδίου
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Το κόκκινο κρέας που τόσο έχει χτυπηθεί από την επιστημονική κοινότητα για το τι προκαλεί στον οργανισμό μας παίρνει μια μικρή δικαίωση αφού μια νέα έρευνα το αθωώνει σχετικά με τη σύνδεση του με τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Πιο συγκεκριμένα ερευνητική ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δεν εντοπίστηκε καμία σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, αποδείχθηκαν αδύναμες συσχετίσεις με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού και διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine και είχε και άλλα ευρήματα που έχουν πολύ ενδιαφέρον. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμονος κατά 106%.
Το να μη τρώμε καθόλου λαχανικά αυξάνει το κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 15%.
Αντιθέτως το κόκκινο κρέας έχει μηδενική σύνδεση με τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Το κόκκινο κρέας που δεν έχει επεξεργαστεί είναι αθώο. Όσα βρίσκονται σε κονσέρβες, ή έχουν επεξεργαστεί για να διατηρηθούν περισσότερο καιρό έχουν επιπτώσεις στο κυκλοφορικό σύστημα και θεωρούνται ύποπτα για εμπόδιση της ομαλής κυκλοφορίας του αίματος.